HomeHL-WorldΙταλία: Νεοφασίστες κρέμασαν φωτογραφία του Μουσολίνι σε γέφυρα στη Ρώμη

Ιταλία: Νεοφασίστες κρέμασαν φωτογραφία του Μουσολίνι σε γέφυρα στη Ρώμη

Την παραμονή της... 28ης Οκτωβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα τεράστιο πανό με φωτογραφία του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι κρέμασαν νεοφασίστες σε γέφυρα κοντά στο Κολοσσαίο γιορτάζοντας την εκατοστή επέτειο από την πορεία των φασιστών στη Ρώμη.

Το πανό με το σύνθημα «Εκατό χρόνια μετά η Πορεία συνεχίζεται» αναρτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ponte degli Annibaldi, μια μικρή γέφυρα κοντά στο πλέον πολυσύχναστο μνημείο της Ρώμης.

Νωρίτερα, στην ίδια γέφυρα, αντιφασίστες είχαν κρεμάσει φωτογραφία του Μουσολίνι ανάποδα, συνοδεύοντάς τη με το σύνθημα «28 Οκτωβρίου του 1922, γνωρίζουμε την κατάληξη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica οι νεοφασίστες είναι μέλη του Movimento Nazionale (Εθνικό Κίνημα), μια ακροδεξιά ομάδα που ίδρυσε προ διετίας ο Τζιουστίνι Ντ’ Ούβα «ένας παλιός γνώριμος του νεφοασισμού», όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα, που είχε κατέβει υποψήφιος στην Απουλία στις ευρωεκλογές του 2019.

Στις 28 Οκτωβρίου του 1922, ο Μουσολίνι και οι ένοπλοι φασίστες του βάδισαν από το Μιλάνο στη Ρώμη «για να πιάσουν από το λαιμό τη μίζερη άρχουσα τάξη μας». Δύο μέρες αργότερα, ο βασιλιάς Βιτόριο Εμανουέλε Γ΄I του παρέδωσε την εξουσία.

moysolini

Ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι με μέλη του κόμματός του στη Ρώμη στις 28 Οκτωβρίου του 1922 / Φωτογραφία αρχείου: AP Photo

Ο Μουσολίνι κυβέρνησε δικτατορικά την Ιταλία επί 21 χρόνια, ψηφίζοντας αντιεβραϊκούς νόμους το 1938 και στέλνοντας χιλιάδες Ιταλούς Εβραίους σε στρατόπεδα θανάτου. Το φασιστικό του καθεστώς κατέρρευσε το 1943. Τον Απρίλιο του 1945, τις τελευταίες μέρες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, παρτιζάνοι εκτέλεσαν τον Μουσολίνι και την ερωμένη του, Κλάρα Πετάτσι, προτού κρεμάσουν τα πτώματά τους σε πλατεία του Μιλάνου. Η σορός του μεταφέρθηκε το 1957 στη γενέτειρά του, το Πρεντάπιο στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια.

Θαυμαστές του Μουσολίνι συρρέουν εδώ και χρόνια στο Πρεντάπιο, ειδικά αφότου ξανάνοιξε ο οικογενειακός του τάφος στο κοιμητήριο Σαν Κασιάνο. Χίλιοι με 2.000 φασίστες αναμένεται να συγκεντρωθούν στην πόλη σήμερα για μια πορεία προς την οικογενειακή κρύπτη και για να μετάσχουν σε άλλες εκδηλώσεις που διοργανώνουν απόγονοι του Μουσολίνι, αλλά και σε δύο λειτουργίες που θα τελέσει ένας φασίστας αφορισμένο ιερέα.

Αντιδιαδήλωση διοργανώνει στην ίδια πόλη σήμερα με αφορμή την απελευθέρωση του Πρεντάπιο από τον φασισμό η αντιφασιστική οργάνωση ANPI.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση