HomeHL-WorldΡωσία: Ψάχνει στρατιώτες μέχρι και στους… άστεγους – «Μας έστειλαν στο μέτωπο χωρίς εκπαίδευση»

Ρωσία: Ψάχνει στρατιώτες μέχρι και στους… άστεγους – «Μας έστειλαν στο μέτωπο χωρίς εκπαίδευση»

Επιμένουν Ρώσοι αξιωματούχοι στα περί «Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που φτάνουν μέχρι του βαθμού της απελπισίας για την επιστράτευση στρατιωτών στη Ρωσία καταγράφει ρεπορτάζ της ανεξάρτητης ιστοσελίδας Mediazona το οποίο αναδημοσιεύουν οι Moscow Times και ο Guardian. Στο ρεπορτάζ, που περιέχει και μαρτυρίες, περιγράφεται ότι ο ρωσικός στρατός έχει φτάσει στο σημείο να αναζητά επίστρατους ακόμα και ανάμεσα σε… άστεγους!

Σύμφωνα με τις καταγγελίες Ρώσοι αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν πάρει άνδρες που περίμεναν σε ουρές για διανομή τροφίμων από μη κυβερνητικές οργανώσεις ενώ το ίδιο έχει συμβεί σε hostel που φιλοξενούν μετανάστες αλλά και σε σημεία όπου διεξάγονται πρόβες για μουσικούς.

Άστεγοι που μίλησαν στη ρωσική ιστοσελίδα κατήγγειλαν ότι τους έβαλαν σε λεωφορεία σε ομάδες των 20-25 ατόμων, τους μετέφεραν σε αστυνομικά τμήματα και εκεί κράτησαν όσους ήταν κάτω των 45 ετών.

«Στο λεωφορείο υπήρχαν δύο αστυνομικοί και δύο «αγοραστές» – δύο εργαζόμενοι στο γραφείο επιστράτευσης που έχει ανοίξει στην αυλή του μουσείου της Μόσχας» είπε ο άστεγος ο οποίος γλίτωσε επειδή ήταν 60 ετών. Άστεγες γυναίκες περιέγραψαν, μάλιστα, ότι η εικόνα αυτή καταγράφηκε για τουλάχιστον τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Άλλοι καταγγέλλοντες υποστήριξαν ότι μολονότι δεν υπήρξε άσκηση σωματικής βίας εντούτοις οι Ρώσοι αξιωματικοί χρησιμοποίησαν απειλές: «Αν δεν υπογράψετε τα χαρτιά θα υπάρξει κάποιου είδους τιμωρία».

 «Μας έστειλαν στο μέτωπο έχοντας ρίξει μόνο μια φορά»

Την ίδια ώρα ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ρωσικό κανάλι στο Telegram καταγράφει την άσχημη κατάσταση που βιώνουν οι Ρώσοι επίστρατοι στην Ουκρανία.

Στο βίντεο, το οποίο αναδημοσίευσε το Sky News, οι στρατιώτες υποστηρίζουν ότι ανήκουν στις τελευταίες ομάδες των επίστρατων και βρίσκονται στην περιοχή Σβάτοβο στο Λουγκάνσκ.

Οι στρατιώτες ακούγονται να παραπονιούνται ότι έφυγαν από τη Μόσχα 11 ημέρες πριν το επίμαχο βίντεο και ότι είχαν πυροβολήσει μόνο μια φορά πριν να σταλούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας υπόσχονται περισσότερη στρατιωτική βοήθεια

Βίντεο όπως το παραπάνω έρχονται την ώρα που χώρες σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν δεσμευτεί τις τελευταίες ημέρες να στείλουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας χαιρέτησε την παραλαβή των πρώτων από τα τέσσερα Iris-T αμυντικά συστήματα από τη Γερμανία περιμένοντας και την παράδοση των εξελιγμένων συστήματων Nasams με πυραύλους εδάφους-αέρος από τις ΗΠΑ.

Η Βρετανία από την πλευρά τυης ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους ικανούς να καταρρίπτουν ρωσικούς πυραύλους Κρουζ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Η Γαλλία έχει δεσμευτεί για την αποστολή ραντάρ και συστημάτων αεράμυνας τις επόμενες εβδομάδες ενώ ο Καναδάς υποσχέθηκε ότι θα προσφέρει πυρομαχικά πυροβολικού και χειμερινό ρουχισμό με τον Ολλανδό υπουργό Άμυνας σε επίστολη του προς το κοινοβούλιο της χώρας του να ανακοινώνει ότι θα χορηγήσει συστήματα αεράμυνας αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Επιμένουν στην εμπρηστική ρητορική οι Ρώσοι

Οι εξελίξεις αυτές, ωστόσο, δεν πτοούν Ρώσους αξιωματούχους από το να επιμένουν σε εμπρηστική ρητορική ακόμα και για Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά την Πέμπτη ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το Κίεβο γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε σίγουρα κλιμάκωση σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προφανώς βασίζονται σε αυτό, να δημιουργήσουν μιντιακό θόρυβο και να προσελκύσουν ξανά την προσοχή πάνω τους» είπε ο Βενεντίκτοφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος επανάλαβε εξάλλου τη θέση της Ρωσίας ότι η Δύση βοηθώντας την Ουκρανία υποδηλώνει ότι «εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε στα τέλη Σεπτεμβρίου αίτημα προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία με ταχείες διαδικασίες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση