HomeHL-HealthΚορωνοϊός: Νέο στέλεχος της Όμικρον απειλεί την Ευρώπη με νέο κύμα πανδημίας τον χειμώνα

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος της Όμικρον απειλεί την Ευρώπη με νέο κύμα πανδημίας τον χειμώνα

Συναγερμός στο ECDC

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ECDC καλεί τις χώρες της Ευρώπης να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για το νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού που αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες.

Ένα νέο στέλεχος της μετάλλαξης Όμικρον που έχει ανιχνευθεί σε τουλάχιστον πέντε χώρες στην ΕΕ ή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο είναι πιθανό να καταστεί κυρίαρχο στην περιοχή αργότερα φέτος και να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων COVID-19, δήλωσε την Παρασκευή το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της ΕΕ (ECDC).

Η νέα παραλλαγή διαφεύγει σημαντικά της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ECDC υπέδειξε τα προκαταρκτικά δεδομένα από την Ασία που δείχνουν ότι η παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον έχει την ικανότητα να αποφεύγει σημαντικά την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το στέλεχος οδηγεί σε αυξημένη σοβαρότητα της νόσου σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον που κυκλοφορούν ήδη, ανέφερε το ECDC.

«Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση για τα σήματα εμφάνισης και εξάπλωσης του BQ.1 και να διατηρήσουν τον ευαίσθητο και αντιπροσωπευτικό διαγνωστικό έλεγχο», προέτρεψε ο διευθυντής του ECDC Andrea Ammon. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου των ασθενειών είπε ότι αναμένεται να χρειαστούν πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις για άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

ECDC: Με τη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού το 19% των δειγμάτων στη Γαλλία

Προς το παρόν, η Γαλλία έχει το υψηλότερο ποσοστό δειγμάτων που είναι θετικά στην παραλλαγή BQ.1 της Όμικρον, με το 19% των δειγμάτων που συλλέγονται να είναι αυτού του στελέχους. Το Βέλγιο είναι το επόμενο με 9% των δειγμάτων. Σε μια ενημέρωση του βελγικού υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα, ο γιατρός μολυσματικών ασθενειών Yves Van Laethem είπε ότι «υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η παραλλαγή να κυριαρχήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Αν και οι πιο πρόσφατες παραλλαγές της Όμικρον συνήθως προκαλούν λιγότερο σοβαρή ασθένεια από προηγούμενα στελέχη του ιού, οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν ότι η ταχεία εξάπλωσή τους -σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της εποχικής γρίπης- θα μπορούσε να σημάνει έναν άλλο σκληρό χειμώνα. Τα συστήματα υγείας και το προσωπικό έχουν εξαντληθεί από την πανδημία, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ενέργειας θα είναι ευάλωτοι στο κρύο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση