HomeHL-WorldΛιώνουν οι πάγοι ΗΠΑ-Κίνας: «Δεν χρειάζεται νέος ψυχρός πόλεμος»

Λιώνουν οι πάγοι ΗΠΑ-Κίνας: «Δεν χρειάζεται νέος ψυχρός πόλεμος»

Ανησυχούν για Ουκρανία και πυρηνικά Μπάιντεν-Σι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ελπίδες γέννησε η ιστορική συνάντηση -σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία- μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, στο περιθώριο της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία, ο Μπάιντεν είπε στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ πως είναι και οι δύο υπεύθυνοι ώστε ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο υπερδυνάμεών τους να μη μετατραπεί σε σύγκρουση, στις συνομιλίες που είχαν με σκοπό να «λιώσουν οι πάγοι» στις σχέσεις τους, που είναι στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες.

Μπάιντεν-Σι συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να γίνει πυρηνικός πόλεμος

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι η Κίνα είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» για την «τρέχουσα κατάσταση» στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κινεζικό ΥΠΕΞ. Επίσης, ο Σι Τζινπίνγκ είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι ο κόσμος είναι «αρκετά μεγάλος» για να μπορέσουν να ευημερήσουν αμφότερες οι Κίνα και οι ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν πολλά «κοινά συμφέροντα».

Στη συνάντηση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, ο Μπάιντεν και ο Σι συμφώνησαν να επαναφέρουν την τακτική επικοινωνία και εναντιώθηκαν από κοινού στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Ο πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να γίνεται και δεν μπορεί να κερδηθεί, συμφώνησαν οι δύο πρόεδροι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στην απειλή πυρηνικών στην Ουκρανία.

Μπάιντεν: «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν χρειαζόμαστε έναν νέο ψυχρό πόλεμο»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ήγειρε έναν αριθμό δύσκολων θεμάτων στη διάρκεια της τρίωρης συνάντησης, της πρώτης απευθείας συνάντησης των δύο ηγετών αφότου ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, περιλαμβανομένων και των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν», «τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς» του Πεκίνου και τις πρακτικές στη «Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα». Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στην Κίνα σε συνέχεια των συνομιλιών, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

«Εγώ κατέστησα σαφές ότι επιθυμούμε να γίνει ειρηνικά η διευθέτηση των ζητημάτων. Είμαι πεπεισμένος ότι ο ομόλογός μου κατάλαβε πολύ καλά τι έλεγα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν για να καταλήξει:

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι δεν χρειαζόμαστε έναν νέο ψυχρό πόλεμο».

«Κόκκινη γραμμή» για την Κίνα η Ταϊβάν

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην πρώτη απευθείας συνάντησή τους μετά το 2017 πως το θέμα της Ταϊβάν είναι «πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας» και η «πρώτη κόκκινη γραμμή» στις διμερείς σχέσεις που δεν πρέπει να παραβιαστεί.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας, την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών αφότου ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος, ο Σι κάλεσε τον ηγέτη των ΗΠΑ να μεταφράσει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ απέναντι στο Πεκίνο για την Ταϊβάν σε χειροπιαστές ενέργειες.

«Το θέμα της Ταϊβάν είναι πολύ κεντρικό για τα συμφέροντα της Κίνας, το υπόβαθρο της πολιτικής βάσης των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, και η πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», είπε ο Σι, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Το Πεκίνο θεωρεί πως η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κίνας. Η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του αυτοδιοικούμενου νησιού απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου για κυριαρχία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούνται συχνά τα τελευταία χρόνια από την Κίνα ότι ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν.

Η αντίδραση της Ταϊβάν μετά τη συνάντηση Μπάιντεν-Σι

Σε δήλωση προέβη το προεδρικό γραφείο της Ταϊβάν μετά τη «σύγκρουση» των προέδρων ΗΠΑ και Κίνας για το ζήτημα της Ταϊβάν. Όπως τονίστηκε, η Ταϊβάν δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά στην κυριαρχία της και ο λαός της θα προστατεύσει σταθερά τον δημοκρατικό και ελεύθερο τρόπο ζωής του νησιού.

Η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν είναι κοινή ευθύνη τόσο της Ταϊβάν όσο και της Κίνας και η «συνάντηση στο πεδίο της μάχης» σίγουρα δεν αποτελεί επιλογή για καμία από τις δύο πλευρές, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το προεδρικό γραφείο, απαντώντας στη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Μπαλί.

Η πρώτη συνάντηση Μπάιντεν-Σι εδώ και δύο χρόνια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Κινέζος ομόλογός του έδωσαν τα χέρια για πρώτη φορά ως ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων στην πρώτη του συνάντηση αφότου ο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

Οι δύο ηγέτες υποδέχθηκαν ο ένας τον άλλον με μια σταθερή, παρατεταμένη χειραψία ποζάροντας χαμογελαστοί στις κάμερες μπροστά από μια σειρά από σημαίες των ΗΠΑ και της Κίνας.

«Είναι καλό που σε βλέπω», είπε ο Σι Τζινπίνγκ μέσω διερμηνέα.

Μπάιντεν στον Σι Τζινπίνγκ: «Να αποφύγουμε τη σύγκρουση και να συνεργαστούμε σε επείγοντα, διεθνή ζητήματα»

Περιστοιχισμένοι από Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους Μπάιντεν και Σι κάθισαν στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς να φορούν μάσκες – η μοναδική εξαίρεση στο δωμάτιο.

«Είμαι αποφασισμένος να κρατήσω ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ μας προσωπικά, αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεών μας επειδή οι χώρες μας έχουν πολλά, που μπορούμε να χειριστούμε», είπε στα πρώτα του σχόλια ο Μπάιντεν.

«Ως ηγέτες των χωρών μας μοιραζόμαστε κατά τη γνώμη μου την ευθύνη ν α δείξουμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ μπορούν να χειριστούν τις διαφορές τους, να αποφύγουν να πλησιάσει ο ανταγωνισμός τα όρια της σύγκρουσης και να βρούμε τρόπους να συνεργαστούμε σε επείγοντα, διεθνή ζητήματα που απαιτούν την αμοιβαία συνεργασία μας», πρόσθεσε.

Σι Τζινπίνγκ: «Πρέπει να ανεβάσουμε τις διμερείς σχέσεις»

«Κύριε πρόεδρε, είναι καλό που σε βλέπω», είπε ο Σι Τζινπίνγκ απευθυνόμενος στον Μπάιντεν. «Η τελευταία φορά που συναντηθήκαμε ήταν πριν από πάνω από πέντε χρόνια στο Νταβός. Αφότου αναλάβατε τα ηνία της προεδρίας, διατηρήσαμε επαφή τηλεφωνικώς, αλλά τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ενώπιος ενωπίω συναντήσεις. Και σήμερα έχουμε αυτό το τετ-α-τετ.

«Κερδίσαμε εμπειρία, αλλά διδαχθήκαμε και μαθήματα. Η ιστορία είναι το καλύτερο εγχειρίδιο, άρα πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε ως καθρέφτη. Οι σινοαμερικές σχέσεις βρίσκονται τώρα σε μια τέτοια κατάσταση, που όλοι ανησυχούμε γι’ αυτές, επειδή δεν είναι αυτό το θεμελιώδες συμφέρον των χωρών και των λαών μας, ούτε αυτό που περιμένει η διεθνής κοινότητα από μας.

Ως ηγέτες των δύο μεγαλύτερων χωρών πρέπει να χαράξουμε τη σωστή πορεία για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις. Πρέπει να βρούμε τη σωστή κατεύθυνση για να προχωρήσουμε οι διμερείς σχέσεις, να τις ανεβάσουμε», είπε ο Κινέζος πρόεδρος στον Μπάιντεν.

Και συνέχισε: «Ο κόσμος περιμένει από Κίνα και ΗΠΑ να χειριστούν σωστά τη σχέση τους. Η συνάντησή μας προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κόσμου και πρέπει να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες για να φέρουμε περισσότερη ελπίδα για παγκόσμια ειρήνη, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διεθνή σταθερότητα και ισχυρή ώθηση στην κοινή ανάπτυξη».

Ο Σι Τζιν Πίνγκ δήλωσε έτοιμος για μια «εις βάθος» ανταλλαγή απόψεων με τον Μπάιντεν σε θέματα στρατηγικής σημασίας για τις σινο-αμερικανικές σχέσεις και σε μεγάλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν-Σι

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε στις 14 Νοεμβρίου με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ), στο Μπαλί της Ινδονησίας. Οι δύο ηγέτες μίλησαν με ειλικρίνεια για τις προτεραιότητες και τις προθέσεις τους επί μιας σειράς θεμάτων. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται σθεναρά τη ΛΔΚ, μεταξύ άλλων επενδύοντας σε πηγές δύναμης στο εσωτερικό και ευθυγραμμίζοντας τις προσπάθειες με συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο. Επανέλαβε ότι αυτός ο ανταγωνισμός δεν πρέπει να μετατραπεί σε σύγκρουση και υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρέπει να διαχειριστούν τον ανταγωνισμό με υπευθυνότητα και να διατηρήσουν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της ανάπτυξης αρχών που θα προωθήσουν αυτούς τους στόχους και ανέθεσαν στις ομάδες τους την περαιτέρω συζήτηση αυτών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις διακρατικές προκλήσεις -όπως η κλιματική αλλαγή, η παγκόσμια μακροοικονομική σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους, της ασφάλειας της υγείας και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας- γιατί αυτό περιμένει η διεθνής κοινότητα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εξουσιοδοτήσουν βασικούς ανώτερους αξιωματούχους προκειμένου να διατηρήσουν την επικοινωνία και να εμβαθύνουν τις εποικοδομητικές προσπάθειες για αυτά και άλλα θέματα. Χαιρέτισαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και ενθάρρυναν την περαιτέρω πρόοδο στους υπάρχοντες μηχανισμούς, μεταξύ άλλων μέσω κοινών ομάδων εργασίας. Σημείωσαν επίσης τη σημασία των δεσμών μεταξύ του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΛΔΚ.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές της ΛΔΚ στη Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα. Σχετικά με την Ταϊβάν, εξέθεσε λεπτομερώς ότι η πολιτική μας για τη «μία Κίνα» δεν έχει αλλάξει, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιτίθενται σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo από οποιαδήποτε πλευρά και ότι συμφέρον του κόσμου είναι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν. Εξέφρασε τις αντιρρήσεις των ΗΠΑ για τις καταναγκαστικές και ολοένα πιο επιθετικές ενέργειες της ΛΔΚ προς την Ταϊβάν, οι οποίες υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στην ευρύτερη περιοχή και θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ευημερία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε επίσης τις συνεχείς ανησυχίες για τις εκτός αγοράς οικονομικές πρακτικές της Κίνας, οι οποίες βλάπτουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους και οικογένειες, καθώς και εργαζόμενους και οικογένειες σε όλο τον κόσμο. Υπογράμμισε και πάλι ότι είναι προτεραιότητα για εμάς να επιλύσουμε τις υποθέσεις Αμερικανών πολιτών που κρατούνται παράνομα ή υπόκεινται σε απαγορεύσεις εξόδου στην Κίνα.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για βασικές περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις. Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφέρθηκε στον βίαιο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις ανεύθυνες απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων. Ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο πρόεδρος Σι επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να διεξαχθεί και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί και υπογράμμισαν την αντίθεσή τους στη χρήση ή την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την προκλητική συμπεριφορά της ΛΔΚ, σημείωσε ότι όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας έχουν συμφέρον να ενθαρρύνουν τη ΛΔΚ να ενεργήσει υπεύθυνα και υπογράμμισε τη σιδηρά δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να υπερασπιστούν τους συμμάχους μας στον Ινδο-Ειρηνικό.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Κίνα για να δώσει συνέχεια στις συζητήσεις τους».

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση