HomeΕΛΛΑΔΑΠτώση στο ΑΠΘ: Υπεράριθμοι οι φοιτητές και φοιτήτριες στα ΑΕΙ

Πτώση στο ΑΠΘ: Υπεράριθμοι οι φοιτητές και φοιτήτριες στα ΑΕΙ

Το ατύχημα έγινε την ώρα του μαθήματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διακόσιους εικοσιπέντε εισακτέους ζήτησε φέτος η Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε τελικά από το κράτος 596…Το στοιχείο αναφέρεται στην διάρκεια συνομιλίας με καθηγητή της Σχολής, μετά το περιστατικό της πτώσης φοιτητή από το παράθυρο του 2ου ορόφου, επειδή έκατσε στο περβάζι του παραθύρου αίθουσας γεμάτης με νέους. Το περιστατικό δε, έφερε στην επιφάνεια ένα πρόβλημα για το οποίο τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας ζητούν επίλυση επί σειρά ετών: της έλλειψης υποδομών και του (αναγκαστικού) μαθήματος σε υπεράριθμα ακροατήρια. Τα πανεπιστήμια κάθε χρόνο ζητούν λιγότερους εισακτέους από όσους ορίζει τελικά το κράτος, ενώ οι αριθμοί τους συχνά… διπλασιάζονται και από τον θεσμό των μετεγγραφών.

Η Ιατρική σχολή του ΑΠΘ ζήτησε φέτος 70 εισακτέους και πήρε τελικά (μαζί με τις μετεγγραφές) 412 άτομα. Η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ζήτησε 100 και πήρε 285 πρωτοετείς, ενώ η Ψυχολογία 80 και πήρε τελικά 319 νέους φοιτητές και φοιτήτριες. Συνολικά το Ίδρυμα ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας ότι ο αριθμός των φοιτητών και φοιτητριών που μπορεί να εκπαιδεύσει βάση των υποδομών και του προσωπικού του είναι 4.247 και τελικά πήρε 7.622 νέους και νέες.

«Από τη μελέτη των στοιχείων αυτών, προκύπτει με σαφήνεια ότι αυτή είναι και η μοναδική αιτία για την οποία δημιουργείται το αδιαχώρητο στις αίθουσες και τα αμφιθέατρα μας» λέει ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος και αρμόδιος για ακαδημαϊκά θέματα κ. Δημ. Κωβαίος, που προσθέτει πως «είναι προφανές ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα χώρου στα τμήματα (πχ της Θεολογικής Σχολής, ορισμένα ξενόγλωσσα), όπου ο αριθμός των εισακτέων είναι μικρότερος από τον προτεινόμενο».

Το περιστατικό που συνέβη χθες το μεσημέρι προκάλεσε ανησυχία και προβληματισμό, καθώς ο φοιτητής έπεσε από τον δεύτερο όροφο της Νομικής Σχολής του Ιδρύματος (δηλαδή περίπου 10 μέτρα ύψος) εξαιτίας του υπερβολικού συνωστισμού των νέων στην αίθουσα διδασκαλίας, που τον οδήγησε να καθίσει στο περβάζι του παραθύρου.

Ευτυχώς την πτώση του συγκράτησέ τελικά ο εξωτερικός εξοπλισμός δυο μηχανημάτων κλιματισμού του κτηρίου, με αποτέλεσμα να υποστεί τελικά μόνο ένα σπάσιμο του καρπού του. Ο νέος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της πόλης, χωρίς σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του.

Το ατύχημα έγινε την ώρα του μαθήματος του Ενοχικού Δικαίου (από τα πρώτα του ακαδημαϊκού έτους), το οποίο και συνήθως γίνεται σε γεμάτα αμφιθέατρα καθώς είναι δημοφιλές τόσο το αντικείμενο του, όσο και η καθηγήτρια που το διδάσκει η κυρία Δέσποινα Κλαβανίδου.

Ο νέος έγειρε να ακουμπήσει στο τζαμί του παραθύρου, χωρίς να καταλάβει ότι αυτό ήταν ανοικτό.

«Ήταν σίγουρα μια κακή στιγμή» λέει ο κ. Κωβαίος, που τονίζει «με αφορμή αυτό ωστόσο πρέπει να σκεφτούμε άμεσα λύσεις στο πρόβλημα. Τα αμφιθέατρα στα πρώτα μαθήματα του έτους γεμίζουν καθώς ο αριθμός των φοιτητών και φοιτητριών που φτάνουν σ αυτά είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τις υποδομές μας. Θα προσπαθήσουμε να σπάσουμε τις παραδόσεις μαθημάτων σε δυο τμήματα, μοιράζοντας τους νέους και εκμεταλλευόμενοι πιθανά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες. Ωστόσο και εδώ θα έχουμε πιθανά πρόβλημα σε σχέση με την διαθεσιμότητα των καθηγητών…» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Πολιτεία βέβαια τα τελευταία τρία χρόνια έχει ξεκινήσει ξανά τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όπως εξηγεί ο κ. Κωβαίος, ενώ προσλαμβάνει επιπλέον και έκτακτους καθηγητές ή διδακτικό προσωπικό ακαδημαϊκής εμπειρίας.

Για το θέμα έγινε σήμερα το μεσημέρι διαμαρτυρία φοιτητών και φοιτητριών στο κτήριο διοίκησης του Ιδρύματος.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση