HomeHL-TOPΚύκλωμα απατεώνων στο Ηράκλειο: Αύριο απολογείται ο 31χρονος

Κύκλωμα απατεώνων στο Ηράκλειο: Αύριο απολογείται ο 31χρονος

Οι οφειλές, οι αγγελίες και το… φιλανθρωπικό σωματείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κατώφλι του εισαγγελέα Ηρακλείου πέρασε σήμερα ο 31χρονος άνδρας που συμμετείχε σε κύκλωμα απατεώνων που είχε ως έδρα το… Ηράκλειο και εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες σε όλη την Ελλάδα αποσπώντας συνολικά πάνω από 160.000 ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο εισαγγελέας άσκησε ποινικές διώξεις για εξαπάτηση, κακουργηματικού χαρακτήρα ενώ στη συνέχεια ο 31χρονος οδηγήθηκε στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησε και έλαβε προθεσμία και αναμένεται να απολογηθεί αύριο το πρωί.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχές βρίσκονται στα ίχνη και των υπόλοιπων δύο μελών του κυκλώματος που τους αναζητούν. Πρόκειται για έναν 23χρονο και έναν 28χρονο.

Οι αστυνομικοί έπειτα από ενδελεχή και πολυήμερη έρευνα έφτασε στα… ίχνη της εγκληματικής ομάδας εξιχνιάζοντας συνολικά επτά υποθέσεις απάτης που τελέστηκαν από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου.

Η δράση του κυκλώματος

Η δράση του κυκλώματος είχε να κάνει κυρίως με απάτες μέσω διαδικτυακών αγοραπωλησιών.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέλη της ομάδας επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με πολίτες και επιχειρηματίες σε περιοχές της χώρας και τους παρουσιάζονταν ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές ή πωλητές διαφόρων αντικειμένων που υπήρχαν σε αγγελίες.

Στη συνέχεια έκλειναν προφορικά την συμφωνία της αγοράς ή της πώλησης και έλεγαν στα θύματά τους ότι θέλουν να πληρώσουν με κατάθεση στην τράπεζα. Με διάφορους τρόπους αποσπούσαν τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών και κωδικών και έκλεβαν ανενόχλητοι την περιουσία των θυμάτων τους.

Οι οφειλές, οι αγγελίες και το… φιλανθρωπικό σωματείο

Από όλη σχεδόν την Ελλάδα «ψάρευαν» τα θύματά τους τα μέλη του κυκλώματος απατεώνων που εξάρθρωσε χθες η αστυνομία της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απατεώνες δεν είχαν κανέναν απολύτως ενδοιασμό καθώς είχαν «αδειάσει» λογαριασμούς απλών πολιτών, επιχειρηματιών ακόμα και… φιλανθρωπικών σωματείων αποσπώντας συνολικά πάνω από 160.000 ευρώ.

Το cretapost παρουσιάζει κάποιες από τις απάτες που έκανε η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση:

Οι οφειλές

Πριν λίγες ημέρες το λογιστήριο μίας εταιρίας τροφίμων που έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη δέχεται ένα τηλεφώνημα από έναν άνδρα που παρουσιάζεται ως πελάτης που τους οφείλει κάποια χρήματα. Ο δήθεν πελάτης ζητάει τους λογαριασμούς τραπέζης για να εξοφλήσει το χρέος του. Η λογίστρια το δίνει και στη συνέχεια ο ίδιος μέσω μίας πλατφόρμας καταφέρνει και παίρνει τους κωδικούς με αποτέλεσμα να μεταφέρει σε δικό του λογαριασμό το ποσό των 15.000 ευρώ.

Λίγες μέρες αργότερα, ένας επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον κλάδο των κατασκευών στο Ηράκλειο πέφτει ακριβώς στην ίδια παγίδα. Το μέλος της εγκληματικής ομάδας έρχεται σε επαφή μαζί του και του αναφέρει πως πρέπει να του εξοφλήσει το ποσό που του οφείλει.

Ο «πελάτης» ήθελε να καταθέσει στον τραπεζικό του λογαριασμό το ποσό των 750 ευρώ και τελικά κατάφερε να του πάρει 106.000 ευρώ από τους δύο του λογαριασμούς.

Σε παρόμοια παγίδα έπεσε και ένας άλλος επιχειρηματίας που έχει έδρα την Αθήνα.

Οι αγγελίες

Δεν ήταν λίγες και οι περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω αγγελιών. Τόσο σε Αθήνα όσο και σε Κεφαλονιά υπήρξαν άνθρωποι που είχαν δει αγγελίες που είχε βάλει η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα στο ίντερνετ και αφορούσαν στην πώληση καναπέ, αυτοκινήτου κ.ά. Τα ανυποψίαστα θύματα κατέβαλαν τα χρήματα για την αγορά των προϊόντων χωρίς ποτέ να τα λάβουν.

Τέλος, στο… στόχαστρο των απατεώνων μπήκαν και φιλανθρωπικά σωματεία στη Βόρεια Ελλάδα που με διάφορες παγίδες κατάφερναν και «στράγγιζαν» τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση