HomeΕΛΛΑΔΑΔιαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες: Ώρα… Ειδικού Δικαστηρίου

Διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες: Ώρα… Ειδικού Δικαστηρίου

Στο σκαμνί Καλογρίτσας και Παππάς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε πέντε ημέρες, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή, ξεκινάει στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών η δίκη του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016.

Η δίκη θα διεξαχθεί στον Αρειo Πάγο, εκεί που ήδη δικάζεται η υπόθεση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη. Οι δύο αυτές δίκες θα διεξάγονται παράλληλα, με διαφορετικές συνθέσεις και εναλλάξ. Δηλαδή, τη μία ημέρα θα διεξάγεται η μία δίκη και την επομένη η άλλη.

Με αμετάκλητο βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου περί ευθύνης υπουργών, παραπέμφθηκε σε δίκη ο κ. Παππάς για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος (πλημμέλημα), αναφορικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το έτος 2016.

Μαζί με τον κ. Παππά, παραπέμπεται και ο κ. Καλογρίτσας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος (πλημμέλημα) του πρώην υπουργού Επικρατείας.

Σύμφωνα με το βούλευμα (4/2022), ο κ. Παππάς παραπέμπεται σε δίκη «ως υπαίτιος του ότι με περισσότερες από μία πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ενώ ήταν υπάλληλος κατά την έννοια των άρθρων 13 στοιχείο α΄ Ποινικού Κώδικα και 2 παράγραφος 3 του νόμου 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης των υπουργών, με πρόθεση παρέβη τα καθήκοντα της υπηρεσίας του με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του και σε άλλους παράνομο όφελος, βλάπτοντας τρίτους».

Πάντα σύμφωνα με το ίδιο βούλευμα, ο κ. Καλογρίτσας «παραπέμπεται ως υπαίτιος του ότι με περισσότερες από μία πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, προσέφερε με πρόθεση συνδρομή στον Νικόλαο Παππά κατά τη διάρκεια της τέλεσης και στην εκτέλεση της αξιόποινης πράξης της παράβασης καθήκοντος κατ᾿ εξακολούθηση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλογρίτσας έχει καταγγείλει ότι ήταν εικονική η σύμβαση με την αραβικών συμφερόντων (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) κατασκευαστική εταιρεία Consolidated Contractors Company (CCC) των αδελφών Χούρι (Σάμερ, Τούφικ και Γουέλ). Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, η σύμβαση καταρτίστηκε για να μπορέσει να εισέλθει η εταιρεία του στον επίμαχο διαγωνισμό.

Ακόμη, ο κ. Καλογρίτσας αποδίδει κεντρικό ρόλο στον πρώην υπουργό Επικρατείας, ενώ έχει αποκαλύψει ότι προκειμένου να λάβει μέρος στον διαγωνισμό και να διεκδικήσει μία τηλεοπτική άδεια, με την καθοδήγηση του κ. Παππά, έλαβε 3 εκατ. ευρώ, μέσω της εταιρείας Τοξότης, από τον επιχειρηματικό κολοσσό CCC για να καλύψει την εγγύηση που απαιτούσε ο νόμος για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό.

«Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξαιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», έχει καταθέσει χαρακτηριστικά ο κ. Καλογρίτσας.

Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς αρνείται όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ έχει κάνει λόγο για εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση