HomeHL1-WorldΤουρκία: Πλάνα και φωτογραφίες από τη σύλληψη της ύποπτης

Τουρκία: Πλάνα και φωτογραφίες από τη σύλληψη της ύποπτης

Νέο βίντεο ντοκουμέντο από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πλάνα από τη σύλληψη της γυναίκας που θεωρείται η βασική ύποπτη για την βόμβα που προκάλεσε την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολης , στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, το μεσημέρι της Κυριακής έδωσαν στη δημοσιότητα οι τουρκικές αρχές.

Στο βίντεο φαίνονται ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας να μπαίνουν σε ένα διαμέρισμα, να περνούν χειροπέδες στη γυναίκα και να κάνουν «φύλλο και φτερό» τους χώρους ανακαλύπτοντας, μεταξύ άλλων, και όπλα.

Βίντεο και φωτογραφίες με τη σύλληψη της γυναίκας

Από την πρώτη στιγμή οι τουρκικές αρχές είχαν δώσει ως ύποπτη μια γυναίκα και μάλιστα είχαν διαρρεύσει ότι ήταν κόρη Κούρδου μαχητή που είχε σκοτωθεί τη δεκαετία του ’90, σε μια πρώτη προσπάθεια να συνδέσουν την έκρηξη με τους έξι νεκρούς, με το PKK.

Κατηγορώντας το PKK, για την φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, o τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ξημερώματα της Δευτέρας, τη σύλληψη του ατόμου που φέρεται να τοποθέτησε τη βόμβα σε παγκάκι στον πεζόδρομο Ιστικλάλ και άλλων 21 υπόπτων.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζει αν πρόκειται για άνδρα ή για γυναίκα καθώς τις προηγούμενες ώρες τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για μια γυναίκα ως τη βασική ύποπτο.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, δημοσιοποίησαν φωτογραφίες, από τη σύλληψη της γυναίκας.

Νέο βίντεο με την ύποπτη να τρέχει

H εφημερίδα Hurriyet πάντως το πρωί της Δευτέρας δημοσίευσε μια νέα φωτογραφία της γυναίκας που θεωρείται ότι άφησε την βόμβα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η εικόνα έχει καταγραφεί στις 16:13 με την γυναίκα να αφήνει την τσάντα της, να απομακρύνεται βιαστικά και λίγα λεπτά αργότερα να σημειώνεται η έκρηξη. Σε βίντεο έχει καταγραφεί η γυναίκα να τρέχει ανάμεσα στο ανυποψίαστο πλήθος.

Συνολικά 22 συλλήψεις

Ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως εκτός από το πρόσωπο που φέρεται να άφησε τον εκρηκτικό μηχανισμό στη λεωφόρο Ιστικλάλ, συνελήφθησαν και άλλοι 21 ύποπτοι

Ο ίδιος κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βορειοανατολικής Συρίας -και τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες»- ότι βρίσκονταν πίσω από τη χθεσινή επίθεση.

«Εκτιμάμε πως η διαταγή για την επίθεση δόθηκε από το Κομπάνι» είπε.

Η συγκεκριμένη πόλη είναι πασίγνωστη εξαιτίας της μάχης του 2015, όταν οι κουρδικές δυνάμεις απώθησαν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Το Κομπάνι ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), των οποίων οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), σύμμαχοι του PKK, είναι η κύρια συνιστώσα.

Η χθεσινή επίθεση, για την οποία δεν έχει υπάρξει ακόμη ανάληψη της ευθύνης, πέρα από το ότι σκότωσε έξι ανθρώπους, τραυμάτισε άλλους 81, περίπου οι μισοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Έγινε γύρω στις 16:20 (τοπική ώρα· 15:2ο ώρα Ελλάδας).

Η πρόσβαση στον πεζόδρομο, που αποκλείστηκε μετά την επίθεση, επιτρέπεται ξανά από το πρωί, μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν καταδίκασε τη «χυδαία επίθεση» προτού αναχωρήσει για την Ινδονησία και τη σύνοδο της G20 στο Μπαλί: μίλησε για ενέργεια που αφήνει να αναδίδεται «άρωμα τρομοκρατίας» και πρόσθεσε πως «εμπλέκεται γυναίκα σε αυτήν».

Υποσχέθηκε ότι οι δράστες θα «αποκαλυφθούν», συμπληρώνοντας πως «ο λαός μας να είναι σίγουρος πως θα τιμωρηθούν».

Ο κ. Ερντογάν είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπος με εκστρατεία τρομοκρατικών ενεργειών την περίοδο 2015-2016.

PKK και NATO

Η έκρηξη, που ήταν πολύ ισχυρή, ακούστηκε σε μεγάλη απόσταση και προκάλεσε πανικό στους διερχόμενους.

«Κόσμος έτρεχε πανικόβλητος. Ο κρότος ήταν τεράστιος. Υψωνόταν μαύρος καπνός. Ο ήχος ήταν πολύ δυνατός, σχεδόν εκκωφαντικός», αφηγήθηκε αυτόπτης μάρτυρας, ο Κεμάλ Ντενιζτζί, 57 ετών, που είδε πολλούς ανθρώπους πεσμένους κάτω.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση