HomeHL-World«Γραμμή Wagner»: Οι Ρώσοι μισθοφόροι έφτιαξαν αντιαρματική οχύρωση στην ανατολική Ουκρανία

«Γραμμή Wagner»: Οι Ρώσοι μισθοφόροι έφτιαξαν αντιαρματική οχύρωση στην ανατολική Ουκρανία

Η «γραμμή Βάγκνερ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην κατασκευή αντιαρματικής οχύρωσης μήκους σχεδόν δύο χιλιομέτρων προχώρησαν ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, όπως δείχνουν δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies, σύμφωνα με το CNN.

H αντιαρματική οχύρωση κοντά στην κατεχόμενη πόλη Χίρσκε της Ουκρανίας περιλαμβάνει τέσσερις σειρές από τσιμεντένιες πυραμίδες και μια τάφρο πίσω τους, που οι ρωσικές δυνάμεις ελπίζουν ότι θα ανακόψουν την προέλαση ουκρανικών αρμάτων μάχης και άλλων οχημάτων.

Η κατασκευή της τάφρου, όπως δείχνουν άλλες δορυφορικές φωτογραφίες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, έγινε σε δύο φάσεις – το πρώτο τμήμα της άρχισε να κατασκευάζεται στις 25 Σεπτεμβρίου και το δεύτερου κάπου ανάμεσα στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 5 Οκτωβρίου.

Η «γραμμή Βάγκνερ»

Δύο ρωσικά ΜΜΕ έχουν βαφτίσει «γραμμή Wagner» την οχύρωση, αναφερόμενα στη μισθοφορική ρωσική οργάνωση Wagner Group, σύμφωνα με το CNN, που σημειώνει πάντως ότι τα έργα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην απόκρουση μιας κατά μέτωπον επίθεσης, αλλά όχι και στην παράκαμψή της από τις ουκρανικές δυνάμεις, καθώς έχει μήκος κοντά στο 1,6 χλμ.

Ρωσικό ταμπλόιντ δημοσίευσε προ ημερών χάρτη υποστηρίζοντας ότι οι μισθοφόροι του Wagner Group θα συνεχίσουν την επέκταση της οχύρωσης μέχρι να φθάσει στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα σε μια γραμμή περίπου 217 χλμ., αλλά από την ανάλυση πρόσθετων δορυφορικών φωτογραφιών που έκανε το CNN δεν προκύπτει περαιτέρω κατασκευή.

Tην κατασκευή της ενισχυμένης γραμμής άμυνας στην ουκρανική επαρχία Λουχάνσκ είχε ανακοινώσει προ ημερών ο ιδρυτής της οργάνωσης, ο 61χρονος Γεβγκένι Πριγκόζιν, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για το μήκος της ή τον χρόνο που θα χρειαστεί η κατασκευή της. Εκτίμησε, πάντως, ότι η γραμμή άμυνας δεν θα είναι «απαραίτητη» για να ανακόψει την πορεία του ουκρανικού στρατού, διότι«απλώς και μόνο η παρουσία των μονάδων Wagner στη γραμμή του μετώπου είναι ήδη ένας αδιαπέραστος τοίχος».

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, ο Πριγκόζιν παραδέχθηκε ότι αυτός ίδρυσε, το 2014, την παραστρατιωτική οργάνωση Wagner για να πολεμήσει στην Ουκρανία και ομολόγησε την δραστηριότητά της στην Αφρική, την Μέση Ανατολή και την Λατινική Αμερική. Η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner θεωρείται εδώ και χρόνια ότι διεξάγει υπογείως την βρώμικη δουλειά του Κρεμλίνου σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων – γεγονός βέβαια που η Μόσχα διαψεύδει.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση