HomeHL-9Ευρώπη: Σε ύψη ρεκόρ οι λογαριασμοί ρεύματος παρά τα μέτρα στήριξης

Ευρώπη: Σε ύψη ρεκόρ οι λογαριασμοί ρεύματος παρά τα μέτρα στήριξης

Ανησυχία για τον χειμώνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερο από ποτέ για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, παρόλο που οι κυβερνήσεις ξοδεύουν δισεκατομμύρια για να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την ενεργειακή κρίση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο στοιχεία της εταιρεία συμβούλων ενέργειας Vaasa, η μέση τιμή λιανικής του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία ήταν σχεδόν 18 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο, διπλάσια από ό,τι ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Ανησυχία για τους λογαριασμούς

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τα στοιχεία αυτά έρχονται καθώς οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν δεσμευτεί για περισσότερα από 550 δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος τον περασμένο χρόνο.

Χωρίς την υποστήριξη αυτή είναι πιθανό οι λογαριασμοί των νοικοκυριών να ήταν ακόμη υψηλότεροι, δήλωσε ο Philip Lewis, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων που εδρεύει στο Ελσίνκι.

Σε μηνιαία βάση, η μέση τιμή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 3,4% τον Οκτώβριο, ενώ για το φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 2,5%. Τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη σημειώθηκαν στο Δουβλίνο, όπου οι δείκτες ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 44%, ενώ η μέση τιμή του φυσικού αερίου στη Ρώμη αυξήθηκε κατά 97%.

Σύμμαχος ο καιρός

Ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός ήρθε ως ανακούφιση τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις κυβερνήσεις τον Οκτώβριο, με λιγότερους ανθρώπους να ανοίγουν τη θέρμανση.

Ωστόσο, οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν καθώς η Ευρώπη βαδίζει βαθύτερα στον χειμώνα, κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μελλοντικά προβλήματα στις κυβερνήσεις που προσπάθησαν να διατηρήσουν το κόστος τεχνητά χαμηλά.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση