HomeHL-CultureΓιατί όλοι σκανάρουν με μανία την αφίσα «Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι»: Τι βλέπουν, το μήνυμα

Γιατί όλοι σκανάρουν με μανία την αφίσα «Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι»: Τι βλέπουν, το μήνυμα

«Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι» κοπέλες σκανάρουν την αφίσα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολίτες σκυμμένοι εδώ και μήνες μπροστά σε κάδους σκουπιδιών σκανάρουν την αφίσα «Είμαι άνθρωπος όχι σκουπίδι» και παρακολουθούν και από μία διαφορετική ιστορία.

Η αφίσα Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality) με τον τίτλο «Είμαι άνθρωπος και όχι σκουπίδι» που πρωτοεμφανίστηκε πριν πέντε μήνες αποτελεί έργο τέχνης της Ε. Στασινόγλου, φτιαγμένο αποκλειστικά για το δημόσιο χώρο.

Η αφίσα που μεταμορφώνεται σε κινηματογραφική ταινια

Συνδυάζοντας το φυσικό με το ψηφιακό η αφίσα, με ένα κλικ του κινητού τηλεφώνου, μεταμορφώνεται από στατική χάρτινη επιφάνεια σε κινηματογραφική ταινία. Η ιστορία της ψηφιακής ταινίας εμπλουτίζεται κάθε δύο μήνες με καινούργιο επεισόδιο. Η αφίσα έχει κολληθεί και προβάλλει την ταινία σε 25 πόλεις. Δείτε τα προηγούμενα επεισόδια ΕΔΩ.

Η αφίσα «Είμαι άνθρωπος και όχι σκουπίδι» που βρίσκεται κολλημένη πάνω σε κάδους παντού σε όλη τη χώρα δεν προωθεί ένα γεγονός, είναι το ίδιο το γεγονός. Ταινία και αφίσα φτιάχτηκαν με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική στην εποχή μας. Η δημόσια παρέμβασή της θέτει ως προτεραιότητα το σύγχρονο φαινόμενο της παιδικής δουλείας, το τράφικινγκ και την σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων προσφύγων.

Στα δύο προηγούμενα επεισόδια συναντήσαμε τη μικρή Χάγια από την Σενεγάλη η οποία, σαν ψάρι έξω από το νερό (φοράει πάντα ένα σωσίβιο), προσπαθεί να συγχρονιστεί με την Αθήνα της ανάπτυξης, της ανέχειας, της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και του μπούλινγκ.

Ηδη 93.000 πολίτες και επισκέπτες της Αθήνας και άλλων πόλεων έχουν ήδη σκανάρει την αφίσα. Η Στασινόγλου, πιστή στο ραντεβού της, μόλις ανέβασε το τρίτο επεισόδιο προκειμένου να συμπέσει με την εθνική συμφορά του ξεριζωμού του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Όπως και τότε έτσι και σήμερα, αναφέρει η Στασινόγλου, οι πρόσφυγες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Η ταινία διηγείται και την ιστορία μιας μεγάλης φιλίας, αυτή της Χάγιας και της μουσουλμάνας Ιζάρ από τη Συρία, ως αντίδοτο στην υποδόρια βία ενός νέου Γολγοθά που ανατέλλει βιαστικά.

Η Ελλάδα Στασινόγλου έχοντας επινοήσει έναν τελείως δικό της ανεπανάληπτο αφηγηματικό κόσμο πέρα από δεσμά τόπου και χρόνου, μάς προτείνει την τέχνη ως φάρμακο και καλεί τον κόσμο να σηκώσει επιτέλους τα μάτια από την οθόνη και να γίνει συμμέτοχος του προβλήματος. Ομως σε αντίθεση με τον παραδοσιακό κινηματογράφο που προβάλλεται στην αίθουσα, σε τηλεοπτικές οθόνες ή στα κοινωνικά δίκτυα, η επαυξημένη αφίσα ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙ συνιστά σε μια ρηξικέλευθη πρόταση οπτικοακουστικής επικοινωνίας που αλλάζει τους νόμους της αστικής πληροφορίας.

Το πρότζεκτ, που συνδυάζει χαρτί και υψηλή τενολογία, συνοδεύεται από μια αίσθηση αυθορμητισμού και ελευθερίας, τόσο λόγω της ιστορίας της ταινίας όσο και σε συνάρτηση με το ίδιο το μέσο της αφίσας, την ξαφνική μετάδοση μίας ταινίας.

Η Στασινόγλου με το ανοιχτό πολυμεσικό έργο της ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ

ΣΚΟΥΠΙΔΙ μας δίνει μια πρώτη γεύση από τον φυσικό δημόσιο χώρο του αύριο, σήμερα που βρισκόμαστε στο κατώφλι της εποχής της Επαυξημένης Πραγματικότητας.

Σκανάρεις και παρακολουθείς το φιλμ

Η Ελλάδα Στασινόγλου γεννήθηκε στο Mόντρεαλ και ήρθε στην Ελλάδα το 2020.

 

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση