HomeHL-HealthΕυλογιά πιθήκων: Πάνω από 70.000 κρούσματα παγκοσμίως καταγράφει ο Π.Ο.Υ

Ευλογιά πιθήκων: Πάνω από 70.000 κρούσματα παγκοσμίως καταγράφει ο Π.Ο.Υ

Zήτησε προσοχή ακόμη και αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότερα από 70.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας τον Μάιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος ζήτησε προσοχή ακόμη και αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ανακοίνωσε ότι φέτος καταγράφηκαν 26 θάνατοι και πάνω από 70.000 περιπτώσεις μόλυνσης, 42.000 εκ των οποίων στην Αμερική και σχεδόν 25.000 στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Agerpres.

«Παγκοσμίως, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται, αλλά την περασμένη εβδομάδα 21 χώρες είδαν αύξηση, ειδικά στην περιοχή της Αμερικής, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα», δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου από τη Γενεύη.

«Μια επιδημία που επιβραδύνεται μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη επιδημία, γιατί μπορούμε να πιστεύουμε ότι η κρίση έχει τελειώσει και να μειώσουμε την προσοχή», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι η οργάνωση που ηγείται συνεργάζεται με κράτη για να αυξήσει τις ικανότητές τους για παρακολούθηση επιδημιών.

«Ανησυχούμε για τον αριθμό των κρουσμάτων στο Σουδάν, ειδικά στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα με την Αιθιοπία», πρόσθεσε. «Όπως και ο COVID-19, η ευλογιά των πιθήκων παραμένει Έκτακτης Ανάγκης Δημόσιας Υγείας Διεθνούς Ενδιαφέροντος (PHEII) και ο ΠΟΥ θα συνεχίσει να την αντιμετωπίζει ως τέτοια», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Από την αρχή της επιδημίας, 107 χώρες μέλη του ΠΟΥ έχουν καταγράψει νέα κρούσματα. Ένας αριθμός από 39 από αυτούς δεν έχουν αναφέρει νέους ασθενείς τις τελευταίες 21 ημέρες. ΗΠΑ (26.723), Βραζιλία (8.147), Ισπανία (7.209), Γαλλία (4.043), Ηνωμένο Βασίλειο (3.654), Γερμανία (3.640), Περού (2.587), Κολομβία (2.453), Μεξικό (1.968) και Καναδάς (1.400) είναι οι δέκα πιο πληγείσες χώρες στον κόσμο και αντιπροσωπεύουν το 87% των περιπτώσεων.

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα από τις αρχές Μαΐου εκτός αφρικανικών χωρών όπου η ασθένεια είναι από καιρό ενδημική μεταξύ των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 97% των περιπτώσεων ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 35 και το 49% ήταν θετικοί στο AIDS. Η ασθένεια προκαλεί πυρετό, μυϊκό πόνο και δερματικές βλάβες.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση