HomeHL-GreeceΣτΕ: Αποζημίωση 1,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές κατά τα επεισόδια μετά τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου

ΣτΕ: Αποζημίωση 1,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές κατά τα επεισόδια μετά τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου

Από το Δημόσιο σε επιχειρήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει αποζημίωση 1.562.613 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους για τις ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αποφάσισε το ΣτΕ.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο με τέσσερις αποφάσεις του Α’ Τμήματος δικαιώνει ασφαλιστική εταιρεία, η οποία αποζημίωσε τους ασφαλισμένους ιδιοκτήτες καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και διεκδικούσε τα χρήματα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Είναι η δεύτερη φορά που το ΣτΕ κρίνει πως το Δημόσιο πρέπει να αποζημιώσει ιδιώτες και επιχειρήσεις που υπέστησαν φθορές και ζημιές κατά τη διάρκεια των εκτεταμένων επεισοδίων τον Δεκέμβριο του 2017.

Πριν από 11 μήνες είχε επιδικάσει 1,8 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων της περιοχής των Εξαρχείων.

Με τις τωρινές τους αποφάσεις, οι Σύμβουλοι της Επικρατείας ανέτρεψαν τις σχετικές αποφάσεις Διοικητικών Εφετείων και κρίνουν ότι «η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βίαια επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στη διακριτική ευχέρειά τους.

Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστικής ευθύνης του Δημοσίου προϋπόθεση της παρανομίας», και κατά προέκταση καταβολής αποζημίωσης.

Στο σκεπτικό των αποφάσεων υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση κατά την οποία τα αστυνομικά όργανα, «αν και επεμβαίνουν και επιχειρούν, δεν λαμβάνουν κανένα συγκεκριμένο μέτρο για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη, η επιλογή της αποχής τους από κάθε ενέργεια ειδικώς προς το σκοπό της προστασίας του ανωτέρω αγαθού, συνιστά υπέρβαση των άκρων ορίων της διακριτικής ευχέρειάς τους και για το λόγο αυτόν είναι παράνομη».

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση