HomeHL-Health«Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης 2022»: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

«Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης 2022»: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

20 Οκτωβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις».

Αποτελεί μια καλή ευκαιρία για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση όσο αφορά την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, μιας ασθένειας που γίνεται ολοένα πιο ανησυχητική, όσο αυξάνεται ο πληθυσμός και το προσδόκιμο ζωής.

Tη φετινή χρονιά η Παγκόσμια Ημέρα έχει ως σύνθημα «Πάρτε μέτρα για την υγεία των οστών σας». Πρόκειται για μία πολύ σημαντική προτροπή προς τους πολίτες καθώς η Οστεοπόρωση είναι μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί αλλά και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

Η οστεοπόρωση είναι μια πάθηση που αποδυναμώνει τα οστά, σε σημείο, ώστε να γίνονται ευπαθή και να σπάνε. Ονομάζεται επίσης «σιωπηλή νόσος», επειδή μπορεί να εξελίσσεται χωρίς να γίνεται αντιληπτή για πολλά χρόνια, και ο πάσχων την καταλαβαίνει όταν πια σπάει κάποιο οστό.

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η πρόληψη κατά της νόσου είναι πολύ σημαντική. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και κυρίως οι γυναίκες άνω των 65, θα πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε ελέγχους οστικής πυκνότητας που μπορούν να δείξουν τα πρώτα σημάδια οστεοπόρωσης. Η μέτρηση οστικής πυκνότητας είναι μια ανώδυνη και γρήγορη εξέταση.

Καλύτερη πρόληψη φυσικά είναι η καλή άσκηση και η σωστή διατροφή με ιδιαίτερα σημαντική την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου για την αποφυγή της ασθένειας.

Για την αντιμετώπιση της υπάρχουν αρκετές θεραπείες ανάλογα τον κάθε ασθενή. Φαρμακευτική αγωγή αλλά και συμπληρώματα διατροφής, όπως αυτά του ασβεστίου και της βιταμίνης D χρησιμοποιούνται ως βασικά όπλα κατά της οστεοπόρωσης.