HomeHL1-Greece«Δυναμικός διάδρομος τιμής» για το φυσικό αέριο η πρόταση της Ελλάδας, μαζί με Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, στην ΕΕ

«Δυναμικός διάδρομος τιμής» για το φυσικό αέριο η πρόταση της Ελλάδας, μαζί με Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία, στην ΕΕ

Το Reuters για την πρόταση για το φυσικό αέριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ομάδα κρατών της ΕΕ έχει καταρτίσει πρόταση για τη θέσπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο.

Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία και έχουν καταρτίσει πρόταση για θέσπιση από την ΕΕ «δυναμικού διαδρόμου τιμής» για το φυσικό αέριο, με στόχο τη μείωση των τιμών της ενέργειας και του πληθωρισμού.

«Ο διάδρομος θα εφαρμοσθεί σε όλες τις συναλλαγές χονδρικής και δεν θα περιορίζεται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες περιοχές ούτε σε ειδικές χρήσεις του φυσικού αερίου», αναφέρεται στο σχέδιο της πρότασης. Σύμφωνα με αυτό, το εύρος του πλαφόν θα καθορίζεται και θα είναι χαμηλότερο από την τιμή της αγοράς.

Το Reuters για την πρόταση για το φυσικό αέριο

Η Πολωνία, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα συνέταξαν πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καθιέρωση ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» για το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και να μην εκτοξευθεί ο πληθωρισμός.

Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν το αν και πώς θα θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου στη συνάντηση στην Πράγα αύριο, Παρασκευή.

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν την ιδέα, αλλά δεν έχουν ακόμη υποβάλει επίσημη πρόταση -και, εν τω μεταξύ, ορισμένες χώρες έχουν συντάξει τη δική τους.

«Ο διάδρομος θα εφαρμόζεται σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές, δεν θα περιορίζεται στην εισαγωγή από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρήση του φυσικού αερίου», αναφέρεται σε έγγραφο που περιγράφει τον προτεινόμενο «διάδρομο τιμών» -ένα εύρος που καθορίζεται από την τιμή της αγοράς και είναι χαμηλότερο από αυτήν.

Το έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters, πρότεινε τον καθορισμό του διαδρόμου τιμών σε ένα επίπεδο αρκετά υψηλό, ώστε να εξακολουθεί να λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου, και αρκετά ευέλικτο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να εξακολουθούν να προσελκύουν προμήθειες από τις ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου.

Εάν είναι απαραίτητο, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα επιτρέπονται συναλλαγές φυσικού αερίου σε τιμές υψηλότερες από τον διάδρομο, αναφέρεται στην πρόταση.

«Θα πρέπει να λειτουργεί ως διακόπτης και αντικίνητρο για την κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται για την καταστολή των τιμών σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα» αναφέρεται στο έγγραφο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται επίσης σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις που έχουν τιμή συνδεδεμένη με υφιστάμενα σημεία αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρότεινε την Τετάρτη διάφορους τύπους ανώτατων ορίων τιμών φυσικού αερίου για να συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ, αφού η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία και άλλες 12 χώρες κάλεσαν την περασμένη εβδομάδα τις Βρυξέλλες να προτείνουν ένα τέτοιο μέτρο.

Σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ την Τετάρτη, η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών, ενώ εργάζεται για τη δρομολόγηση μιας εναλλακτικής τιμής αναφοράς στην ολλανδική τιμή του φυσικού αερίου TTF (Title Transfer Facility).

Άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και οι Κάτω Χώρες- αντιτίθενται στην πρόταση, προειδοποιώντας ότι ο καθορισμός ανώτατων τιμών θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενεργειακή ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση