HomeHL-WorldΟι πυρηνικές απειλές του Πούτιν: Θα πατήσει τελικά το κουμπί; Πόσο πιθανός είναι πρακτικά ο πυρηνικός πόλεμος

Οι πυρηνικές απειλές του Πούτιν: Θα πατήσει τελικά το κουμπί; Πόσο πιθανός είναι πρακτικά ο πυρηνικός πόλεμος

Το τελευταίο διάστημα, δημοσιογράφοι, αναλυτές και παρατηρητές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε εγρήγορση, προσπαθώντας να απαντήσουν σε ένα και μόνο ερώτημα: Θα κάνει πράξη ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις απειλές του για τα πυρηνικά;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεκάδες άρθρα, αναλύσεις και έρευνες σε έγκριτα δημοσιογραφικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα επιχειρούν καθημερινά να σκιαγραφήσουν τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου προκειμένου να βγάλουν ένα συμπέρασμα για το πόσο ρεαλιστικές είναι οι απειλές του.

Ο ίδιος ο Πούτιν κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους, καθώς από τη μία δηλώνει πως «δεν μπλοφάρει» για τα πυρηνικά και από την άλλη το Κρεμλίνο ισχυρίζεται πως δεν βρίσκεται στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι αναλυτές όσο και οι αξιωματούχοι σε ολόκληρο τον κόσμο λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους τέτοιου είδους διατυπώσεις.

Οι απόψεις διίστανται για τη χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν

Σύμφωνα με την Washington Post, οι αναλυτές προς το παρόν θεωρούν ότι ο κίνδυνος ο Πούτιν να χρησιμοποιήσει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο εξακολουθεί να είναι χαμηλός. Ενδεικτικό είναι ότι η CIA τονίζει ότι δεν έχει δει σημάδια επικείμενης ρωσικής πυρηνικής επίθεσης. Ωστόσο, οι όρκοι του Ρώσου προέδρου να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να υπερασπιστεί τη χώρα του στον πόλεμο στην Ουκρανία λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.

Το ίδιο ισχύει και για τα όσα ισχυρίστηκε την Παρασκευή, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δημιούργησαν προηγούμενο» ρίχνοντας ατομικές βόμβες στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυξάνοντας περαιτέρω τα πυρηνικά διακυβεύματα. Ο πρώην πράκτορας της KGB έχει επιδείξει την όρεξή του για ρίσκο και επιθετικότητα. Είναι δύσκολο, ακόμη και για τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών να καταλάβουν εάν ο Πούτιν μπλοφάρει ή σκοπεύει πραγματικά να σπάσει τα «πυρηνικά ταμπού».

Πολλά εξαρτώνται από το πώς ο Ρώσος αντιλαμβάνεται την απειλή για το κράτος και την κυριαρχία του. Ο Πούτιν θεωρεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μια υπαρξιακή μάχη μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία, όπως λέει, θέλει να καταστρέψει τη Ρωσική Ομοσπονδία και να κλέψει τον έλεγχο των τεράστιων φυσικών της πόρων.

Το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, μάλιστα, επιτρέπει πυρηνικό χτύπημα μετά από «επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας με συμβατικά όπλα όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους».

Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο -Τι όπλα έχει στη διάθεσή του ο Πούτιν

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κανένας Ρώσος αξιωματούχος δεν έχει ζητήσει στρατηγικό χτύπημα με πυρηνικά όπλα που έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέψουν πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Ευρώπη και την Ασία. Αυτά τα πυρηνικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία σε μια άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμα για μάχη.

Ωστόσο, τα αποθέματά της σε κεφαλές μικρότερης εμβέλειας -τα λεγόμενα τακτικά όπλα που ο Πούτιν μπορεί να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία- δεν είναι, λένε οι αναλυτές. Είναι αυτά ακριβώς τα όπλα των οποίων τη χρήση πρέπει να εξετάσει η Μόσχα για την Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ραμζάν Καντίροφ, επικεφαλής της ρωσικής περιοχής Τσετσενίας. Τέτοια όπλα μπορούν να πέσουν από αεροπλάνα, να εκτοξευθούν από πυραύλους στο έδαφος, σε πλοία ή υποβρύχια ή να χρησιμοποιηθούν από επίγειες δυνάμεις.

Και μπορεί η Ρωσία να μην έχει δημοσιεύσει πλήρη κατάλογο των τακτικών πυρηνικών όπλων της και των δυνατοτήτων τους, γεγονός είναι, πάντως, πως αποτελεί τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη στον κόσμο με βάση τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών που διαθέτει: έχει 5.977 κεφαλές ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 5.428, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, η Ρωσία έχει1.458 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές έτοιμες για εκτόξευση, οι οποίες βρίσκονται σε διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, βαλλιστικούς πυραύλους σε υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά. Όσο για τα τακτικά πυρηνικά όπλα, τέλος, η Ρωσία έχει περίπου 10 φορές περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση