HomeΚΟΣΜΟΣΠαρέμβαση του εξομολόγου του Πούτιν για τον πόλεμο – «Αδελφοί οι Ουκρανοί»

Παρέμβαση του εξομολόγου του Πούτιν για τον πόλεμο – «Αδελφοί οι Ουκρανοί»

Παραδέχτηκε ότι η σύγκρουση έχει αρχίσει να επηρεάζει πολύ την ψυχική κατάσταση των Ρώσων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκκληση για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία απηύθυνε μητροπολίτης που είναι γνωστός ως ο «προσωπικός εξομολογητής» του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα, ο μητροπολίτης Πσκωφ Τύχων Σεβκούνοφ που ως γνωστόν έχει πολύ στενή σχέση με τον Ρώσο πρόεδρο, προχώρησε σε δραματικές δηλώσεις λέγοντας ότι είναι «θέλημα Θεού» η ειρήνη ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο πνευματικός σύμβουλος του Πούτιν χαρακτήρισε τον πόλεμο «πρωτοφανή τραγωδία» και είπε ότι «πρέπει να λήξει με ειρήνη».

Τα σχόλιά του συνιστούν σπάνια παρέμβαση του κληρικού και ενδέχεται να σημαίνουν ότι ο Πούτιν ανοιχτός σε μια συμφωνία μετά την ταπεινωτική ήττα του στη Χερσώνα, λέει η βρετανική εφημερίδα.

Τα ρωσικά στρατεύματα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη στα τέλη της περασμένης εβδομάδας εν μέσω αντεπίθεσης από τα ουκρανικά στρατεύματα, ενώ υπάρχουν αναφορές πως ορισμένοι μεταμφιέστηκαν σε πολίτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι Rossiya 1 -και προφανώς μιλώντας με την άδεια του Πούτιν- ο 64χρονος επίσκοπος παραδέχτηκε ότι η σύγκρουση έχει αρχίσει να επηρεάζει πολύ την ψυχική κατάσταση των Ρώσων.

«Πρέπει να μιλήσουμε για αυτό με το οποίο ξυπνάμε, για αυτό που έχουμε στο μυαλό μας όλη την ημέρα και για αυτό με το οποίο πέφτουμε για ύπνο: είναι η Ουκρανία» ισχυρίστηκε ο αρχιεπίσκοπος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ζούμε μια πρωτοφανή τραγωδία, ένα μοιραίο στάδιο στη ζωή του λαού μας, της χώρας μας και της Ουκρανίας. Πώς θα τελειώσει; Θα προσευχηθούμε, φυσικά, να τελειώσει με ειρήνη και με ασφάλεια. Όλοι ζητούν ειρήνη τώρα» είπε ο ιερωμένος.

Όπως πρόσθεσε, είναι της γνώμης ότι «μόνο ο Παντοδύναμος Θεός» μπορεί να τερματίσει την αιματοχυσία.

«Χρειαζόμαστε ειρήνη με τη θέληση του Θεού, για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, τις μάχες, το μίσος μεταξύ αδελφών. Ακόμα κι αν δεν θέλουν να μας αποκαλούν αδέρφια τώρα» δήλωσε.

«Αλλά καταλαβαίνουμε ότι είναι αδέλφια και πριν από λίγο καιρό μας αποκαλούσαν αδέλφια. Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να δώσουν λύση σε αυτό. Πώς θα μπορούσε να επιλυθεί μετά από όλα όσα έχουν συμβεί; Μόνο ο Παντοδύναμος Θεός μπορεί να τα λύσει όλα, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό» είπε ο Σεβκούνοφ.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Βίντεο που προκαλεί δάκρυα – Γιαγιά στη Χερσώνα υποδέχεται γονατιστή τον στρατιώτη εγγονό της

Ο αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή, η οποία λανθασμένα έχει χαρακτηριστεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στη Ρωσία, επειδή διέθετε στοιχεία ότι αποτελούσε αναγκαία πηγή δράσης.

«Δεν έχω δει ούτε μία περίπτωση ή επεισόδιο, δεν έχω δει ούτε έναν συμπατριώτη μου με μίσος προς τους Ουκρανούς» σχολίασε προκλητικά.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο ισχυρισμός αυτός πρόκειται να αμφισβητηθεί σθεναρά στην Ουκρανία, όπου έχουν υπάρξει δεκάδες κατηγορίες πως οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να διέπραξαν εγκλήματα πολέμου με θύματα αμάχους.

Λεηλασίες, βιασμοί και σφαγές έχουν καταγγελθεί σε πολλές περιοχές της χώρας τις οποίες είχαν καταλάβει τα στρατεύματα του Κρεμλίνου, ενώ πολλοί μαζικοί τάφοι βρέθηκαν μετά την απελευθέρωση περιοχών.

Την ίδια ώρα και ενώ ο πόλεμος μαίνεται, ο Πούτιν έχει υποστεί αρκετές ταπεινωτικές ήττες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένων της καταστροφής της γέφυρας της Κριμαίας και πιο πρόσφατα της απελευθέρωσης της πόλης της Χερσώνας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση