HomePost ItΤο ΤΕΕ/ΤΑΚ ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων από την κακοκαιρία

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων από την κακοκαιρία

Στους δήμους Μαλεβιζίου, Σητείας και Χερσονήσου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ με επιστολή του ζητά την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων από την πρόσφατη πλημμύρα στους Δήμους Μαλεβιζίου , Σητείας και Χερσονήσου καθώς και την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στις ευάλωτες περιοχές.

Αναλυτικά αναφέρει

Αξιότιμοι κύριοι,

Τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής παρατηρείται ραγδαία μεταβολή του κλίματος στην χώρα μας, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πρωτόγνωρων καιρικών φαινομένων όπως έντονη βροχόπτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της, καλούσε την Ελλάδα να επικαιροποιήσει τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας (2007/60/ΕΚ). Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας, θα πρέπει να καλύπτουν τις γεωγραφικές περιοχές που θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν, ενώ οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας δείχνουν τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που συνδέονται με αυτά τα σενάρια πλημμύρας. Οι εν λόγω χάρτες αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.

Το Σάββατο 15/10/2022 γίναμε μάρτυρες και θεατές ενός φαινομένου το οποίο εξελίχθηκε σε φονική πλημμύρα με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους δύο άνθρωποι στον Δήμο Μαλεβιζίου. Ανάλογο φαινόμενο διαδραματίστηκε και στον Δήμο Σητείας χωρίς ευτυχώς εκεί να θρηνήσουμε θύματα αλλά και στον Δήμο Χερσονήσου όπου είχε ξανασυμβεί πριν δύο χρόνια ακριβώς.

Μέσα σε λίγα λεπτά καταστράφηκαν δημόσιες υποδομές, παρασύρθηκαν δεκάδες αυτοκίνητα, πλημμύρισε και καταστράφηκε ο εξοπλισμός επιχειρήσεων και κατοικιών. Και οι τρεις δήμοι κηρύχθηκαν σε κατάσταση  «έκτακτης ανάγκης». Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι αντίστοιχο.

Το μεγάλο ζήτημα αυτή την στιγμή επικεντρώνεται στην καταγραφή των ζημιών τόσο των επιχειρήσεων όσο και των κατοικιών. Πρέπει άμεσα να ενημερωθούν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης για τις διαδικασίες για την οριοθέτηση της φυσικής καταστροφής, την επιχορήγηση των επιχειρήσεων και τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής. 

Η έκταση και η φύση των ζημιών είναι τεράστια και προκειμένου η ζωή των πολιτών να επανέλθει γρήγορα στην κανονικότητα της, πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Σύμφωνα λοιπόν με όσα προαναφέραμε προτείνουμε:

  • την άμεση συνεργασία σας με την Περιφέρεια Κρήτης, για τη σωστή αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών (δρόμοι, γέφυρες, διευθέτηση ρεμάτων κλπ), όχι μόνο για τη σύνταξη των απαραίτητων τεχνικών μελετών, αλλά και για την κατασκευή των έργων.
  • την κατασκευή άμεσα και μακροπρόθεσμα έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης των καταγεγραμμένων ευάλωτων περιοχών στη βάση ενός νέου Master Plan, για τη μελλοντική θωράκιση τους έναντι φυσικών καταστροφών αλλά και των δραματικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
  • να επιταχυνθεί η σύνταξη επιχειρησιακών σχεδίων, τα οποία πρέπει να είναι λεπτομερή, εξειδικευμένα, κατανοητά, σαφή και εύκολα εφαρμόσιμα από τις δυνάμεις της πολιτικής προστασίας, για τη μείωση των επιπτώσεων από τα προκύπτοντα πλημμυρικά φαινόμενα, κατά τα οριζόμενα στο ν. 4662\20 (Α΄27)

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και δηλώνουμε την διάθεση μας ώστε να συνδράμουμε στο έργο σας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση