HomePost ItΕπίσκεψη Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στο Λιμενικό Περίπτερο στο Μπεντενακι

Επίσκεψη Κωνσταντίνου Κεφαλογιάννη στις αρχαιολογικές ανασκαφές και στο Λιμενικό Περίπτερο στο Μπεντενακι

«Ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά μας είναι θεμελιώδης υποχρέωση μας»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Κωνσταντίνος Β. Κεφαλογιάννης επισκέφθηκε το Λιμενικό Περίπτερο στο Μπεντενάκι, ένα μνημείο της Νεότερης Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς που παραμένει εδώ και χρόνια εγκαταλελειμμένο έχοντας αφεθεί στην τύχη του ενώ στην ίδια μοίρα της πλήρους εγκατάλειψης είναι και οι ανασκαφές που είχαν πραγματοποιηθεί στο χώρο και τα σημαντικά τους ευρήματα παραμένουν μη επισκέψιμα.

Μετά την επιτόπια επίσκεψη ο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο σεβασμός στην πολιτιστική κληρονομιά μας είναι θεμελιώδης υποχρέωση μας. Βρεθήκαμε στο Λιμενικό Περίπτερο στο Μπεντενάκι όχι για να αναδείξουμε σφάλματα του παρελθόντος αλλά την αδήριτη ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη αυτή εικόνα. Που μας προσβάλλει όλους μας.

Δεν μας αξίζει, μας πληγώνει η σημερινή εικόνα του Λιμενικού Περιπτέρου που έχει αφεθεί ρημαγμένο στη φθορά του χρόνου. Μας ενοχλεί βαθιά η όψη του παραλιακού μετώπου της πόλης μας. Αλλά δεν είναι ώρα για μνημόσυνα. Είναι ώρα για δράση και έργα.

Πρέπει όλοι να συμβάλλουμε ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποκατάσταση του Λιμενικού Περιπτέρου που έχει εδώ και χρόνια ανακηρυχθεί ως Μνημείο Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σήμερα παραμένει χωρίς καμία συντήρηση.

Πρέπει άμεσα να ολοκληρωθούν οι ανασκαφές στην περιοχή. Να αναδειχθούν και να προστατευτούν τα σημαντικά ευρήματα. Να καταστούν επισκέψιμα και από τους Ηρακλειώτες και από τους πολυάριθμους επισκέπτες μας.

Σήμερα, οφείλουμε να διαλέξουμε. Αν θα μείνουμε στάσιμοι στη φθοροποιό δύναμη της αδράνειας ή αν όλοι θα κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά.

Πρόθεσή μου, τις αμέσως επόμενες μέρες να επισκεφθώ τον πρόεδρο και τον διευθύνονται σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου και να ζητήσω την άμεση ενεργοποίηση του ΟΛΗ, στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το Λιμενικό Περίπτερο ώστε να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποκατάστασης και να υλοποιηθεί η ολοκλήρωση των ανασκαφών στην περιοχή και η δυνατότητα πρόσβασης των κατοίκων και των επισκεπτών του Ηρακλείου στα σημαντικά ευρήματα.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση