HomeΚΟΣΜΟΣΑλβανία: «Κυβίστηση» Ράμα για το λαθρεμπόριο εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την Ιταλία

Αλβανία: «Κυβίστηση» Ράμα για το λαθρεμπόριο εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την Ιταλία

Βολές από ΜΜΕ και social media

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα «γύρισε» ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από τη δήλωσή του πως σε συνεννόηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, προχώρησαν σε «λαθρεμπόριο» εμβολίων κατά του κορωνοϊού, για τις άμεσες ανάγκες της χώρας του.

Στη διάρκεια ομιλίας του στο «Culture will save the world» που διοργανώθηκε στο Μπέργκαμο, και μπροστά στον άβολο και έκπληκτο Λουίτζι Ντι Μάϊο, ο Ράμα αποκάλυψε πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην λαθραία μεταφορά εμβολίων της Pfizer στην Αλβανία, με τη βοήθεια των μυστικών υπηρεσιών τω δύο χωρών.

«Σήμερα λέω κάτι που κανείς δεν ξέρει. Είμαι Αλβανοϊταλός, ο Ντι Μάιο είναι ναπολιτάνος Αλβανός, κάναμε λαθρεμπόριο μαζί. Τι είδους Ιταλός ή Αλβανός είσαι αν τηρείς πάντα τον νόμο;» δήλωσε αρχικά ο Ράμα, παρουσιάζοντας στη συνέχεια πως ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας «πέρασαν λαθραία αγαθά για να σώσουν ανθρώπους», όπως επεσήμανε, προκαλώντας αμηχανία και έκπληξη στο ακροατήριο.

Το δημοσίευμα της «Corriere della sera», που έγραψε πως ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο παραδέχτηκαν πως προχώρησαν σε λαθρεμπόριο εμβολίων, προκάλεσε αίσθηση και εκτός Αλβανίας και Ιταλίας, κάτι που οδήγησε τον πρωθυπουργό Ράμα να ανασκευάσει, αποδίδοντας τον χαρακτηρισμό «λαθρεμπόριο» σε «αστείο» της στιγμής.

«Μένω άναυδος από το ότι μια δήλωσή μου η οποία αφορούσε έναν συμβολικό αριθμό εμβολίων, που μας χάρισε η Ιταλία κατά την πιο σκοτεινή περίοδο της πανδημίας, μπορεί να προσφέρει έμπνευση για να εκλάβει σοβαρά, κανείς, την λέξη λαθρεμπόριο, την οποία χρησιμοποίησα για να περιγράψω, αστειευόμενος, μια αδελφική συνεργασία. Συνεργασία που έσωσε ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο Ράμα τονίζοντας πως τα περί «λαθρεμπορίου» θα πρέπει να αποδοθούν μόνο προς χάρη αστεϊσμού.

«Αισθάνομαι την υποχρέωση να αποσαφηνίσω ότι τα όσα δημοσίευσε χθες ο Τύπος, από την παρέμβαση μου στο Μπέργκαμο, η οποία αφορούσε την αποστολή εμβολίων από την Ιταλία, αποτελεί ξεκάθαρα ένα «παράδοξο», το οποίο δεν μπορεί να ερμηνευθεί, σε καμία περίπτωση, απομονώνοντας μια λέξη που χρησιμοποίησα θέλοντας να αστειευθώ» συμπλήρωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Τα αλβανικά ΜΜΕ κάλυψαν ευρέως τις αρχικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, που ομολογουμένως έφεραν σε δύσκολη θέση τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουϊτζι Ντι Μάϊο, και την μετέπειτα «κυβίστηση» του Ράμα. Δεν ήταν λίγοι οι Αλβανοί χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα επίσης, που έστρεψαν τα πυρά τους κατά του Ράμα, επειδή με τις δηλώσεις του εξέθεσε τη χώρα παρουσιάζοντάς τους -λίγο πολύ- σαν «μαφιόζους»

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση