HomeHL-TOPΔιπλή επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού σε Λέσβο και Κύθηρα – Τουλάχιστον 15 μετανάστες νεκροί

Διπλή επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού σε Λέσβο και Κύθηρα – Τουλάχιστον 15 μετανάστες νεκροί

Ναυάγιο ιστιοφόρου με 95 αλλοδαπούς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε εξέλιξη βρίσκεται διπλή επιχείρηση διάσωσης του λιμενικού σε Λέσβο και Κύθηρα.

Στην θαλάασια περιοχή Προβοσκίδα ανατολικά της Λέσβου, στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών οι οποίοι επέβαιναν σε λέμβο που βυθίστηκε , υπό τον συντονισμό του E.K.Σ.E.Δ συμμετέχει ένα Παράκτιο Περιπολικό Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ελικόπτερο Super Puma Π.Α .

Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με βόρειους-βοριοανατολικούς ανέμους 7 μποφόρ, ενώ κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου 40 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 9 άτομα και έχουν ανασυρθεί 15 σοροί, ενώ βρίσκονται τρεις εγκλωβισμένοι σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή.

Οι έρευνες εκτείνονται και στην ευρύτερη χερσαία περιοχή για αλλοδαπούς που έχουν σύμφωνα με πληροφορίες διαφύγει στην ξηρά.

Την ίδια ώρα μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης περίπου 95 μεταναστών, σύμφωνα με τους επιβαίνοντες, βρίσκεται σε εξέλιξη από το Λιμενικό Σώμα και στη θαλάσσια περιοχή των Κυθήρων κοντά στο λιμάνι Διακοφτίου.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη. Χαρακτηριστικά, λένε ότι γίνεται «ένας τιτάνιος αγώνας να σωθούν όσο περισσότεροι γίνεται».

Κατά πληροφορίες, έχουν διασωθεί 80 άνθρωποι, ενώ η επιχείρηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπο δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Όπως έγινε γνωστό, οι 95 μετανάστες επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος. Το σκάφος ειδοποίησε το βράδυ της Τετάρτης ότι βρίσκεται σε κίνδυνο και μετά από 20 λεπτά προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε.

Οι μετανάστες, όπως ανέφεραν οι πρώτες πληροφορίες, ήταν όλοι στη θάλασσα και οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή -η οποία είναι απόκρημνη- είναι ιδιαίτερα δυσμενείς, καθώς πνέουν άνεμοι 7-8 μποφόρ και οι ριπές φθάνουν τα 9-10 μποφόρ.

Στο σημείο βρίσκονται παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού , στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τοπικά μέσα έκαναν λόγο για νεκρούς.

Η επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το Λιμενικό λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα

Ενημερώθηκε, την 20:47 μέσω του 112 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για κινδυνεύον σκάφος αγνώστων λοιπών στοιχείων, χωρίς ωστόσο να δηλωθεί το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκεται το σκάφος ή οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να προσδιορίσει το ακριβές στίγμα του σκάφους. Εν συνεχεία, προσδιορίστηκε ότι το κινδυνεύον σκάφος βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή πλησίον λιμένα Διακοφτίου ν. Κυθήρων. Ἀμεσα και περί ώρα 21:04 έσπευσε στο σημείο περιπολικό όχημα με στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Την 21:08 το Ι/Φ σκάφος (α.λ.σ.) προσέκρουσε σε βραχώδη απόκρημνη περιοχή και παραμένει ημιβυθισμένο.

Στην περιοχή έσπευσαν παραπλέοντα πλοία, ένα (01) Ε/Π Π.Ν., στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη ΕΛ.ΑΣ., στελέχη της Π.Υ., καθώς και εθελοντές διασώστες, ενώ σπεύδουν ένα (01) Π.Α.Θ. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) και ομάδα Μ.Υ.Α. Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η επιχείρηση διεξάγεται υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως ΒΑ 7-8 BF με ριπές άνεμου 9-10 BF.

Κατά δήλωση των επιβαινόντων στο σκάφος επέβαιναν περίπου ενενήντα πέντε (95) άτομα. Μέχρις στιγμής έχουν διασωθεί επτά (07) άτομα.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση