HomeHL-WorldΑπέπεμψε τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ η Λιζ Τρας

Απέπεμψε τον Βρετανό ΥΠΟΙΚ η Λιζ Τρας

Αναμένονται δηλώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποπέμφθη ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Κουάζι Κουάρτενγκ αφού επέστρεψε στο Λονδίνο μία ημέρα νωρίτερα εν μέσω πολιτικής και οικονομικής θύελλας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του BBC, o Κουαρτέγκ αποπέμφθηκε από τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό πριν από λίγο, μετά την άφιξή του στη πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Αυτό σημαίνει ότι ο Κουαρτέγκ είναι ο δεύτερος υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου με τη μικρότερη θητεία που έχει καταγραφεί στην ιστορία της χώρας, μόλις 6 βδομάδες.

Ο υπουργός με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία της Βρετανίας ήταν ο Ίαν Μακλεόντ, που πέθανε από καρδιακή προσβολή 30 ημέρες αφότου ανέλαβε το 1970.’

Η πολιτική κρίση στη Βρετανία βαθαίνει με την αποπομπή του Βρετανού ΥΠΟΙΚ εν αναμονή και της συνέντευξης τύπου που θα παραχωρήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Αυτή η εξέλιξη τροφοδοτεί τις εικασίες στη Βρετανία ότι επίκειται αναστροφή στο πολύ αμφιλεγόμενο θέμα του «μίνι προϋπολογισμού» που παρουσιάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο οποίος προβλέπει μαζικές ενισχύσεις για τους λογαριασμούς ενέργειας και γενναίες μειώσεις φόρων.

Ο Κουαρτέγκ είχε ταξιδεύσει στην Ουάσιγκτον και γύρισε εσπευσμένα με εντολή Τρας

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Κουάζι Κουάρτενγκ επέστρεψε σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα, στο Λονδίνο από την Ουάσινγκτον, εν μέσω εικασιών για μια πιθανή αναστροφή στα μαζικά και μη χρηματοδοτούμενα δημοσιονομικά μέτρα του Λονδίνου, που έσπειραν τον πανικό στις αγορές.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών έμεινε δύο ημέρες στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, με αφορμή τις φθινοπωρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών της G20.

«Δεν είναι σπάνιο» ένας υπουργός «να επιστρέφει μια μέρα νωρίτερα από μια διεθνή επίσκεψη» έλεγε σήμερα στο Sky News ο υπουργός Εμπορίου Γκρεγκ Χαντς, διευκρινίζοντας ότι οι βασικές σύνοδοι, στις οποίες θα μετείχε ο Κουάρτενγκ, ολοκληρώθηκαν.

Φουντώνει η πολιτική κρίση στη Βρετανία

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, Εντ Ντέιβι, ζήτησε γενικές εκλογές εν μέσω της ταραχώδους κατάστασης στην οποία έχει υποπέσει η Βρετανία το τελευταίο διάστημα, ενώ η Λιζ Τρας καταβαρθρώνεται ήδη δημοσκοπικά.

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας αγόρασε μακροπρόθεσμα ομόλογα του δημοσίου

Η ανακοίνωση του «αναπτυξιακού αυτού σχεδίου» πυροδότησε εκτίναξη του κόστους του βρετανικού χρέους και την κατακρήμνιση της στερλίνας στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό της σε σύγκριση με το δολάριο, και έθεσε την πρωθυπουργό Λιζ Τρας υπό πίεση.

Προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αγορές απέναντι σε έναν «σημαντικό κίνδυνο για την οικονομική σταθερότητα της Βρετανίας», η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να παρέμβει αρκετές φορές από τις 28 Σεπτεμβρίου αγοράζοντας μακροπρόθεσμα ομόλογα του δημοσίου, αλλά η παρέμβαση αυτή τερματίζεται σήμερα, πράγμα το οποίο συμβάλλει στην ατμόσφαιρα ανησυχίας.

Χθες, Πέμπτη, η στερλίνα είχε εκτοξευθεί στα ύψη έναντι του δολαρίου και οι αποδόσεις των ομολόγων του βρετανικού δημοσίου είχαν πέσει, ενώ η αγορά έδειχνε να έχει καθησυχαστεί από τις πληροφορίες του Τύπου ότι μια αναστροφή της Ντάουνινγκ Στριτ όσον αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα βρίσκεται στο τραπέζι.

Ωστόσο «ο υπουργός Οικονομικών και η πρωθυπουργός (Λιζ Τρας) είναι απολύτως αποφασισμένοι να εμείνουν στα σχέδιά τους» κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού στις 31 Οκτωβρίου, βεβαίωσε σήμερα το πρωί ο Γκρεγκ Χαντς.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση