HomeHL-9Δήμος Μαλεβιζίου: Ξεκινά η παραλαβή αιτήσεων για τη χορήγηση αποζημιώσεων στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τη θεομηνία

Δήμος Μαλεβιζίου: Ξεκινά η παραλαβή αιτήσεων για τη χορήγηση αποζημιώσεων στα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τη θεομηνία

Από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξεκινά από το Δήμο Μαλεβιζίου αύριο Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, η διαδικασία παραλαβής αιτήσεων για αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση πλημμυροπαθών και αποζημίωση κατεστραμμένης οικοσκευής.

Οι οικονομικές ενισχύσεις που προβλέπονται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών αφορούν σε:

1. οικονομική ενίσχυση, ποσού 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του,
a. εκτός αυτού του ποσού, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ,
b. επιπλέον οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ λαμβάνουν οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες.

2. οικονομική ενίσχυση έως 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό που έχει πληγεί, για απλές επισκευαστικές εργασίες ή /και αντικατάσταση οικοσκευής.

3. οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ για κάθε μέλος πληγείσας οικογένειας που υπέστη αναπηρία άνω του 67%, από τραυματισμό λόγω της φυσικής καταστροφής.

Ο Δήμος Μαλεβιζίου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών θα δέχεται αιτήσεις πολιτών από την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου αποκεντρωμένα στα εξής σημεία:

• Για τις περιοχές Αγίας Πελαγίας, Λυγαριάς και Μαδέ στο γραφείο της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Πελαγίας καθημερινά από τις 9.00 έως 14.00
• Για το Παλαιόκαστρο στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοκάστρου καθημερινά από τις 09.00 έως τις 14.00
• Και για το Γάζι, την Αμμουδάρα και λοιπές περιοχές του Γαζίου ΚΑΠΗ Γαζίου στην πλατεία Μιχ. Κατσαμάνη καθημερινά από τις 10.30 έως τις 15.30.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται και τηλεφωνικά καλώντας όλο το 24ωρο στο 2813400695 ή καλώντας στη Γραμμή Δημότη 15330 (8:30 έως 15:00).

Διαδικασία χορήγησης αποζημιώσεων / δικαιολογητικά
• Χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στο κάθε νοικοκυριό του οποίου η κύρια κατοικία έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και περιέρχεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτησης του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου (παρέχεται στα αποκεντρωμένα σημεία παραλαβής των αιτήσεων και στην ιστοσελίδα του Δήμου Μαλεβιζίου).
β) Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας).

2. Εγκρίνεται επιπλέον της παρ.1 του παρόντος άρθρου, η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στις παρακάτω κατηγορίες πληγέντων από φυσικές καταστροφές:

α) Πολύτεκνοι, με την προσκόμιση επιπλέον των παραπάνω δικαιολογητικών:
-Πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου.
β) Άτομα με Αναπηρίες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την προσκόμιση επιπλέον των παραπάνω δικαιολογητικών :
βα) απόφασης έγκρισης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ ή
ββ) Βεβαίωσης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

• Χορήγηση επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ποσού μέχρι έξι χιλιάδων ευρώ (6.000,00 €) κατ΄ ανώτατο όριο, στους πληγέντες φυσικών καταστροφών για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:
α) Αίτησης του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου. (παρέχεται στα αποκεντρωμένα σημεία παραλαβής των αιτήσεων και στην ιστοσελίδα του Δήμου Μαλεβιζίου)
β) Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου).
γ) Τελευταίας υποβληθείσας Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) συνοδευόμενης από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.
2. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.
3. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο προσδιορίζεται από ειδική Επιτροπή βάσει της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ένταξη ή μη των οικογενειών ή των μεμονωμένων ατόμων στο πρόγραμμα ενίσχυσης τόσο όσον αφορά στη χορήγηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, όσο και στη χορήγηση του επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση