HomeHL-WorldΓαλλία: Στο σκαμνί 11 επίσκοποι της γαλλικής εκκλησίας για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Γαλλία: Στο σκαμνί 11 επίσκοποι της γαλλικής εκκλησίας για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρσι, αποκαλύφθηκε πως 330.000 ανήλικοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από ιερείς, διακόνους και λαϊκά μέλη τις τελευταίες επτά δεκαετίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έντεκα πρώην ή εν ενεργεία Γάλλοι επίσκοποι έχουν κατηγορηθεί για σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επισκόπου του Μπορντό, ο οποίος ομολόγησε ότι επιτέθηκε σε ανήλικο πριν από 35 χρόνια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ανώτερο εκκλησιαστικό όργανο στη Γαλλία.

Ο Ζαν-Πιέρ Ρικάρ – επίσκοπος του Μπορντό για πολλά χρόνια – ο οποίος έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο το 2016, παραδέχθηκε μια «καταδικαστέα» πράξη σε βάρος ενός 14χρονου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Διάσκεψης των Επισκόπων της Γαλλίας, Ερίκ ντε Μουλίν-Μποφόρ.

Όλοι οι κατηγορούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι είτε με ποινική δίωξη είτε με εκκλησιαστικές πειθαρχικές διαδικασίες, πρόσθεσε ο ντε Μουλίν-Μποφόρ, αρχιεπίσκοπος της πόλης Ρεμς.

Οι Γάλλοι επίσκοποι συναντώνται στη Λούρδη στη νοτιοδυτική Γαλλία για το φθινοπωρινό συνέδριό τους, όπου σκοπεύουν να συζητήσουν τρόπους βελτίωσης της επικοινωνίας και της διαφάνειας όσον αφορά τις ιστορικές καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα κατά του κλήρου.

Η γαλλική εκκλησία συγκλονίστηκε πέρσι από τα ευρήματα μιας έρευνας που επιβεβαίωσε την εκτεταμένη κακοποίηση ανηλίκων από ιερείς, διακόνους και λαϊκά μέλη που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950.

Διαπιστώθηκε ότι 216.000 ανήλικοι είχαν κακοποιηθεί από κληρικούς κατά τις τελευταίες επτά δεκαετίες, αριθμός που ανήλθε σε 330.000 όταν συμπεριληφθούν οι καταγγελίες κατά λαϊκών μελών της Εκκλησίας, όπως οι δάσκαλοι στα καθολικά σχολεία.

Η επιτροπή που συνέταξε την έκθεση κατήγγειλε τον «συστημικό χαρακτήρα» των προσπαθειών να προστατευθούν οι κληρικοί από τη δίωξη και κάλεσε την Εκκλησία να καταβάλει αποζημίωση στα θύματα.

Ο Ρικάρ αποσύρθηκε από επίσκοπος του Μπορντό το 2019, αλλά παραμένει καρδινάλιος, μια θέση που συνήθως κατέχει ως το τέλος της ζωής του.

 

 

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση