HomeHL-SportsΟΦΗ: Τον «πληγώνει» το «Γεντί Κουλέ»

ΟΦΗ: Τον «πληγώνει» το «Γεντί Κουλέ»

Ο ΟΦΗ που θα υποδεχθεί τον Λεβαδειακό στο ντέρμπι της ουράς δεν έχει κερδίσει φέτος στο Ηράκλειο. Γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά και πώς μπορεί να «γυρίσει» το «χαρτί»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

-Μόλις τρία γκολ, δύο σε στατικά και ένα αυτογκόλ
-Μπαίνει … φορτσάτος, «χάνεται» μετά το 60′
-Η εστία του παραβιάζεται κατά μέσο όρο κάθε 66,5′
-Επτά ματς στην Κρήτη, ισάριθμες διαφορετικές ενδεκάδες
-Αν βρει το «γρήγορο» γκολ, δεν θα είναι «ευάλωτος» στο φινάλε και θα μπορεί να κάνει διαχείριση

Ματς… χωρίς αύριο είναι το αποψινό (14/11) για τον ΟΦΗ, καθώς θα υποδεχθεί τον Λεβαδειακό και πλέον κινδυνεύει να κλείσει ουραγός τον πρώτο γύρο. Ετσι για τους Κρητικούς η νίκη είναι μονόδρομος σε ένα ντέρμπι της ουράς, που αρκετές φορές κρίνεται από τον παράγοντα έδρα, πόσο δε όταν στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το «Θεόδωρος Βαρδινογιάννης» ένα παραδοσιακά «δύσκολο» γήπεδο για τον οποιοδήποτε αντίπαλο.

 Ωστόσο μέχρι στιγμής τείνει να μετατραπεί σε «αχίλλειο πτέρνα» της ομάδας, αφού μετά από έξι εκεί φετινά της παιχνίδια αγνοεί τη νίκη και ο απολογισμός της είναι δύο ισοπαλίες (με ΠΑΟΚΛαμία) και τέσσερις ήττες (από ΠαναθηναϊκόΠαναιτωλικόΟλυμπιακόΙωνικό).
Μάλιστα η σχετική διαπίστωση διογκώνεται αν ανατρέξουμε και στην περσινή σεζόν και αναζητήσουμε τα εκεί πεπραγμένα της στο τελευταίο ημερολογιακό έτος, όπου από τα μέσα Νοεμβρίου του 2021 και σε 18 εντός έδρας αναμετρήσεις της κέρδισε μόλις τις πέντε (5-4-9 το ρεκόρ της).
 Ας αναζητήσουμε λοιπόν το «γιατί» δεν έχει μέχρι στιγμής εκμεταλλευτεί τη δύναμη του «Γεντί Κουλέ».

Μόλις τρία γκολ, δύο σε στατικά και ένα αυτογκόλ

Αγώνες: 6
Λεπτά: 600′
Τελικές: 60
On Target: 16
Γκολ: 3

Η ομάδα σκοράρει φέτος με δυσκολία στο «Γεντί Κουλέ», κάτι που αποτυπώνεται (και) από τους αριθμούς. Στα έξι εκεί φετινά της παιχνίδια και σε αθροιστικά 602 λεπτά που έχουν διαρκέσει οι αναμετρήσεις της με, κατά χρονική σειρά, ΠαναθηναϊκόΠαναιτωλικόΠΑΟΚΟλυμπιακόΛαμίαΙωνικό έχει σημειώσει μόλις τρία τέρματα, δηλαδή κατά μέσο όρο ένα κάθε 200 (και κάτι) λεπτά.

Εξ’ αυτών τα δύο ήταν σε στατικές φάσεις, αρχικά η «βολίδα» του Μπαλογιάννη κόντρα στα «καναρίνια» και ύστερα η buzzer beater κεφαλιά του Διαμάντη με αντίπαλο τον «Δικέφαλο του Βορρά», ενώ το άλλο είναι το αυτογκόλ του Ντόι των «ερυθρολεύκων».

Αθροιστικά σε αυτούς τους αγώνες το club μετρά 60 τελικές (μέσος όρος 10) που δεν είναι λίγες, όμως οι on target του είναι μόλις 16 και σε ελεύθερη αναγωγή οι Κρητικοί βρίσκουν εστία στο «Θ. Βαρδινογιάννης» κάθε 37′ με 38′.

Επί χάρτου το πιο παραγωγικό παιχνίδι τους ήταν το 0-2 με τον Ιωνικό όπου έβγαλαν 16 τελικές, με κορυφαία το σουτ του Τοράλ μέσα από την αντίπαλη περιοχή στο 11′ που απέκρουσε εντυπωσιακά ο Χουτεσιώτης. Κόντρα στη Λαμία είχαν, μεταξύ άλλων, δοκάρι με τον Ντουρμισάι αλλά στο Ηράκλειο δεν απειλούν συχνά.

Μπαίνει … φορτσάτος, «χάνεται» μετά το 60′

Αν μάλιστα παρατηρήσει κάποιος την εξέλιξη των αναμετρήσεών του θα προσέξει πως όσο «τρέχουν» τόσο… ατονεί η όποια πίεση ασκούσε μέχρι πρότινος.

Για όσους θυμούνται στα τελευταία δύο ματς του ΟΦΗ στην Κρήτη (με ΙωνικόΛαμία) ξεκίνησε… φορτσάτος, πίεσε στα πρώτα λεπτά και είναι χαρακτηριστικό πως με τον μεν πρώτο άγγιξε μέχρι το 20′ τρεις φορές το γκολ (Ντιουσέ 10′, Τοράλ 11′, Τζου 20′), ενώ κόντρα στη δεύτερη έβγαλε πέντε τελικές ως το 25′ (κορυφαία την κεφαλιά του Περέα που πέρασε λίγο άουτ).

Αντίθετα και από τα δύο αυτά παιχνίδια δεν υπάρχουν πολλά να… θυμάται ο οποιοσδήποτε από το φινάλε τους και ευρύτερα από τα τελευταία 20 με 25 λεπτά, πλην ενός σουτ του Ντουρμισάι που τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Σαράνοφ.

Είναι χαρακτηριστικό πως με αντίπαλο τον Ολυμπιακό δεν έκανε τελική από την ανάπαυλα και ύστερα, ενώ με τον Παναιτωλικό η τελευταία του ήταν στο 64′.

Αυτόματα ναι μεν ισοφάρισε τον ΠΑΟΚ στις καθυστερήσεις, όμως ο «κανόνας» είναι πως μέχρι στιγμής στο «Γεντί Κουλέ» περιορίζεται σε παθητικό ρόλο, από τα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου και ύστερα.

Η εστία του παραβιάζεται κατά μέσο όρο κάθε 66,5′

Αγώνες: 6
Λεπτά: 600′
Τελικές που δέχθηκε: 68
On Target: 33
Γκολ: 9

Την ίδια στιγμή η εστία του παραβιάζεται κατά μέσο όρο κάθε 66,5′, αφού στα έξι αυτά παιχνίδια δέχθηκε εννέα γκολ που θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα αν π.χ. ο Μανδάς δεν απέκρουε την εκτέλεση πέναλτι του Χάμες Ροντρίγκες στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό.

Ευρύτερα σε αρκετά παιχνίδια του δέχθηκε σχετικά πολλές φάσεις (π.χ. και με ΠΑΟΚ), ενώ στο 0-0 που παραχώρησε στη Λαμία κορυφαίος του γηπέδου ήταν ο νεαρός του γκολκίπερ.

Ακόμη ένα εύρημα που προκύπτει είναι ότι στα τέσσερα από αυτά τα ματς ο ΟΦΗ δέχθηκε πρώτος γκολ (με ΠαναθηναϊκόΠΑΟΚΠαναιτωλικόΙωνικό), κάτι που σημαίνει πως βρέθηκε να «κυνηγά» στο σκορ. Γενικότερα κάθε εκεί αναμέτρησή του φαίνεται πως ξεκινά από το 0-1 και αυτό δεν έγκεινται στην αμυντική του γραμμή αλλά στην εν γένει ανασταλτική του λειτουργία.

Επτά ματς στην Κρήτη, ισάριθμες διαφορετικές ενδεκάδες

Το αποψινό λοιπόν θα είναι το 7ο φετινό παιχνίδι του ΟΦΗ στην Κρήτη και μέχρι στιγμής έχει εκεί παρατάξει ισάριθμες διαφορετικές ενδεκάδες και επί χάρτου τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς. Και όλα αυτά αφορούν το πώς ξεκινά τις αναμετρήσεις του και όχι τις αλλαγές (ακόμη και εσωτερικές) που πραγματοποιεί κατά τη διάρκειά τους.

Πρόκειται για ένα μεγάλο ζήτημα που ταλαιπωρεί το club από την αρχή της περιόδου και ο λόγος που συνέβη αυτό είναι ότι άργησαν πάρα πολύ να ολοκληρωθούν οι μεταγραφές, ενώ υπήρξαν και διάφοροι τραυματισμοί.

Ετσι παρατηρείται ένα συνεχές «μπες-βγες» στο αρχικό σχήμα και εκμηδενίζεται ο παράγοντας «ομοιογένεια».

VS Παναθηναϊκό (4-4-1-1): Στίβενς-Μαρινάκης, Γιοχού, Βούρος, Γιαννούλης-Λάρσον, Μεγιάδο, Ντιουσέ, Τοράρινσον-Νέιρα-Τοράλ.

VS Παναιτωλικό (3-4-3): Στίβενς-Διαμαντής, Βούρος, Πασαλίδης-Μαρινάκης, Στάικος, Ντιουσέ, Μπαλγογιάννης-Μπουζούκης, Ντίκο, Τοράρινσον.

VS ΠΑΟΚ (3-4-3): Στίβενς-Διαμαντής, Βούρος, Πασαλίδης-Λάρσον, Περέα, Μεγιάδο, Μπαλογιάννης-Ντίκο, Γκερέρο, Ντιουσέ.

VS Ολυμπιακό (4-3-3): Μανδάς-Μαρινάκης, Βούρος, Διαμαντής, Μπαλογιάννης-Περέα, Μεγιάδο, Τοράλ-Λάρσον, Γκερέρο, Ντίκο.

VS Λαμία (4-4-1-1): Μανδάς-Λάρσον, Βούρος, Διαμάντης, Τοράρινσον-Τοράλ, Περέα, Μεγιάδο, Τζου-Γκερέρο-Ντουρμισάι.

VS Ιωνικό (4-3-3): Μανδάς-Λάρσον, Βούρος, Διαμαντής, Μπαλογιάννης-Περέα, Μεγιάδο, Ντιουσέ-Τοράλ, Γκερέρο, Τζου.

Αν βρει το «γρήγορο» γκολ, δεν θα είναι «ευάλωτος» στο φινάλε και θα μπορεί να κάνει διαχείριση

Ολα τα παραπάνω σαφώς και δεν «προδικάζουν» κάτι, ενώ ναι μεν θα πέσει σήμερα (14/9) αυλαία του πρώτου γύρου αλλά στην Κρήτη έχουν μπροστά 63 «ζωντανούς» βαθμούς, αφού απομένουν 21 ματς (14 για τη regular season+7 για τα play outs), νούμερο όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Αλλωστε παρότι η ομάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση παρατηρούνται αγωνιστικά στοιχεία που της επιτρέπουν να αισιοδοξεί, ξέχωρα από τη διακοπή που ακολουθεί και χαρακτηρίζεται ως «βάλσαμο» αλλά και του ότι θα γίνουν μεταγραφές.

Ενόψει του αγώνα με τον Λεβαδειακό υπάρχει μία αλληλουχία «δεδομένων» που δεν περνούν απαρατήρητα και αν τα πετύχουν στον ΟΦΗ τότε θα αυξήσουν κατακόρυφα τις πιθανότητες ώστε να τερματίσουν το αρνητικό σερί που τείνουν να δημιουργήσουν στο «Γεντί Κουλέ».

Α) Βρουν ένα γρήγορο γκολ που μάλιστα «ψάχνουν» συνεχώς. Κόντρα σε ΠΑΟΚΟλυμπιακόΛαμία και Ιωνικό η ομάδα έκανε αθροιστικά 19 τελικές στο πρώτο του ημίωρο, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει.

Μάλιστα μίνιμουμ πέντε ήταν «καθαρές» φάσεις, αφού πλην των τριών που σταθήκαμε παραπάνω στην τελευταία τους αναμέτρησή στην Κρήτη με τους Νικαιώτες (Ντιουσέ, Τοράλ, Τζου) αλλά και εκείνη του Περέα κόντρα στη Λαμία, με τους Θεσσαλονικείς ο Ντίκο «φλέρταρε» με το 1-0 μόλις στο 7′ και με τους Πειραιώτες ο Γκερέρο στο 5′. Αν βρει δίχτυα νωρίς και πάρει το προβάδισμα, τότε άπαντες θα πάρουν ψυχολογία και θα «λυθούν» τα πόδια τους.

Β) Διαχειριστούν καλύτερα το ματς. Απόρροια και το ότι ο ΟΦΗ ή «κυνηγά» στο σκορ στα παιχνίδια του στην Κρήτη ή βρίσκονται στην ισοπαλία μετά από 70 λεπτά μπάλας, σε εκείνο το χρονικό διάστημα βγαίνει μπροστά και παρουσιάζεται ευάλωτος στα μετόπισθεν.

Ετσι με ΠαναιτωλικόΟλυμπιακόΙωνικό δέχθηκε γκολ προς το φινάλε των αναμετρήσεών του, αφού με τα «καναρίνια» ο Κολοβός έκανε το 1-2 στο 76′, κόντρα στους «ερυθρόλευκους» ο Μακαμπού διαμόρφωσε στο 81′ το μετέπειτα τελικό 2-1 υπέρ τους, ενώ με αντίπαλο τους Νικαιώτες ο Μάντζης «κλείδωσε» στο 83 τη νίκη τους με 2-0.

 Την ίδια στιγμή οι ΒέρμπιτςΒαγιαννίδης είχαν την τεράστια διπλή φάση του Παναθηναϊκού στον έξτρα χρόνο του 2-0 που κέρδισε το «τριφύλλι», οι ΝάρεϊΤόμας,

Ελ Καντουρί του ΠΑΟΚ απώλεσαν στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (από το 70′ και μετά) από μία πολύ καλή ευκαιρία, ο Μακαμπού του Ολυμπιακού βρέθηκε στις καθυστερήσεις φάτσα με το 1-3 αλλά δεν το έκανε, ενώ ο Γιακουμάκης της Λαμίας «φλέρταρε» στο 78′ με το 0-1.

Ετσι στα τελευταία 20 λεπτά της κανονικής διάρκειας των έξι εντός έδρας αγώνων του, plus τις καθυστερήσεις, η ομάδα έχει δεχθεί τρία γκολ και παράλληλα της έγιναν αρκετές (περίπου επτά) «καθαρές» φάσεις!

Διαφήμιση
Διαφήμιση