HomeΚΡΗΤΗ«Κινήθηκαμε άμεσα και με διαφάνεια» – Η απάντηση Αυγενάκη σε 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

«Κινήθηκαμε άμεσα και με διαφάνεια» – Η απάντηση Αυγενάκη σε 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υφυπουργού Αθλητισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που έθεσαν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τις εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center» έδωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργούς Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Συγκεκριμένα ο κ. Αυγενάκης αναφέρεται σε «προσπάθεια μηδενισμού ενός πολύ σημαντικού έργου» ενώ τόνισε ότι όλες τις διοργανώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΗ στον Καρτερό.

Υπενθυμίζεται πως στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησαν έλεγχο για τα έργα, καταθέτοντας αίτημα για κατάθεση εγγράφων, ενώ άφηναν σαφείς αιχμές κατά του υφυπουργού αναφορικά με το λόγο που δημιουργήθηκαν τόσο γρήγορα και στο συγκεκριμένο σημείο οι εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Αυγενάκης κατέθεσε έγγραφα ενώ ταυτόχρονα απάντησε πως οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις εξυπηρετούν πέραν από σημαντικές διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις και τα τοπικά σωματεία, τα οποία μάλιστα μπορούν να τις χρησιμοποιούν δωρεάν.

karteros-sports-center3

Αναλυτικά η ανακοίνωση Αυγενάκη έχει ως εξής:

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης και ΑΚΕ, σας ενημερώνουμε τα εξής:

1)            Η κατασκευή του «Karteros Beach Sports Center» αποτελεί ένα σημαντικότατο έργο, στην περιοχή του Καρτερού του Δήμου Ηρακλείου, έκτασης 58.653,78 τ.μ, για την περαιτέρω ανάπτυξη των παράκτιων αθλημάτων, καθώς είναι το πρώτο Εθνικό Κέντρο Παράκτιων Αθλημάτων, ενώ έχει ήδη φιλοξενήσει διεθνείς και εγχώριες αθλητικές διοργανώσεις.

Το έργο διενεργήθηκε με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 32 και 32Α του ν. 4412/2016, όπως ισχύει. Στο πλαίσιο αυτό, με το υπ’ αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/181854/21-04-2022 (ΚΗΜΔΗΣ: 22PROC010443196 2022-04-21) έγινε η πρόσκληση για την επιλογή αναδόχου με προϋπολογισμό 3.327.335,93 ευρώ. Από τη διαδικασία αναδείχθηκε ανάδοχος η εταιρεία «ΩΡΙΩΝ ΑΤΕ».

Με το αρ. πρωτ. 256952/01-06-2022 (ΑΔΑ: 916Υ4653Π4-7ΦΚ) υπογράφηκε η εργολαβική σύμβαση μεταξύ της αναθέτουσας αρχής (Υφυπουργείο Αθλητισμού) και της εταιρείας  «ΩΡΙΩΝ ΑΤΕ» με αρχικό συνολικό ποσό 3.181.244,88 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 24%).

Με το αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/365718/31-08-2022 (ΑΔΑ: 9ΘΒΙ4653Π4-Δ47) εγκρίθηκε ο 1ος λογαριασμός – πιστοποίηση, ποσού 1.082.087,75 Ευρώ, πλέον Φ.Π.Α 24%.

karteros-sports-center

Σας καταθέτουμε αντίγραφο του 1ου λογαριασμού.

2)            Η διεξαγωγή των δύο (2) Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Beach Handball πραγματοποιήθηκε από 14 – 26 Ιουνίου 2022, από την αρμόδια Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος (ΟΧΕ), η οποία όρισε Οργανωτική Επιτροπή, με Πρόεδρο τον κ. Κων/νο Βιολιτζή, αρμοδιότητα της οποίας μεταξύ άλλων, ήταν και η διαχείριση των δαπανών διεξαγωγής των αγώνων.

Το Υφυπουργείο Αθλητισμού δεν έχει αρμοδιότητα για την οικονομική διαχείριση των δαπανών αθλητικών διοργανώσεων, που διεξάγονται από τις αρμόδιες Ομοσπονδίες.

3)            Αναφορικά με το τεχνικό μέρος του έργου, σας καταθέτουμε τις σχετικές πολεοδομικές άδειες του «Karteros Beach Sports Center», της κυκλοφοριακής σύνδεσης, της εγκεκριμένης μελέτης πυρασφάλειας, καθώς και της εφαρμόσιμης μελέτης των αντιπλημμυρικών έργων.

Σε ότι αφορά την μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας αναφέρουμε τα εξής:

  1. Ο ποταμός Καρτερός που εκβάλει δυτικά των εγκαταστάσεων δεν έχει οριοθετηθεί.
  2. Υπάρχει πρόβλεψη του ΓΠΣ Νέας Αλικαρνασσού για Ζώνη Προστασίας 70 μέτρων εκατέρωθεν του ποταμού.
  3. Το σύνολο των εγκαταστάσεων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου βρίσκονται εκτός της ζώνης προστασίας και ως εκ τούτου κατά την διαδικασία έκδοσης της άδειας δόμησης δεν τέθηκε ως προαπαιτούμενο η εκπόνηση μελέτης η έργων αντιπλημμυρικής προστασίας δεδομένου ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (άρθρο 6 της Απόφασης 3046/304/89 Κτιριοδομικός Κανονισμός) προβλέπει ότι:

«1. Στα ρέματα, των οποίων οι οριογραμμές, έχουν καθοριστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του νόμου 880/1979 (ΦΕΚ 58/Α/1979), όπως ισχύει η ανέγερση κτιρίων, εγκαταστάσεων ή περιτοιχισμάτων και γενικά η δόμηση ρυθμίζεται ως εξής: 1.1. Απαγορεύεται απολύτως η δόμηση μέσα στην έκταση που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος. 1.2. Επιτρέπεται η δόμηση έξω από την έκταση της προηγούμενης περίπτωσης σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, μόνο εφόσον έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος. Εάν δεν έχουν κατασκευαστεί τα έργα διευθέτησης του ρέματος, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 m από την οριογραμμή.

  1. Στα ρέματα των οποίων οι οριογραμμές δεν έχουν ακόμα καθοριστεί σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, η δόμηση επιτρέπεται σε απόσταση από την οριογραμμή, που ορίζεται προσωρινά από την πολεοδομική υπηρεσία: 2.1. Μεγαλύτερη των 20 m σύμφωνα με τους όρους δόμησης της περιοχής, χωρίς άλλους πρόσθετους περιορισμούς. 2.2. Μικρότερη των 20 m μόνο εφόσον προηγουμένως έχουν εκτελεστεί τα τεχνικά έργα που τυχόν απαιτούνται κάθε φορά για την ελεύθερη ροή των νερών και την ασφάλεια του κτιρίου και των λοιπών δομικών έργων, που πρόκειται να ανεγερθούν. Τα έργα αυτά πρέπει να έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον σε όλο το πρόσωπο που έχει προς το ρέμα το υπόψη οικόπεδο. 2.2.1. Τα παραπάνω απαιτούμενα τεχνικά έργα καθορίζονται από την αρμόδια κάθε φορά υπηρεσία και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να παρεμποδίζουν τη μελλοντική εκτέλεση των έργων διευθέτησης του ρέματος του τυχόν προβλέπονται σε σχετικές εγκεκριμένες μελέτες. 2.2.2. Η οικοδομική άδεια χορηγείται από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία, ύστερα από έγκριση των τεχνικών έργων από την αρμόδια υπηρεσία και με την προϋπόθεση ότι θα εκτελεστούν πριν η παράλληλα με την ανέγερση του φέροντα οργανισμού του κτιρίου ή της εγκατάστασης που προβλέπεται στην άδεια αυτή.»

Παρά τα παραπάνω προβλεπόμενα και προς συμμόρφωση προς την υπόδειξη της Εγκριτικής Απόφασης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, αναζητήθηκαν πληροφορίες για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή του έργου και κατασκευάστηκε αντιπλημμυρικός αγωγός σε κατάλληλο σημείο για την παροχέτευση στην θάλασσα των πιθανών πλημμυρικών υδάτων της περιοχής του έργου.

Το έργο αυτό προστάτευσε τις εγκαταστάσεις από την πρόσφατη φονική κακοκαιρία και πλημμύρα της 15ης Οκτωβρίου 2022, που είχε τραγικές συνέπειες στην περιοχή αυτή. Ο αντιπλημμυρικός αγωγός ανταποκρίθηκε άψογα στα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει το παραμικρό θέμα στις εγκαταστάσεις.

4)            Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (Ε.Τ.Α.Δ.)  έχει εγκρίνει τους όρους παραχώρησης του τουριστικού ακινήτου «Ξενία Καρτερού Ηρακλείου» στο Εθνικό Κέντρο Ηρακλείου Κρήτης (Ε.Α.Κ.Η.) και την έναρξη των διαδικασιών αδειοδότησης και προετοιμασίας του ακινήτου ως χώρου αθλητικών διοργανώσεων. Να επισημάνουμε ότι η έκταση στον Καρτερό είναι η πρώτη ιδιοκτησία του Δημοσίου στον ν. Ηρακλείου, την οποία διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, που επιτέλους αξιοποιείται. Καταφέραμε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε έναν παραμελημένο χώρο, που είχαν καταπατήσει μερικές εκατοντάδες επιτήδειοι για περίπου είκοσι (20) χρόνια (καταπατημένη έκταση 42.668,48 τ.μ), να τον μετατρέπουμε σε έναν σύγχρονο και ασφαλή αθλητικό χώρο, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και της τοπικής κοινωνίας. Καταφέραμε σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, τον Δήμο Ηρακλείου, την Εισαγγελία Ηρακλείου, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, τους τοπικούς φορείς (τουριστικοί φορείς, Πολιτιστικός Σύλλογος Καρτερού) να απομακρύνουμε τους καταπατητές, που είχαν για χρόνια καταλάβει δημόσια έκταση!

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του, το «Karteros Beach Sports Center» αποτέλεσε κέντρο φιλοξενίας σημαντικών αθλητικών γεγονότων και αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία και από την αθλητική οικογένεια.

–              Πραγματοποιήσαμε εγκαίνια, σε μια λαμπρή τελετή στις 13 Ιουνίου 2022, του μοναδικού και υπερσύγχρονου Εθνικού Κέντρου Παράκτιων Αθλημάτων με κατάμεστες τις εξέδρες με χιλιάδες κόσμου και εκπροσώπων όλης της αθλητικής οικογένειας. Το αθλητικό κέντρο ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, ενώ παρευρέθηκαν Βουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τ.Α., εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι αθλητικών φορέων, καθώς και εκπρόσωποι της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του Ηρακλείου.

Από τις 14 Ιουνίου 2022 έχει φιλοξενήσει:

–              Δύο (2) Παγκόσμια Πρωταθλήματα Beach Handball Ανδρών – Γυναικών και Εφήβων – Νεανίδων με αποστολές εθνικών ομάδων από 64 χώρες, με 1.300 συμμετέχοντες.

Ο Dr Χασάν Μουσταφά, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ, με τη λήξη των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Beach Handball, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ πολύ όλους όσοι συνέβαλλαν στο να διεξαχθούν με τον καλύτερο τρόπο οι αγώνες. Η Ελλάδα τήρησε την υπόσχεσή της και διοργάνωσε με επιτυχία, σε αυτές τις υπέροχες εγκαταστάσεις τα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Ευχαριστώ τους αθλητές, τους θεατές, την Κυβέρνηση της Ελλάδας και ειδικά τον κ. Αυγενάκη. Θέλουμε να ξανά έρθουμε στην Κρήτη σύντομα. Πολλά συγχαρητήρια στους κ. Γκαντή και Βιολιτζή για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν. Οι αγώνες ήταν οι καλύτεροι που έχουν γίνει».

–              Beach Volley K19, Κ17, Γυναικών, Amateur Γυναικών και Amateur Ανδρών με 171 ομάδες και την παρουσία του χρυσού Ολυμπιονίκη στη Γυμναστική, Ιωάννη Μελισσανίδη.

–              Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Beach Volley Κ19 με 64 ομάδες.

–              Euro Footvolley – Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοβόλεϊ με 13 ομάδες. Μάλιστα, με την αντιπροσωπευτική ομάδα της Ελλάδας αγωνιζόταν ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τάεκβοντο, Μιχάλης Μουρούτσος.

–              OLYMPIC DAYS – Τριήμερο, αφιερωμένο στην «Ολυμπιακή Ημέρα»

o             1η μέρα: Ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και γνώρισαν τα αθλήματα άμμου οι διοικήσεις και πολλά μέλη των κοινωνικών δομών του ν. Ηρακλείου:

             Το Χαμόγελο του Παιδιού

             Παιδικά Χωριά SOS

             «Ηλιαχτίδα» – Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία

             Ευ Ζω με τον Καρκίνο

             Στόχος-Πρόληψη, για τον καρκίνο του μαστού

             Όραμα Ελπίδας, για την αύξηση των δοτών μυελού των οστών

             Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων, για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών

             Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Κρήτης

             Ροταριανός Όμιλος Ηρακλείου

             Ροταριανός Όμιλος Ηρακλείου – Candia

             Ροταριανός Όμιλος Ηρακλείου – El Greco

             Heraklion Lions Club (φιλανθρωπικός οργανισμός)

             Ανακουφιστική Φροντίδα Κρήτης – «Ζαχαρίας Κ. Μπαντουβάς» – Cretan Palliative Care

             Παρέα της Αγάπης (φιλανθρωπικός οργανισμός)

             Αλληλεγγύη, για τη νόσο Alzheimer

             Ζωόφιλη Δράση

             ΑγκαλιάΖΩ – Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου

             Ροδαυγή – Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Νοητική Υστέρηση

             Inlibrovita «Δώστε στο βιβλίο ζωή»

             Ζωοδόχος Πηγή, Κέντρο Ειδικών Παιδιών

             EcoVoice

             Safe in Sports, το πρόγραμμα πιστοποίησης Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης στον Αθλητισμό

             Ρομποτική Εκπαιδευτική

             Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Ηρακλείου

             Σύλλογος ΑμεΑ Νότιας Κρήτης «Το Μέλλον».

o             2η μέρα: ξενάγηση στις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις και γνωριμία με τα αθλήματα που καλλιεργούν, από τις Διοικήσεις και τα μέλη των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων του Ηρακλείου, σε εκατοντάδες επισκέπτες:

             Ποδηλασία:                       ΑΣ ΑμεΑ ΤΑΛΩΣ

ΠΟΗ Κάστρο

  • Αεραθλητισμός: Αερολέσχη ΤΑΛΩΣ

Ένωση Αερομοντελιστών Ηρακλείου Κρήτης

  • Βόλεϊ: Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Κρήτης

ΓΕΗ

ΑΠΣ Πήγασος

  • Στίβος: Ε.Α.Σ ΣΕΓΑΣ Κρήτης

ΟΦΗ

ΑΠΣ Πήγασος

ΓΕΗ

ΓΑΣ Μαλίων

             Μπάσκετ:                           Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κρήτης

Ηράκλειο ΟΑΑ

             Κολύμβηση:                       ΠΕΚΥΚ-Ρ (11 κολυμβητικά σωματεία)

             Τένις:                                    Ηράκλειο ΟΑΑ

Φιλία Τέννις Κλαμπ

  • Ξιφασκία: Αθλητική Λέσχη Μεσσαράς, Καπετάν Μιχάλης Κόρακας

Αθλητικός Όμιλος Θησέας

ΓΕΗ

  • Τοξοβολία: Αθλοκίνηση Γυμναστικός Σύλλογος
  • Σκοποβολή: Παγκρήτιος Α.Σ Σκοποβολής
  • Ιστιοσανίδα: Όμιλος Ιστιοσανίδας Ηρακλείου
  • Ιστιοπλοΐα: Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ηρακλείου
  • Σκάκι: ΟΦΗ

Σκάκι Λέων Κάντια

Σκακιστικός Όμιλος Ηρακλείου

Ηράκλειο ΟΑΑ

  • Κικ μπόξινγκ: Αθλητικό Σωματείο Kick Boxing ΤΑΛΩΝ

Αθλητικός Όμιλος Μαχητικών Αθλημάτων Χερσονήσου

  • Άρση βαρών: Αρσιβαριστικός Σύλλογος Ηρακλείου

ΟΦΗ

  • Παγκράτιο: Αθλητικό Σωματείο Μαχητικών Τεχνών «Ο Θησέας»
  • Καράτε: Κέντρο Άθλησης Ηρακλείου «Αθλόδραση»
  • Ζίου ζίτσου: Αθλητικό Σωματείο Μαχητικών Τεχνών «Ο Θησέας»
  • Τάε κβο ντο: Αθλητικός Όμιλος Μαχητικών Αθλημάτων Χερσονήσου
  • Ενόργανη γυμναστική: Κέντρο Άθλησης Ηρακλείου «Αθλόδραση»
  • Πινγκ πονγκ: Ηράκλειο ΟΑΑ
  • Τσίρλιντινγκ: Κέντρο Άθλησης Ηρακλείου «Αθλόδραση»
  • Γυμναστική στην άμμο: Σύλλογος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Ηρακλείου
  • Ακροβατική γυμναστική: Φιλαθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Ηρακλείου
  • Στίβος ΑμεΑ: ΑΣ ΑμεΑ Μεγαλόνησος
  • Μπάσκετ με Αμαξίδιο: ΑΣ Κινητικά Αναπήρων (ΑΣΚΑ)

o             3η μέρα: Κεντρική εκδήλωση: «Αθλητισμός, από το όνειρο στον άθλο»

Ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center» ο Πρόεδρος της ΕΟΕ, κ. Σπύρος Καπράλος, ο Πρόεδρος της ΕΠΕ, κ. Γιώργος Καπελλάκης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr Αντώνιος Αυγερινός και στη συνέχεια χαιρέτησαν την εκδήλωση, παρουσία εκατοντάδων αθλητών, προσκεκλημένων, στελεχών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και εκατοντάδων θεατών.

Αθλητές ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις, βραβεύτηκαν και έδωσαν, μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες, διδάγματα ζωής και κατέδειξαν τη σημασία της ενασχόλησης με τον αθλητισμό στην σφυρηλάτηση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα.

             Νίκος Κακλαμανάκης (δις Ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα)

             Μαρία Καρπαθάκη (Παγκόσμια Πρωταθλήτρια τάεκβοντο)

             Δημήτρης Κοκολάκης (Θρύλος του μπάσκετ, από τους σπουδαιότερους σέντερ όλων των εποχών)

             Ηλίας Πουρσανίδης (Διεθνής ποδοσφαιριστής με τεράστια καριέρα σε ΟΦΗ, Ολυμπιακό και Ηρακλή)

             Χρήστος Σανδαλάκης (Παγκόσμιος Πρωταθλητής, ποδηλασία ΑμεΑ)

             Γιώργος Σαλαβαντάκης (δύο φορές σε Ολυμπιακούς Αγώνες στη σκοποβολή)

             Μανώλης Λαδάκης (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Beach Handball)

             Κέλλυ Κυδωνάκη (χρυσή Μεσογειονίκης στο καράτε)

             Μαρία Γενιτσαρίδη (Διεθνής αθλήτρια βόλεϊ)

             Iωάννα Κριμίλη (Διεθνής αθλήτρια μπάσκετ που αγωνίζεται στις ΗΠΑ)

             Στέφανος Σπανάκης (Διεθνής αθλητής πινγκ πονγκ)

             Μαριεύα Ντασιονάκη (Πρωταθλήτρια Ευρώπης Κορασίδων στην πυγμαχία)

             Δανάη Σιδηρά (Διεθνής ποδοσφαιρίστρια)

             Γεωργία Τριβυζάκη (Διεθνής ποδοσφαιρίστρια)

             Κυριάκος Τζανάκης (Πρωταθλητής σκουός)

             Γιώργος Διαλεχτάκης (Πρωταθλητής στη σκοποβολή ΑμεΑ)

             Γκέραλντ Γκέκα (Παγκόσμιος Πρωταθλητής Εφήβων στο κικ μπόξινγκ)

             Μιχάλης Κατράς (Ολυμπιονίκης ρομποτικής)

             Νίκος Τσικριτσάκης (Ολυμπιονίκης ρομποτικής)

–              Παγκρήτιο Beach Soccer Festival, με 28 ομάδες (σύλλογοι, Αθλητική Ένωση Αστυνομικών Κρήτης, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Σύλλογος Γυμναστηρίων, Δημοσιογράφοι) και πάνω από 250 συμμετέχοντες.

–              Αναβίωση τελικού κυπέλλου Ελλάδος ΟΦΗ- Ηρακλής 1987

Σύσσωμη και ενωμένη η οικογένεια του ΟΦΗ (Ερασιτέχνης, ΠΑΕ και Παλαίμαχοι) εόρτασαν τα 35 χρόνια από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987 προσκαλώντας τους Παλαιμάχους του τότε αντιπάλου τους, του Ηρακλή, σε «αναβίωση» με αγώνα Beach Soccer στο «Karteros Beach Sports Center».

Οι Παλαίμαχοι του Ηρακλή, όπως και το σωματείο της Θεσσαλονίκης, αποδέχτηκαν με χαρά, φιλοξενήθηκαν στο Ηράκλειο και ο Τελικός «αναβίωσε» σε συγκινητική ατμόσφαιρα με εκατοντάδες θεατές.

–              Fitness on the beach – διήμερο γυμναστικής, που διοργανώθηκε από το Σύλλογο Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Ηρακλείου. Συμμετείχαν τα 36 μέλη του Συλλόγου, καθώς και μέλη από τον Σύλλογο Γυμναστηρίων Κρήτης. Στο διήμερο συμμετείχαν εκατοντάδες αθλούμενοι.

–              Raising Avalanche Awareness – Ενημέρωση για την αποφυγή κινδύνων σε περίπτωση χιονοστιβάδας, από την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Το Μαύρο Πρόβατο – ΑΜΚΕ και την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.).

–              Γιορτή Τέννις 2022, από τον Όμιλο Αντισφαίρισης και Αθλοπαιδιών «Ηράκλειο», όπου συνολικά συμμετείχαν περισσότερα από 100 παιδιά.

–              Παγκρήτιο festival Ξυλορακέτας, που διοργάνωσε ο Αθλητικός Όμιλος Φίλων Ξυλορακέτας Ηρακλείου με τη συμμετοχή δυάδων και τετράδων.

–              ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις – Έκθεση Ιστορικών Οχημάτων και Μοτοσυκλετών – Εκεί που η Ιστορία συναντά την τέχνη

Από το «Karteros Beach Sports Center» ξεκίνησε και το ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις. Από τις 28-31 Ιουλίου 2022 φιλοξενήθηκαν οι εκδηλώσεις «Εκεί που η Ιστορία συναντά την Τέχνη», με στόχο τη μεταφορά μηνυμάτων Οδικής Ασφάλειας και Συμπεριφοράς. Παράλληλα, υπήρχε Έκθεση περισσότερων από 50 ιστορικών οχημάτων με τη συμμετοχή των ΕΟΦΙΛΠΑ, ΑΟΚ, Φίλων Κλασσικών Αυτοκινήτων Ηρακλείου, Χανίων, Αθλητικό Σωματείο Αυτοκινήτων Χανίων και Αθλητική Λέσχη Αυτοκινήτων Χανίων.

Στις 29 Ιουλίου, διοργανώθηκε συζήτηση με τίτλο «Εσύ τι λάθος κάνεις στην οδήγηση;» με βιωματικές εμπειρίες και τρόπους αντιμετώπισης των βασικών λαθών στην οδήγηση, που αυξάνουν τις πιθανότητες να εμπλακούμε σε ατύχημα.

Επίσης, στις εγκαταστάσεις παρέμεινε όλες αυτές τις ημέρες το ειδικά διαμορφωμένο φορτηγό ΕΚΟ Acropolis Rally Road Truck, με προσομοιωτές οδήγησης, γυαλιά προσομοίωσης επικίνδυνων καταστάσεων και κάρτες Οδικής Ασφάλειας με μηνύματα από Έλληνες αθλητές.

–              Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center» ξεναγήθηκαν και φιλοξενήθηκαν ο Πρόεδρος κ. Κυριάκος Γιαννόπουλος και μέλη της Διοίκησης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ), καθώς και οι Ολυμπιονίκες, τα στελέχη και το τεχνικό επιτελείο της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης (Πόλο) Ανδρών.

–              Επίσης, στο «Karteros Beach Sports Center» έγινε συνάντηση και με την Εθνική Ομάδα Ορειβασίας (αθλητές, προπονητές), συνοδευόμενη και από στελέχη της Ομοσπονδίας.

–              Και βεβαίως, τον Σεπτέμβριο του 2023, οι εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center» πρόκειται να φιλοξενήσουν τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες «Ηράκλειο 2023». Μάλιστα, το διήμερο 15-16 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε εξαιρετικά εποικοδομητική, δια ζώσης, διμερής συνάντηση εργασίας των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Ηράκλειο 2023» με την αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ).

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητικού Προγράμματος Μεσογειακών Αγώνων, κ. Μοχάμεντ Ζρίμπι, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το έργο που έχει παρουσιάσει έως τώρα η Οργανωτική Επιτροπή «Ηράκλειο 2023», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στην αθλητική ορολογία υπάρχει μία φράση που λέει “περάσαμε τη στροφή και μπαίνουμε στην τελική ευθεία”. Αυτό βλέπω ότι συμβαίνει με την πρόοδο των προετοιμασιών εδώ στο Ηράκλειο.

Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την πρόοδο των εργασιών».

–              Στο πλαίσιο των 3ων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων λαμβάνουν χώρα διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα «One Year to Go».

Για 3η συνεχόμενη εβδομάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τις Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, δεκάδες σχολεία επισκέπτονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου τις εγκαταστάσεις και μαθαίνουν δια ζώσης τα συναρπαστικά σπορ άμμου και θάλασσας, έτσι ώστε η τοπική κοινωνία να αποκτήσει την κατάλληλη αθλητική κουλτούρα. Ήδη έχουν επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center» πάνω από 6.000 μαθητές και μαθήτριες, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα έχουν ξεναγηθεί στα εγκαταστάσεις και θα έχουν γνωρίσει τα αθλήματα άμμου πάνω από 7.000 μαθητές και μαθήτριες.

–              Διοργανώνουμε, επιπλέον, για το αμέσως επόμενο διάστημα, το Παγκρήτιο Τουρνουά Εργασιακού Αθλητισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου, που περιλαμβάνει ένα τριήμερο τουρνουά αθλημάτων άμμου (beach soccer, beach handball, beach basket και beach volley) με στόχους την ανάδειξη της ωφελιμότητας της άθλησης στη σωματική και πνευματική υγεία εφ’ όρου ζωής, καθώς και την ενίσχυση και περαιτέρω ανάπτυξη του εργασιακού αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού.

–              Και συνεχίζουμε με πληθώρα δράσεων και διοργανώσεων στις εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center».

Να ληφθεί υπόψη ότι οι εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center» έχουν οριστεί επισήμως ως η έδρα των εθνικών ομάδων beach handball και beach volleyball από τις αντίστοιχες εθνικές Ομοσπονδίες.

Μάλιστα, ο Προέδρος του Δ.Σ. της Εθνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρσης (ΕΟΠΕ) κ. Γιώργος Καραμπέτσος δήλωσε επίσημα: «Μέσα σε χρόνο ρεκόρ κατασκευάστηκε και αισίως εγκαινιάστηκε μία πρότυπη αθλητική εγκατάσταση που αποτελούσε όνειρο και διακαή πόθο για τη μεγάλη και ανερχόμενη κοινότητα των αθλημάτων της άμμου. Και παρότι ο στίχος του τραγουδιού λέει πως “είναι κακό να χτίζεις στην άμμο παλάτια”, στην πραγματικότητα το να χτίζεις παλάτια στην άμμο είναι και δημιουργικό και ουσιαστικό για τον αθλητισμό και τον τουρισμό. …. ως εκπρόσωποι του ελληνικού μπιτς βόλεϊ, αισθάνονται υπερηφάνεια και ικανοποίηση, καθώς το δεύτερο πιο εμπορικό άθλημα των Ολυμπιακών Αγώνων και το μόνο Ολυμπιακό άθλημα από όλα τα παράκτια αθλήματα, έχει τη δική του μόνιμη στέγη, τόσο για τις διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις του όσο και για την προετοιμασία των Εθνικών ομάδων. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα της κατασκευής του πρότυπου αθλητικού κέντρου ενισχύοντας, όχι μόνο τα παράκτια αθλήματα, αλλά και τον αθλητικό τουρισμό».

Ο Ομοσπονδιακός προπονητής Beach Volley, ο Βραζιλιάνος Τίε Σαντάνα, σε δηλώσεις του τόνισε πως «η πρώτη μου σκέψη μόλις είδα τις εγκαταστάσεις ήταν ‘ευχαριστώ Θεέ μου’ αν και μάλλον πρέπει να πω ‘ευχαριστώ Υφυπουργέ Αθλητισμού κύριε Αυγενάκη’. Είμαι τόσο χαρούμενος και ευγνώμων που έχουμε ένα σπίτι του μπιτς βόλεϊ σαν κι αυτό στην Ελλάδα, το οποίο βέβαια μπόρεί να φιλοξενήσει όλα τα αθλήματα της άμμου. Οι εγκαταστάσεις στο Karteros Beach Sports Center συγκρίνονται μόνο με τις κορυφαίες στην Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης (ΟΧΕ) κ. Κώστας Γκαντής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι εγκαταστάσεις στον Καρτερό είναι οι καλύτερες και μοναδικές στην Ελλάδα και ίσως από τις καλύτερες σε Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Υπάρχει μία μελέτη για τα αθλήματα παραλίας, που δείχνει ξεκάθαρα ότι η δυναμική τους είναι μεγάλη. Το όφελος και κέρδος για την Κρήτη από τις εγκαταστάσεις θα είναι μεγάλο και δεν αφορά μόνο στο τουριστικό κομμάτι, αφού έτσι και αλλιώς το επίπεδο του τουρισμού στην Κρήτη είναι υψηλό. Η τοπική κοινωνία συνολικά θα ωφεληθεί και τώρα και τα επόμενα χρόνια. Και φυσικά θα ευνοήσουν και θα βοηθήσουν και τους αθλητές. Κάθε παραλία στην Ελλάδα πρέπει να έχει έναν οργανωμένο αθλητικό χώρο. Αυτό που γίνεται στο Ηράκλειο είναι παράδειγμα για όλες τις παραλίες της χώρας. … Η παρουσία και η συμβολή του υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη είναι κυρίαρχη. Ήταν δική του η επιθυμία να γίνει όλο αυτό και του πιστώνεται. Έχει λάβει και τα συγχαρητήρια από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως. Με το πείσμα και την εργατικότητα του κ. Αυγενάκη, ό,τι γίνεται έχει την… σφραγίδα του».

Πέραν των αθλητικών διοργανώσεων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Καρτερού έχουν επισκεφθεί χιλιάδες πολίτες, είτε για να παρακολουθήσουν κάποιον αγώνα, είτε για να γνωρίσουν κάποια από τα αθλήματα άμμου, είτε για να δουν από κοντά τις εγκαταστάσεις. Συνολικά, εκτιμάται ότι από τις διοργανώσεις, που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα, η περιοχή προσέλκυσε περί τους 5.000 συμμετέχοντες, καθώς και 150 εθνικές αποστολές από όλον τον κόσμο.

Μάλιστα, με απόφαση της Διοίκησης του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, κατόπιν αιτήματος της Διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου (Ε.Α.Κ.Η.), αναδιαμορφώθηκαν τα δρομολόγια του, ώστε να περνά και να έχει στάση στις εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center». Έτσι εξυπηρετούνται από τις αστικές συγκοινωνίες, τόσο οι αθλούμενοι, όσο και οι επισκέπτες του αθλητικού κέντρου, καθώς και οι λουόμενοι της παρακείμενης παραλίας.

Το «Karteros Beach Sports Center» πρόκειται να αποτελέσει και έδρα των αθλητικών σωματείων της ευρύτερης περιοχής για αθλήματα θαλάσσης και άμμου. Ανακοινώσαμε τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης των εγκαταστάσεων του «Karteros Beach Sports Center», τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, για αθλητικές δράσεις, συνδεδεμένες με τα αθλήματα παραλίας και ανοιχτής θάλασσας. Σχετική πρόσκληση απέστειλε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΚΗ και έχουν υποβληθεί ήδη αρκετά αιτήματα από αθλητικά σωματεία. Στην επόμενη φάση, θα υλοποιηθούν και θα υπογραφούν τα συμφωνητικά, ώστε οι εγκαταστάσεις να δοθούν προς χρήση στην αθλητική κοινότητα του Ηρακλείου.

Η πληθώρα των παγκόσμιων, ευρωπαϊκών και εγχώριων αγώνων αθλημάτων άμμου και των αθλητικών εκδηλώσεων αποτελούν απτή απόδειξη της αναγκαιότητας δημιουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων του «Karteros Beach Sports Center» και απαντούν αποστομωτικά στο ερώτημα περί αξιοποίησης αυτών.

Σε ό,τι αφορά το σχόλιο στην ερώτησή σας για την μη προσβασιμότητα του αθλητικού κέντρου σε Άτομα με Αναπηρία, αποδεικνύεται ότι δεν έχετε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις, ούτε και έχετε πραγματική εικόνα ή σωστή πληροφόρηση. Είστε ευπρόσδεκτοι να σας ξεναγήσουμε και να σας ενημερώσουμε. Το σύνολο των εγκαταστάσεων είναι προσβάσιμο με τις απαιτούμενες ράμπες, διαγράμμιση, μπάνια, ειδικές θέσεις πάρκινγκ, κλπ. Πληροί όλες τις προδιαγραφές των Διεθνών και Εθνικών Κανονισμών για την προσβασιμότητα.

Παράλληλα δε, προγραμματίζουμε και τη διεξαγωγή αθλημάτων άμμου ΑμεΑ.  Σε συνεργασία με την Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΔΠΕ) και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΕΠΕ) προγραμματίζουμε, στους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες «Ηράκλειο 2023» να πραγματοποιηθούν και αγώνες Παραολυμπιακών αθλημάτων. Για πρώτη φορά, μάλιστα, στην ιστορία των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων θα διεξαχθούν και αθλήματα ΑμεΑ.

Είναι εμφανής, από το πνεύμα της ερώτησής σας, η προσπάθεια μηδενισμού ενός πολύ σημαντικού έργου. Κι εδώ προκύπτουν εύλογα ερωτήματα από ολόκληρη την αθλητική κοινότητα που αγωνίσθηκε ή επισκέφθηκε τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center», αλλά και από την κοινωνία της Κρήτης και ιδιαίτερα τους πολίτες του Ηρακλείου:

–              Είστε υπέρ ή κατά της περαιτέρω ανάπτυξης του αθλητισμού στον τόπο μας;

–              Είστε υπέρ ή κατά της διοργάνωσης διεθνών και εγχώριων αθλητικών διοργανώσεων;

–              Είστε υπέρ ή κατά της κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων και της περαιτέρω ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού;

–              Είστε υπέρ ή κατά της αξιοποίησης εκτάσεων του Δημοσίου;

–              Είστε υπέρ ή κατά της απομάκρυνσης καταπατητών από τις εκτάσεις του Δημοσίου;

–              Είστε υπέρ ή κατά της απόδοσης των δημόσιων εκτάσεων για χρήση από την αθλητική κοινωνία και το σύνολο της κοινωνίας;

Είμαστε περήφανοι. Καταφέραμε να μπει τάξη στην ευρύτερη περιοχή, να υπάρξουν κανόνες και ασφάλεια. Καταφέραμε να αξιοποιούμε μια ολόκληρη περιοχή και να αποδοθεί και πάλι στην κοινωνία ολόκληρη η έκταση του Καρτερού.

Η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων υλοποιείται ήδη. Κινηθήκαμε άμεσα, προκειμένου να είμαστε συνεπείς στους διεθνείς μας εταίρους και να ανταποκριθούμε άψογα στις απαιτήσεις των διοργανώσεων, που είχαμε αναλάβει. Όλες μας οι ενέργειες όμως χαρακτηρίζονται από απόλυτη διαφάνεια.  Η πόλη του Ηρακλείου απέκτησε ξανά μια παραλία την οποία δεν είχε ουσιαστικά. Δώσαμε πνοή σε μια περιοχή, που είχε την εικόνα της απόλυτης παρακμής.

Εκατοντάδες φωτογραφίες και επαινετικά σχόλια έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από αθλητικές ομάδες, αθλητές, θεατές και επισκέπτες. Εκατοντάδες δημοσιεύματα σε διεθνή, εθνικά και τοπικά ΜΜΕ για τις υπερσύγχρονες και εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του «Karteros Beach Sports Center».

Αντιστοίχως, θετικά σχόλια εκφράζονται από το σύνολο των τοπικών τουριστικών φορέων της Κρήτης που διαπιστώνουν ότι γίνεται από το Υπουργείο μας, με τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και της αθλητικής οικογένειας της χώρας μας, συστηματική προσπάθεια ενίσχυσης του αθλητικού τουρισμού και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Ομοίως και από τις τουριστικές (εποχικές κατά κύριο λόγο) επιχειρήσεις για την προστιθέμενη αξία που πήρε η ευρύτερη περιοχή με το συγκεκριμένο Έργο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση