HomeHL-GreeceΦουλάρουν τις μηχανές τα κόμματα ενόψει εκλογών

Φουλάρουν τις μηχανές τα κόμματα ενόψει εκλογών

Η ΝΔ επιθυμεί μια καθαρή πρωτιά στις εκλογές που θα ανοίξει το δρόμο της αυτοδυναμίας για τον δεύτερο γύρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το παιχνίδι των εκλογών θα κριθεί σε τρία επίπεδα. Στη Βουλή, στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, αλλά και στην επαφή των αρχηγών με την κοινωνία.

Δυο μεγάλες μάχες θα δοθούν το επόμενο διάστημα στο Κοινοβούλιο. Η σύγκληση της Ολομέλειας για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα είναι η τελευταία πράξη των συνεδριάσεων που κράτησαν σχεδόν ένα μήνα.

Με απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε πως με τη χθεσινή κατάθεση του προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη ολοκληρώθηκε ο κατάλογος των μαρτύρων. Με την ίδια απόφαση, δόθηκε προθεσμία έως τις 10 Οκτωβρίου τα κόμματα να συντάξουν τις πορισματικές τους εκθέσεις. Η αντιπολίτευση διαφώνησε με το κλείσιμο του καταλόγου των μαρτύρων καταγγέλλοντας εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η επόμενη σύγκρουση στη Βουλή θα είναι διαρκής και έχει να κάνει με την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ενέχει πάντα τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, αποτελεί το κορυφαίο νομοσχέδιο του κράτους και θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που ψηφίζεται πριν στηθούν οι κάλπες.

Είναι σαφές πως τα δυο μεγάλα κόμματα ανεβάζουν στο φουλ τις μηχανές τους μέσα στον Οκτώβριο.

Η ΝΔ επιθυμεί μια καθαρή πρωτιά στις εκλογές που θα ανοίξει το δρόμο της αυτοδυναμίας για τον δεύτερο γύρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 εμφανίστηκε βέβαιος πως το κόμμα του θα κόψει πρώτο το νήμα, παρά την αντίθετη εικόνα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις. Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν πως η προοδευτική διακυβέρνηση μπορεί να γίνει πράξη από τις πρώτες κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά και πάλι τις περιοδείες με στόχο να επισκεφθεί μέχρι τις εκλογές όλες τις περιφέρειες και τους νομούς της χώρας παρουσιάζοντας το έργο της κυβέρνησης αναδεικνύοντας σε τοπικό επίπεδο την επίλυση ζητημάτων που χρόνιζαν.

Εντός του μήνα θα γίνουν συσκέψεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων όπου θα συζητηθούν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν. Την ερχόμενη Τρίτη, 4 Οκτωβρίου ημερομηνία ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στα γραφεία του κόμματος.

Περιοδείες θα πραγματοποιήσει και ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ και στην αξιωματική αντιπολίτευση μένει η παρουσίαση περίπου του 90% των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές.

Μέσα στην εβδομάδα συνεδρίασε το Εκτελεστικό Γραφείο από κοινού με την αρμόδια Επιτροπή για τους ΟΤΑ (Χρ.Σπίρτζης, Κ. Ζαχαριάδης, Κ.Νοτοπούλου, Κ.Κνήτου).

Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν πάντα το αδύνατο σημείο του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν να ξεκινήσουν από τώρα τις προετοιμασίες για τις εκλογές που θα γίνουν σε ένα χρόνο από τώρα.

Οι διαδικασίες για την αυτοδιοίκηση θα είναι παράλληλες με τις εθνικές εκλογές και οι κινήσεις στις οποίες προσανατολίζονται να προχωρήσουν είναι:

– Ανοιχτά ψηφοδέλτια, όχι κομματικά, με συνεργασίες σε προγραμματική βάση που θα αγκαλιάσουν την ευρεία προοδευτική παράταξη.

– Συζητείται να υπάρξει κανόνας ασυμβίβαστου μεταξύ υποψήφιου βουλευτή, δημάρχου και περιφερειάρχη.

– Έγκαιρη ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων,  που θα έχουν αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, ώστε από νωρίς να στρωθεί το έδαφος των συμμαχιών. Τα ονόματα σχεδιάζεται να ανακοινωθούν στις αρχές του 2023.

 

 

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση