HomeHL-9Φέτερμαν: «Θα στηρίξω τους Ορθόδοξους, να γίνει Μουσείο η Αγία Σοφία»

Φέτερμαν: «Θα στηρίξω τους Ορθόδοξους, να γίνει Μουσείο η Αγία Σοφία»

Τι δηλώνει ο Φέτερμαν για την Ελλάδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τζον Φέτερμαν είναι ένας ακόμη γερουσιαστής στις ΗΠΑ που θα εναντιωθεί στον αυταρχισμό και στις επιδιώξεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν κατάφερε να επικρατήσει στην πολιτεία ης Πενσιλβάνια έναντι του ρεπουμπλικανού υποψηφίου και φίλου του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, Μεχμέτ Οζ.

«Είναι επίσημο. Θα είμαι ο επόμενος γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Πενσυλβάνια»

Η νίκη του Φέτερμαν δεν βοηθά μόνο τους Δημοκρατικούς στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν τη νίκη στη Γερουσία αλλά αποτελεί ακόμη μια ήττα για την προώθηση των συμφερόντων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κογκρέσο.

Ο Τζον Φέτερμαν έχει μιλήσει μάλιστα ανοιχτά για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, την Αγία Σοφία καθώς και ειδικά για την προστασία της χριστιανικής ορθοδοξίας, εκφράζοντας ανοιχτά «την ανησυχία του» για την κατάσταση στη γείτονα χώρα.

Φίλος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ο Φέτερμαν

Σύμφωνα με δήλωσή του τον Οκτώβριο όπως την μεταφέρει η National Herald: «Το Σύνταγμα των ΗΠΑ εγγυάται σε όλους το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. Είναι μια αμερικανική αξία και μια κοινή αξία τόσο για εμένα όσο και για την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Μια περιοχή με ιδιαίτερη ανησυχία για εμένα είναι η χώρα της Τουρκίας, όπου δικομματικοί Αμερικανοί ηγέτες στην Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι έχουν τεθεί περιορισμοί στη θρησκευτική ελευθερία στην πνευματική κεφαλή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας-και σε πάνω από 300 εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς παγκοσμίως, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

«Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία»

Συνέχισε: «Κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπήρξε ηγέτης στον διαθρησκειακό διάλογο, προτρέποντας τους μουσουλμάνους ηγέτες να καταδικάσουν την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική ως μια αντιθρησκευτική πράξη.

Για τη συμβολή του στη θρησκευτική κατανόηση και την ειρήνη, το Κογκρέσο τον αναγνώρισε με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου. Και έχει αναγνωριστεί για την αξιοσημείωτη ηγεσία του στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής».

«Η Αγία Σοφία να γίνει ξανά μουσείο και να επαναλειτουργήσει η Σχολή της Χάλκης»

«Ως Γερουσιαστής των ΗΠΑ θα υποστηρίξω τον αγώνα των Ελληνορθοδόξων για θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία. Πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία πρέπει να προστατεύσει τις θρησκευτικές ελευθερίες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αναγνωρίσει τον Βαρθολομαίο ως Οικουμενικό Πατριάρχη και να μην παρεμβαίνει στην εκλογή του διαδόχου του, να επιστρέψει τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία στην εκκλησία, να μετατρέψει την Αγία Σοφία ξανά σε μουσείο και επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης», κατέληξε στη δήλωσή του ο τότε υποψήφιος γερουσιαστής.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση