HomeΚΡΗΤΗΤο ΤΕΕ/ΤΑΚ στηρίζει την ένταξη της Κνωσού και της Φαιστού στην UNESCO

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ στηρίζει την ένταξη της Κνωσού και της Φαιστού στην UNESCO

Η επιστολή υποστήριξης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την προώθηση των διαδικασιών για την ένταξη των μνημείων της Κνωσού και της Φαιστού στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO υποστηρίζει με επιστολή του το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμη κ. Υπουργέ ,

Όπως γνωρίζετε το νησί της Κρήτης βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου. Το Κρητικό έδαφος είναι ορεινό με περιορισμένες αλλά γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, τις οποίες ο κρητικός λαός εκμεταλλευόταν οριακά. Κατά την ακμή του, ο Μινωικός πολιτισμός επεκτάθηκε και πέρα από τη Κρήτη, σε μικρότερα νησιά του Ν. Αιγαίου, καθώς επίσης και στη Κύπρο. Ο όρος «Μινωικός» σχετίζεται ετυμολογικά με την λέξη «Μίνως»», τον μυθικό βασιλιά της Κρήτης.  Είναι καθαρά ένας σύγχρονος όρος που επινοήθηκε τον 19ο αιώνα όπου  χτίζονται τα πρώτα ανάκτορα στη Κνωσσό, τη Φαιστό και τα Μάλια, σηματοδοτώντας την έναρξη της ανάπτυξης του παλαιότερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, του Μινωικού.

Έως σήμερα μνημεία τεράστιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η Κνωσσός και η Φαιστός δεν έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

H Ελλάδα έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της (U.N.E.S.C.O), του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό, στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού, του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.

Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας, έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014, το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωϊκά ανάκτορα, του Μινωϊκού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδωνία, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί  το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Ως ΔΕ του ΤΕΕ Τμήματος Ανατολικής Κρήτης θεωρούμε αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες σύνταξης των φακέλων για την ένταξη των Μινωϊκών μνημείων της Κνωσσού και της Φαιστού στον κατάλογο μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θα είμαστε αρωγοί σε όλη την διαδικασία με κάθε δυνατό μέσο και με όποιο τρόπο μας ζητηθεί.

Διαφήμιση
Διαφήμιση