HomeHL-9Μήνυμα Σχοινά στην Τουρκία: Όποιος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης θα έχει πρόβλημα με την Ιστορία

Μήνυμα Σχοινά στην Τουρκία: Όποιος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης θα έχει πρόβλημα με την Ιστορία

Μήνυμα στην Τουρκία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα Χανιά, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Κρήτη, βρέθηκε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επισκέφθηκε τους Τάφους των Βενιζέλων στο Ακρωτήρι, και έστειλε μήνυμα κατά του αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

«Βρίσκομαι για πρώτη φορά στους Τάφους των Βενιζέλων εδώ στα Χανιά. Η παρουσία μου εδώ, μου γεννά δύο σκέψεις, δύο σημαντικά μηνύματα» ανέφερε ο Σχοινάς.

«Το πρώτο είναι ότι όπως και στην εποχή του Εθνάρχη, η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, να πραγματώσει τους εθνικούς της στόχους, μόνο όταν εντάξει τις προτεραιότητες της, τις εθνικές τις επιδιώξεις σε μεγάλα, ευρύτερα ευρωπαϊκά σχήματα συνεργασίας, συναντίληψης, συνοχής. Αυτό που έκανε ο Βενιζέλος με τόση επιτυχία, είναι ο ίδιος δρόμος που ανοίγεται και για μας σήμερα. Να δουλέψουμε μαζί με την Ευρώπη για να κάνουμε τη χώρα μας πιο δυνατή» σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Μήνυμα στην Τουρκία

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία λέγοντας: «Ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάμε, είναι ότι ο Βενιζέλος μάς εγγυήθηκε 100 χρόνια ειρήνης με την συνθήκη της Λωζάνης. Με μια κίνηση μεγάλη, που κατάφερε να χτίσει πάνω στις στάχτες της καταστροφής ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους Έλληνες, σε μια ασφαλή γειτονιά. Είναι κάποιοι, που ακριβώς αυτό το μεγάλο ιστορικό επίτευγμα της συνθήκης της Λωζάνης, προσπαθούν να το ανατρέψουν με αναθεωρητισμούς, με εμπρηστικές δηλώσεις και πρακτικές και ανάλογη ρητορεία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «η απάντηση που πρέπει να δώσουμε όλοι ενωμένοι Έλληνες και Ευρωπαίοι είναι ότι όποιος διανοηθεί να ξανανοίξει τη συνθήκη της Λωζάνης ή να επιβάλει αναθεωρητισμό στην περιοχή μας θα έχει μεγάλο πρόβλημα με την ιστορία. Δεν θα τον ξεπλύνει εύκολα η ιστορία».

Ο κ. Σχοινάς κατά την διάρκεια της παρουσίας του στα Χανιά, επισκέφθηκε την οικία -μουσείο του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Τον συνόδευαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση