HomeHL-9Επιστρεπτέα προκαταβολή: 20.000 επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά της ενίσχυσης

Επιστρεπτέα προκαταβολή: 20.000 επιχειρήσεις καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά της ενίσχυσης

Αντιδράσεις από τους φορολογούμενους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Εγκεφαλικό» προκάλεσαν σε περίπου 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες τα «ραβασάκια» που έλαβαν χθες από την ΑΑΔΕ με τα οποία καλούνται να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας.

Μετά τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι δεν τήρησαν τους όρους που προβλέπονταν για την κρατική ενίσχυση και κυρίως τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού για συγκεκριμένο διάστημα ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις φορολογούμενων που διαπιστώθηκε ότι δεν υπέβαλαν δηλώσεις για την περίοδο της 2019 -2020.

Tα «ραβασάκια»

Τα σημειώματα προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των φορολογούμενων που έκαναν λόγο για αιφνιδιασμό και επικοινώνησαν με την ΑΑΔΕ για να μάθουν αν πρόκειται για λάθος του συστήματος ή για πραγματική μη τήρηση του όρου διατήρησης του προσωπικού.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να έχουν γίνει λάθη κατά τη διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων και για μην αδικηθεί κανείς θα τρέξει ένας ακόμα γύρος διασταυρώσεων στοιχείων για όσους θεωρούν πως αδίκως έλαβαν ειδοποιητήριο επιστροφής των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στην περίπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους στην ΑΑΔΕ. Για όσους πράγματι δεν τήρησαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της ενίσχυσης, που αφορούν κυρίως στη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και την υποβολή δηλώσεων, η απόφαση επιστροφής των ποσών θεωρείται αμετάκλητη.

Το νομοθετικό καθεστώς προβλέπει ότι σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων ή υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων τότε είναι άμεσα απαιτητό το σύνολο της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση που δεν έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Επίσης επιστρέφεται στο κράτος το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν, εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί ο τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό. Αν από τον έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης, υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος και εκδίδεται νέος τίτλος είσπραξης για την άμεση και έντοκη επιστροφή του.

Πηγή: ΟΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση