HomeHL-GreeceΚυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να πολεμήσει τον Πούτιν με πλαφόν στο αέριο

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να πολεμήσει τον Πούτιν με πλαφόν στο αέριο

Με άρθρο γνώμης στο Bloomberg ο πρωθυπουργός υπεραμύνεται της ανάγκης ανώτατης τιμής στην τιμή του φυσικού αερίου, όχι μόνο του ρωσικού. Μιλά για συγκεκριμένη τιμή που τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από μήνες διαβούλευσης και αποφυγής, είναι καιρός η Ευρώπη να θέσει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, τονίζει ο Κ. Μητσοτάκης σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στο Bloomberg.

 Σε κανονικούς καιρούς, οι κυβερνήσεις πρέπει να αφήσουν τις αγορές να λειτουργήσουν. Δεν είναι όμως φυσιολογικές εποχές, εξηγεί. Καθώς οι τιμές αυξάνονται σε πρωτοφανή επίπεδα, η αγορά έχει πάψει να λειτουργεί.

Η ρευστότητα έχει στερέψει και η αστάθεια έχει εκτοξευτεί, δημιουργώντας τεράστιες ευκαιρίες για τους προμηθευτές και τους κερδοσκόπους να επωφεληθούν από τις απότομες κινήσεις των τιμών.

Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες υφίστανται πιέσεις, ζητώντας κρατική βοήθεια.

Κανένα νοικοκυριό, εταιρεία ή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει ή να διαχειριστεί μια αγορά όπου οι τιμές αυξάνονται ή μειώνονται τυχαία.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ανισορροπία που οι τιμές από μόνες τους δεν μπορούν να διορθώσουν. Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη είναι σταθερές από τις αρχές του 2022, παρά τη συνεχή άνοδο των τιμών.

Η ικανότητα της Ευρώπης να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο είναι τόσο συνάρτηση της φυσικής όσο και της οικονομίας: Ανεξάρτητα από το πόσο υψηλές είναι οι τιμές, η Ευρώπη στο σύνολό της δεν μπορεί, βραχυπρόθεσμα, να αντικαταστήσει πλήρως τους όγκους που έχασε από τη Ρωσία.

Όταν η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις τιμές, το να αφήνουμε τις τιμές να αυξάνονται για πάντα είναι πράξη παραμέλησης και όχι σύνεσης.

Αργά ή γρήγορα, οι αγορές θα ισορροπήσουν — αλλά χωρίς ανώτατο όριο στις τιμές, το κόστος αυτής της εξισορρόπησης θα μετρηθεί σε ζωές που θα καταστραφούν και στις θέσεις εργασίας που χάθηκαν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρότεινα τον Ιούλιο ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για την αποζημίωση των μεγάλων χρηστών ενέργειας για τη μείωση της κατανάλωσής τους, φέρνοντας την αγορά σε ισορροπία χωρίς να καταφεύγουμε σε ακραίες τιμές, συνεχίζει.

Η αναδυόμενη συναίνεση συγκλίνει προς ένα μικρό σύνολο επιλογών. Ο κοινός παρονομαστής είναι η επιθυμία να επιβληθεί ανώτατο όριο σε όλο το φυσικό αέριο, όχι μόνο στις μικρές ποσότητες που εξακολουθούν να προέρχονται από τη Ρωσία.

Το ανώτατο όριο πρέπει να είναι αρκετά υψηλό ώστε να λειτουργεί ως «διακόπτης», αλλά να επιτρέπει τη συνέχιση της δραστηριότητας της αγοράς σε λογικά επίπεδα.

Έχω στο μυαλό μου ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο, αλλά αυτός ο αριθμός αποτελεί αντικείμενο εμπιστευτικών διαπραγματεύσεων με κράτη μέλη που θέλω να σεβαστώ – επομένως δεν θα το αποκαλύψω εδώ.

Ωστόσο, με αρκετά υψηλές τιμές, οι προμηθευτές θα εξακολουθούν να στέλνουν το φυσικό αέριο τους στην Ευρώπη και οι καταναλωτές θα έχουν ακόμα λόγους να μειώσουν τη ζήτησή τους.

Το ανώτατο όριο θα πρέπει να είναι ένα ανοδικό όριο για το πώς μπορούν να ανέλθουν οι υψηλές τιμές, όχι ένας τεχνητά χαμηλός αριθμός που θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές.

Το ανώτατο όριο των τιμών εγκυμονεί κινδύνους, φυσικά. Αλλά καθώς προχωράμε στον χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας ενώνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον μας, επισημαίνει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση