HomeHL-EconomyEurostat: Ξεπέρασε το 12% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Eurostat: Ξεπέρασε το 12% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Ιστορικό υψηλό από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη σημείωσε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ιστορικό υψηλό από την είσοδο της χώρας στην Ευρωζώνη σημείωσε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, «σκαρφαλώνοντας» στο 12,1%, από 11,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε χθες η Eurostat.

Ιστορικό υψηλό σημείωσε και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, φτάνοντας για πρώτη φορά σε διψήφιο ποσοστό, στο 10%, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις ότι θα κυμανθεί κάτω από το «φράγμα» του 10%, στο 9,7%.

Η ενέργεια και τα τρόφιμα βρίσκονται στον πυρήνα του προβλήματος, όμως πλέον οι ανατιμήσεις διαχέονται σε όλες τις κατηγορίες αγαθών, βιομηχανικών, μη ενεργειακών και υπηρεσιών.

Οι εξελίξεις, ειδικά σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, κάθε άλλο παρά θετικές είναι, ενώ το άλμα των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία –39,5% τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021– που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ στην Ελλάδα προμηνύει πολλούς ακόμη γύρους αυξήσεων στις τιμές καταναλωτή.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν στις 10 Οκτωβρίου.

Με εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή 12,1%, η Ελλάδα είχε τον Σεπτέμβριο τον έκτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη και την υψηλότερη μεταβολή του δείκτη σε μηνιαία βάση, 3%, μεταξύ των «19».

Ο υψηλότερος πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε για μία ακόμη φορά στην Εσθονία (24,2%) και ο χαμηλότερος στη Γαλλία (6,2%).Eurostat: Ξεπέρασε το 12% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο-1

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα είχε τον Σεπτέμβριο τον τρίτο υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό, 53,3% (από 50,4% τον Αύγουστο), μετά την Ολλανδία (113,8%) και το Βέλγιο (67,2%). Ο ενεργειακός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο σε 40,8% από 38,6% τον Αύγουστο.

Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση αναμένεται να επιδεινωθεί τον χειμώνα, η αποκλιμάκωση των τιμών δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Στα σούπερ μάρκετ ήδη έχουν φτάσει νέοι τιμοκατάλογοι για ανατιμήσεις σε σειρά προϊόντων, στα οποία το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν γίνει πολύ μεγάλες αυξήσεις, όπως είναι για παράδειγμα τα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (απορρυπαντικά, καθαριστικά, χαρτικά κ.ά.) και σε είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς.

Ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα είναι ότι οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία και μάλιστα σε ζωτικούς κλάδους έχουν καταγράψει πολύ μεγάλη αύξηση μέσα σε έναν χρόνο. Στην παραγωγή πετρελαιοειδών η αύξηση των τιμών παραγωγού σε ετήσια βάση (για την εγχώρια αγορά) είναι 78,5%, στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος 69,5%, στη χαρτοποιία 14,2% και τη βιομηχανία τροφίμων 9,7%.

Το κύμα ανατιμήσεων, το οποίο «ροκανίζει» το διαθέσιμο εισόδημα προκαλεί ήδη ανάσχεση της ζήτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στο λιανεμπόριο ενισχύθηκε τον Ιούλιο του 2022 κατά 11,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, όμως η αύξηση του δείκτη όγκου πωλήσεων ήταν μόλις 0,5%. Μάλιστα, στον κλάδο ένδυσης – υπόδησης καταγράφηκε σε ετήσια βάση υποχώρηση του όγκου πωλήσεων 16% και της αξίας πωλήσεων 12,9%.

doc-20220930eurostat

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση