HomeΚΡΗΤΗΣυμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες

Που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η βιοποικιλότητα και η προστασία των οικοσυστημάτων μας έχει υψηλή θέση στη πολιτική ατζέντα και στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης», τόνισε ο Γιώργος Αλεξάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων στο 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να επισημάνει τρόπους για τη συμμετοχή διαφορετικών κοινωνικών ομάδων και τοπικών φορέων στην επιστήμη, την πολιτική και την πρακτική των Οικοσυστημικών υπηρεσιών.

Ο κ. Αλεξάκης εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης, τον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης και στις προτεραιότητες που έχει δώσει σε συγκεκριμένες σχετικές δράσεις, συμπεριλαμβανομένων έργων, ανάπτυξης υποδομών, ευαισθητοποίησης των πολιτών γύρω από τις περιοχές Natura 2000 και προστασία των «εύθραυστων» οικοσυστημάτων.

«Εστιάζουμε πολύ στη διακρατική και διαπεριφερειακή συνεργασία, υλοποιώντας κοινά έργα και ανταλλάσσοντας βέλτιστες πρακτικές με άλλες χώρες και περιοχές σε όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξάκης για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στη συνέχεια παρουσίασε τους στόχους και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (IMPRECO, PANACEA, LIFE IP-NATURA, κά) που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την βιοποικιλότητα. Επισήμανε ιδιαίτερα τα οφέλη που έχει αποκομίσει η Περιφέρεια Κρήτης από τη συμμετοχή της σε αυτά μέσα από την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και εργαλείων για την προστασία  του φυσικού πλούτου του νησιού μας.

Ολοκληρώνοντας, τόνισε τη σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος με βασικό σημείο αναφοράς μια προσέγγιση Διαχείρισης των Οικοσυστημάτων.

Στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, οργανώσεις εθελοντών και εκπρόσωποι από την κοινωνία των πολιτών, από την Ευρώπη αλλά και διεθνώς. Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε η καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Βάλια Δράκου – Μπορμπουδάκη. Οι πολυεθνικοί σύνεδροι θα επισκεφθούν σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης, όπως Γεωπάρκα, Φράγμα Αποσελέμη, Ενυδρείο, κ.α.

Διαφήμιση
Διαφήμιση