HomeHL-EconomyAppodixi: «Καρφώνουν» μαϊμού αποδείξεις για να εισπράξουν έως και 2.000 ευρώ

Appodixi: «Καρφώνουν» μαϊμού αποδείξεις για να εισπράξουν έως και 2.000 ευρώ

Πήραν φωτιά τα κινητά και η νέα εφαρμογή appodixi

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κυνήγι αποδείξεων έχουν γίνει οι Έλληνες φορολογούμενους προκειμένου να εντοπίσουν πλαστά στοιχεία, να τα καταγγείλουν στην ΑΑΔΕ και να εισπράξουν αμοιβή έως και 2.000 ευρώ.

Μέσα στις 3 πρώτες ημέρες λειτουργίας της εφαρμογής appodixi, που πιστοποιεί την εγκυρότητα αποδείξεων, έγιναν πάνω από 3.500 καταγγελίες από τα κινητά τηλέφωνα των καταναλωτών. Οι 2.000 από αυτές μάλιστα ήταν επώνυμες κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την αμοιβή.

Υπολογίζεται δε πως πάνω από 30.000 πολίτες κατέβασαν στο κινητό τους και άρχισαν να «σκανάρουν» παλαιές αποδείξεις που είχαν στο σπίτι τους ή καινούργιες και οι καταγγελίες για «ύποπτες» αποδείξεις

Σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι η απόδειξη εκδόθηκε από νόμιμη ταμειακή μηχανή αλλά δεν διαβιβάστηκε στην ΑΑΔΕ εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει η νομοθεσία. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι θα γίνει επιλογή των «ύποπτων» περιπτώσεων και θα ξεκινήσουν έλεγχοι για να διαπιστωθεί αν υπάρχει και σε ποια έκταση φορολογική παράβαση.

Εφόσον η απόδειξη δεν είναι αυθεντική και η αναφορά στην ΑΑΔΕ είναι επώνυμη, με τη βεβαίωση του προστίμου ο φορολογούμενος που καταγγέλλει την παράβαση θα λαμβάνει ποσό πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης με ανώτατο όριο τα 1.500 – 2.000 ευρώ, αλλά το ακριβές ύψος του μπόνους θα καθοριστεί με διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Σε περίπτωση που ο χρήστης θέλει να καταγγείλει κάποια απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Η εφαρμογή, ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, παράγει τα εξής μηνύματα:

Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου).

Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς όταν διαπιστώνεται παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Αν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 15% επί του τζίρου της επιχείρησης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για απλογραφικά και 30.000 ευρώ για διπλογραφικά.

 

 

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση