HomeHL-9Πράγα: Οικονομία, ενεργειακή κρίση και «μαχαίρια» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Πράγα: Οικονομία, ενεργειακή κρίση και «μαχαίρια» στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Στην Τσεχία χτυπά σήμερα η «καρδιά» της διπλωματίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ηγέτες 44 χωρών συγκεντρώθηκαν στην Πράγα της Τσεχίας (σ.σ. τη χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία Συμβουλίου της ΕΕ) για να εγκαινιάσουν την «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα». Ο σκοπός; Η ασφάλεια και η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τις όμορες χώρες, όπως τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Τουρκία και τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η μεγαλη απούσα… Η Ρωσία.

Η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα», το πνευματικό τέκνο του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, δεν πρόκειται να παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς πρόκειται περισσότερο για μια συνάντηση, στην οποίαν οι παρασκηνιακές συζητήσεις θα είναι αυτές που θα έχουν, ίσως, το οποιοδήποτε ενδιαφέρον.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα συντονισμού ανάμεσα στην ΕΕ και τις γειτονικές χώρες ενδέχεται να αποτελέσει ένα καινούργιο πλαίσιο, καθώς υφίστανται ήδη διεθνείς οργανισμοί (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) που υποτίθεται έχουν ως σκοπό τον συντονισμό των πολιτικών αποφάσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ωστόσο, την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Τσεχίας θα συναντηθούν και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με σκοπό να συντονίσουν τις ενέργειές τους λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η ανακοίνωση του κολοσσιαίου πακέτου των 200 δισ. ευρώ από τον Καγκελάριο Σολτς προκάλεσε την οργή όχι μόνο των κρατών – μελών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά ακόμα και των παραδοσιακά φειδωλών χωρών, όπως η Ολλανδία και η Δανία, οι οποίες αν και αντιτίθενται στην επιβολή πλαφόν για το φυσικό αέριο, εμφανίζονται ολοένα και πιο διαλλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο ενός κοινού ενεργειακού ταμείου για την προστασία των θέσεων εργασίας λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η απόφαση της Γερμανίας να ενεργοποιήσει ένα πακέτο 200 δισ. και κυρίως οι έντονες αντιδράσεις των λοιπών κρατών – μελών της ΕΕ αναγκάζουν εκ των πραγμάτων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τις προθέσεις του Βερολίνου. Αυτή θα είναι η αποστολή της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδιας για την πολιτική ανταγωνισμού.

Παρόλο που η Επιτροπή έχει χαλαρώσει τους όρους για τις κρατικές ενεισχύσεις κατά τη διάρκεια των συνεχών κρίσεων, το νομικό πλαίσιο της ΕΕ στοχεύει να διατηρήσει την εσωτερική αγορά, με σκοπό οι εταιρείες και οι βιομηχανίες να παράγουν εκεί που είναι περισσότερο παραγωγικές και όχι εκεί που οι εθνικές κυβερνήσεις προσφέρουν περισσότερες επιδοτήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην ΕΕ είναι ότι ακόμα και η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, η επικεφαλής τους συνασπισμού που κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία, συνεχάρη την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπης, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφορικά με τις προτάσεις του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ για την επιβολή πλαφόν για το φυσικό αέριο.

«Η εκπρόσωπος της ακροδεξιάς στην Ιταλία, αρχίζει και μιλάει ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπης. Ούτε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις (σ.σ. Εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Κομισιόν) δεν θα χρησιμοποιούσε τον φιλο-ευρωπαϊκό τόνο της κ. Μελόνι», υπογραμμίζει στο newmoney.gr πηγή από την τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το διήμερο στην Πράγα, με τα εγκαίνια της «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας», αλλά και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) και με την ηχηρή απουσία της Μόσχας, αποτελούν ένα μικρό βήμα προς μια ΕΕ που ζητεί να επανεξετάσει την επιρροή της. Προς μια ΕΕ που προσπαθεί να διατηρήσει τη δύναμή της απέναντι σε αυταρχικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, η Ρωσια και η Κίνα.

Οι 44 ηγέτες, ήτοι οι 27 της ΕΕ και οι λοιποί των όμορων χωρών, θα ασχοληθούν με το ζήτημα του τετραγωνισμού του κύκλου στη γεωπολιτική σκακιέρα και στη ενεργειακή κρίση. Μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

Πηγή: newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση