HomeHL-Psila«Ξεπουλάνε» τα θερμαντικά σώματα στη Γερμανία – Φόβος για ελλείψεις στο φυσικό αέριο

«Ξεπουλάνε» τα θερμαντικά σώματα στη Γερμανία – Φόβος για ελλείψεις στο φυσικό αέριο

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας εκτοξεύεται η ζήτηση για ηλεκτρικά σώματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι φόβοι για ελλείψεις φυσικού αερίου, ή ακόμα και διακοπές στην παροχή ενέργειας, έχουν αυξήσει κατακόρυφα στη Γερμανία τη ζήτηση για ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα. Όπως και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, έτσι και οι Γερμανοί βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή εκτίναξη του ενεργειακού κόστους μετά και τον τερματισμό της διοχέτευσης ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1.

Από τις αρχές του 2022 έχουν πουληθεί 958.000 ηλεκτρικοί θερμαντήρες στη Γερμανία, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε στη DW η γερμανική εταιρεία έρευνας αγοράς GfK. Με άλλα λόγια ο όγκος των πωλήσεων στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 76% το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2021.

Ας σημειωθεί ότι οι πωλήσεις θερμαντικών σωμάτων σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία) μειώθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 5,1%. Που σημαίνει ότι ενώ σε τέσσερεις ευρωπαϊκές χώρες η ζήτηση για θερμαντήρες μειώνεται στη Γερμανία εκτοξεύεται.

Εκπρόσωπος της αλυσίδας καταστημάτων Bauhaus επιβεβαίωσε σε επικοινωνία με την DW ότι παρατηρείται τους τελευταίους μήνες μια «ασυνήθιστη για την εποχή αύξηση της ζήτησης για θερμαντικά σώματα λόγω της αβεβαιότητας σε παγκόσμια επίπεδο, αλλά και λόγω της εκτόξευσης του κόστους για ρεύμα και φυσικό αέριο».

Φόβοι για υπερφόρτωση του ηλεκτρικού δικτύου

Ένα ηλεκτρικό τζάκι κοστίζει στα καταστήματα περίπου 199 ευρώ. Οι πελάτες καλούνται να επιλέξουν αν προτιμούν το ακριβότερο ηλεκτρικό τζάκι ή ένα φθηνό αερόθερμο για 25€; Στην αγορά υπάρχουν και άλλα πολλά θερμαντικά σώματα με τιμές μεταξύ 25 και 200 ευρώ. Ορισμένα ακριβά μοντέλα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από άλλα, ισχυρίζονται, τουλάχιστον, οι κατασκευαστές τους. Είναι ωστόσο λίγο-πολύ γνωστό ότι οι περισσότεροι ηλεκτρικοί θερμαντήρες καταναλώνουν πολλή ηλεκτρική ενέργεια.

Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση της DW η Γερμανική Ομοσπονδιακή Ένωση Διαχείρισης Ενέργειας και Νερού (BDEW) σημειώνει ότι οι θερμαντήρες «ενδέχεται να υπερφορτώσουν το ηλεκτρικό δίκτυο, όταν πολλά νοικοκυριά σε μια περιοχή ανάψουν ταυτόχρονα τα ηλεκτρικά σώματα ένα κρύο χειμερινό απόγευμα».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση σε περίπτωση ελλείψεων ενέργειας παρά τα προληπτικά μέτρα, τότε τα νοικοκυριά έχουν πάντα προτεραιότητα στην παροχή φυσικού αερίου. Μόνο νοσοκομεία, αστυνομία και πυροσβεστική έχουν το ίδιο κατοχυρωμένο από το νόμο προνόμιο.

«Βιώνουμε κρίσιμες καταστάσεις, αλλά ο πανικός δεν ωφελεί κανέναν. Ας θυμόμαστε ότι η παροχή ενέργειας στα νοικοκυριά έχει πάντα προτεραιότητα», καταλήγει η απάντηση της BDEW.

«Τα νοικοκυριά έχουν προτεραιότητα στην παροχή ενέργειας»

Καθησυχαστικός εμφανίζεται και ο εκπρόσωπος της Δημόσιας Εταιρίας Ενέργειας και Μεταφορών της Βόννης (SWB), λέγοντας ότι «η κρίσιμη υποδομή και τα νοικοκυριά είναι τα τελευταία, στα οποία θα υπάρξουν περιορισμοί στην παροχή ενέργειας».

Ο εκπρόσωπος της δημόσιας εταιρίας κοινής ωφελείας τονίζει ότι η καλύτερη εναλλακτική λύση στα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα είναι οι ηλεκτρικές κουβέρτες, μιας και καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια από ότι ένα αερόθερμο.

Κατά την εκτίμησή του μακροπρόθεσμα μόνο η εντατικοποίηση της χρήσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας (ηλιακή, αιολική κλπ) θα συμβάλει στην «απεξάρτηση» της Γερμανίας από το φυσικό αέριο.

 

 

 

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση