HomeHL-EconomyAppodixi: Μπαράζ καταγγελιών για πλαστές αποδείξεις

Appodixi: Μπαράζ καταγγελιών για πλαστές αποδείξεις

30.000 πολίτες κατέβασαν την εφαρμογή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από τις πρώτες μέρες χρήσης της νέας εφαρμογής της ΑΑΔΕ για το σάρωση γνησιότητας των αποδείξεων, Appodixi, έχει γίνει σαφές ότι τα πράγματα όσον αφορά την φοροδιαφυγή είναι πολύ χειρότερα ακόμη και από ότι πιστεύουν οι πιο απαισιόδοξοι.

Ούτε 3 ημέρες δεν έχουν συμπληρωθεί από τότε που η εφαρμογή έγινε διαθέσιμη, για όλους και για κάθε τύπο κινητού, και ήδη την έχουν κατεβάσει περισσότεροι από 30.000 πολίτες.

Και οι καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις πέφτουν βροχή. Έχουν ξεπεράσει ήδη τις 3.000 (3.109) με τις 1729 από αυτές ανώνυμες και τις 1.380 επώνυμες.

Όσοι έχουν κάνει επώνυμες καταγγελίες δεν θα πρέπει να ανησυχούν ότι δεν θα λάβουν το μπόνους, το οποίο δεν έχει ακόμη νομοθετηθεί. Από το ΥΠΟΙΚ διαβεβαιώνουν ότι το μπόνους θα ισχύσει αναδρομικά.

Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλες οι καταγγελίες θα οδηγήσουν σε πλαστές αποδείξεις. Σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται ότι οι αποδείξεις είναι καθόλα νόμιμες και προέρχονται από ενεργές ταμειακές μηχανές , όμως τα στοιχεία της συναλλαγής δεν διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η νομοθεσία και η οποία προβλέπει ότι μετά την 31η Οκτωβρίου θα επιβάλλονται πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Σε περίπτωση πράξεων που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόστιμο ύψους ίσο με το 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου. Το πρόστιμο αυτό δεν μπορεί να είναι κατώτερο, αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο, των 250€, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος και των 500€, αν η οντότητα είναι υπόχρεη τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

β) Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α., επιβάλλεται στον υπόχρεο πρόστιμο ύψους 500€ ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, εφόσον ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και 1.000€, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου. Επίσης προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 48 έως 96 ώρες.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για τους πολίτες στα ηλεκτρονικά καταστήματα Google Play Store (για κινητά με λειτουργικό Android) και ΑppStore (για κινητά με λειτουργικό iOS, δηλαδή της Apple).

 

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση