HomeHL-TOPΣητεία: «Πρωτοφανής καταστροφή-Υπερχείλισε ποταμός που 70 χρόνια δεν είχε τρέξει ούτε δάκρυ νερό»

Σητεία: «Πρωτοφανής καταστροφή-Υπερχείλισε ποταμός που 70 χρόνια δεν είχε τρέξει ούτε δάκρυ νερό»

Μικροί και μεγάλοι συνδράμουν στο έργο του Δήμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενωμένοι σαν μία γροθιά, μικροί και μεγάλοι, οι κάτοικοι της Σητείας εργάζονται εντατικά ώστε να επαναφέρουν την πόλη στην πρωτέρα κατάσταση μετά την τεράστια καταστροφή που υπέστη από τις πλημμύρες το περασμένο Σάββατο (15/10).

Οι έλεγχοι του Δήμου είναι διαρκείς, κλιμάκια βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους για να καταγράφουν τις καταστροφές όμως και οι απλοί πολίτες έχουν σηκώσει τα μανίκια και συνδράμουν στο έργο του δήμου για τον καθαρισμό της πόλης.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μαθητών οι οποίοι άφησαν για λίγο τις σχολικές αίθουσες και ρίχτηκαν στη μάχη του καθαρισμού της πόλης από τις λάσπες και τα χώματα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάτοικοι στο cretapost, περίπου 100 διαφορετικά συνεργεία του Δήμου Σητείας έπιασαν δουλειά με αποτέλεσμα η πόλη μόλις πέντε ημέρες μετά την καταστροφή να μοιάζει εντελώς διαφορετική.

Φωτογραφία Paggio Ioannis.
Φωτογραφία Paggio Ioannis.
Φωτογραφία Paggio Ioannis.
Φωτογραφία Paggio Ioannis.

Η καταστροφή σε αριθμούς

Η Σητεία υπέστη τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές από τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τα βόρεια παράλια της Κρήτης το περασμένο Σάββατο. Οι κάτοικοι ωστόσο δεν μετρούν απλά τις πληγές τους αλλά συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία καταγραφής και καθαρισμού.

Σημειώνεται ότι περισσότερα από 150 αυτοκίνητα και πάνω από 120 μαγαζιά έχουν καταγρααφεί ήδη ως πλήρως κατεστραμμένα και έχουν εισέλθει στη διαδικασία των αποζημιώσεων ενώ η καταγραφή συνεχίζεται εντατικά.

«Κατά προσέγγιση έχουν καταστραφεί περίπου 120 επιχειρήσεις, 100 σπίτια και 150 αυτοκίνητα ωστόσο η διαδικασία της καταγραφής βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, δεν έχει ολοκληρωθεί» δήλωσε στο cretapost ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι κρατική αποζημίωση θα λάβουν οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών οχημάτων καθώς και όσα ανήκουν σε εταιρίες rent a car. Σημειώνεται ότι στη Σητεία λειτουργούν τέσσερις διαφορετικές εταιρίες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων. Τα ιδιόκτητα ΙΧ αποζημιώνονται μόνο εφόσον έχουν ιδιωτική ασφάλεια που τα καλύπτει για τη συγκεκριμέν περίπτωση.

«Οι έλεγχοι είναι συνεχείς από κλιμάκια της Περιφέρειας, του Δήμου Σητείας καθώς και από κλιμάκια της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών. Επίσης έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία των αποζημιώσεων ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ξανά και η ζωή στην πόλη να ξαναβρεί το συντομέτερο δυνατόν τους ρυθμούς της» τονίζει ο κ. Ζερβάκης.

Φωτογραφία Paggio Ioannis.
Φωτογραφία Paggio Ioannis.
Φωτογραφία Paggio Ioannis.
Φωτογραφία Paggio Ioannis.
Φωτογραφία Paggio Ioannis.
Φωτογραφία Paggio Ioannis.

«Πρωτοφανής η καταστροφή στη Σητεία – Υπερχείλισε ποτάμι που ήταν στεγνό 60-70χρόνια»

Αισιόδοξος εμφανίζεται ο Δήμαρχος Σητείας ότι η πόλη θα επιστρέψει σύντομα στους ρυθμούς της. Ωστόσο κάνει λόγο για μία πρωτοφανή καταστροφή που ούτε οι γηραιότεροι στη Σητεία δε θυμούνται να έχει συμβεί κάτι ανάλογο ποτέ στο παρελθόν.

«Η πόλη προσπαθεί να ξαναβρεί το ρυθμό της. Όλοι οι δημότες, μικροί και μεγάλοι, έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου ώστε η πόλη να ξαναβρεί σύντομα την κανονική της ζωή. Ποτέ ξανά δεν έχει συμβεί κάτι παρόμοιο στη Σητεία. Άνοιξε ξεροποταμος ο οποίος εδώ και 60-70 χρόνια δεν είχε τρέξει ξανά ούτε ένα δάκρυ νερό.

Διαφήμιση
Διαφήμιση