HomeHL-CulturePierre Kartner: Πέθανε ο μουσικός που έγραφε τραγούδια για τα Στρουμφάκια

Pierre Kartner: Πέθανε ο μουσικός που έγραφε τραγούδια για τα Στρουμφάκια

Γνωστός και ως Father Abraham

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέθανε ο Pierre Kartner, γνωστός και ως Father Abraham, ο οποίος είχε γράψει μουσική για τα Στρουμφάκια.

Ο μουσικός, τραγουδιστής-τραγουδοποιός και παραγωγός δίσκων είχε συνεργαστεί με την αγαπημένη σειρά κινουμένων σχεδίων από το 1977 έως το 2005, με το τραγούδι Au Pays Des Schtroumpfs, γνωστό και ως Smurf Song, να γίνεται παγκόσμια επιτυχία.  Τα τραγούδια του για τα Στρουμφάκια πούλησαν 17 εκατ. αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Kartner είχε γράψει περισσότερα από 1600 τραγούδια στην καριέρα του, έχοντας 127 χρυσούς δίσκους στο ενεργητικό του.

Ο Kartner γεννήθηκε στην Ολλανδία και η καριέρα του στο τραγούδι ξεκίνησε σε ηλικία οκτώ ετών, όταν κέρδισε ένα τοπικό φεστιβάλ. Ήταν μέλος του συγκροτήματος Corry & de Rekels, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο δίσκους τη δεκαετία του 1960.  Έγινε γνωστός ως “Πατέρας Αβραάμ” το 1971, όταν έγραψε ένα ολλανδικό καρναβαλικό τραγούδι με τίτλο Father Abraham Had Seven Sons. Αρχικά είχε βάλει ψεύτικο μούσι για τις ανάγκες του τραγουδιού, αλλά αργότερα αποφάσισε να αποκτήσει αληθινό μούσι και το καπέλο του έγινε το σήμα κατατεθέν του.

Το 1977, ζητήθηκε από τον Kartner να κάνει ένα διαφημιστικό τραγούδι για τα Στρουμφάκια. Αρχικά κυκλοφόρησαν μόνο 1.000 αντίτυπα, τα οποία εξαντλήθηκαν σε μια μέρα. Στη συνέχεια, 400.000 αντίτυπα του τραγουδιού πουλήθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ το πλήρες άλμπουμ των Στρουμφ που ακολούθησε, πούλησε 500.000 αντίτυπα και έφτασε στο νο1 σε 16 χώρες.

Εκτός από τη μελωδία για τα Στρουμφάκια, ο Kartner έγραψε επίσης τη μουσική για την ιαπωνική σειρά κινουμένων σχεδίων Moomin. Ο γνωστός καλλιτέχνης ήταν παντρεμένος και είχε έναν γιο.

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση