HomeHL-GreeceΜεταναστευτικό: Η Αθήνα απαντά με βίντεο στα fake news της Άγκυρας λίγο πριν τη «μάχη της Πράγας»

Μεταναστευτικό: Η Αθήνα απαντά με βίντεο στα fake news της Άγκυρας λίγο πριν τη «μάχη της Πράγας»

Η ανάρτηση του Νότη Μηταράκη με τα τουρκικά push forward

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα δεδομένα προκύπτουν στην ελληνοτουρκική διένεξη για το μεταναστευτικό μετά την απόφαση της Αθήνας να δημοσιοποιήσει τις τουρκικές βιαιότητες στο Αιγαίο και τα push fοrward μεταναστών.

Όλα ξεκίνησαν με μία ανάρτηση που έκανε το απόγευμα της Τετάρτης στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης. Στο βίντεο που έκανε στην συνέχεια τον γύρο του διαδικτύου εμφανίζονται άνδρες του τουρκικού Λιμενικού Σώματος να ξυλοκοπούν αλύπητα μία ομάδα μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται σε μία φουσκωτή βάρκα. Η βιαιότητα είναι τέτοια μάλιστα που του δέρνουν με στειλιάρια τα οποία έχουν και κοφτερή αιχμή με κίνδυνο να τρυπήσουν τη βάρκα και αυτή να βυθιστεί μεσοπέλαγα. Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό έλαβε χώρα στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σημειώνει πως στο απόσπασμα απεικονίζεται η τουρκική ακτοφυλακή να σπρώχνει (push forward) μετανάστες στην Ελλάδα. Όπως λέει ο κ. Μηταράκης αυτό αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Κοινής Δήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε από πρόσφυγα ο οποίος διασώθηκε από τις ελληνικές αρχές. «Πρόκεται για περαιτέρω απόδειξη της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Δείτε το βίντεο:

Στη συνέχεια υπήρξαν αναφορές σχετικά με το ότι πρόκειται για περιστατικό που έλαβε χώρα το 2019, χωρίς να υπάρξει επίσημη απάντηση από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο ωστόσο όπως φαίνεται και στην ανάρτηση του κ. Μηταράκη δεν προσδιόρισε εξ αρχής την ημερομηνία στην οποία εκτυλίχθηκαν όλα. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις πληροφορίες πηγές του υπουργείου επισημαίνουν ότι ο χρόνος δημοσίευσης δεν αναιρεί την βιαιότητα με την οποία οι Τούρκοι προσπάθησαν να παρανομήσουν και να στείλουν μετανάστες στην Ελλάδα.

Το βίντεο έρχεται μετά από μία σειρά fake news και λεκτικών επιθέσεων στη χώρα μας από την Άγκυρα ακόμα και από ανώτατο επίπεδο, με αποκορύφωμα ακόμα και τις ακραίες κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας στον ΟΗΕ όπου και κατηγόρησε τη χώρα μας πως πνίγει μετανάστες στο Αιγαίο. Τότε, έδειξε μάλιστα και φωτογραφίες νεκρών παιδιών από ένα ναυάγιο ωστόσο το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγινε εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων!

Την ίδια ώρα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Πράγα στη σύνοδο κορυφής των 44 κρατών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (ΕΠΚ). Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να αναδείξει το νέο κρεσέντο της τουρκικής επιθετικότητας, ενώ από την Αγκυρα δεν εκπέμπεται καμία διάθεση να πέσουν οι τόνοι.

Πηγές υπ. Μετανάστευσης: Η Τουρκία προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορά της

Νωρίτερα χθες, η Αθήνα απάντησε στα νέα fake news που διέδωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το μεταναστευτικό. Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε την παντελώς ψευδή ρητορική που ξεκίνησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σχετικά με ό,τι συμβαίνει στο Αιγαίο με τους παράνομους μετανάστες σε σημερινή του ομιλία.

Ο Ερντογάν υποστήριξε χαρακτηριστικά: «βλέπουμε πώς τα ελληνικά πλοία θάβουν αθώους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Έχουμε ακούσει τίποτα από τον κόσμο;».

Πηγές Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρουν: «Η Τουρκία αντί να αποτρέπει επικίνδυνες και παράνομες μεταναστευτικές ροές, αντί να εφαρμόζει το διεθνές δίκαιο και την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθεί να πιέσει την Ελλάδα να ανοίξει τα σύνορα της. Ώστε να μπορέσει και πάλι να διαπραγματευτεί ανταλλάγματα.

Όμως η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα να φυλά τα σύνορα της, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.»

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση