HomeΚΟΣΜΟΣΜελόνι: Η υποψήφια πρωθυπουργός της Ιταλίας τα βάζει με την ΕΕ

Μελόνι: Η υποψήφια πρωθυπουργός της Ιταλίας τα βάζει με την ΕΕ

«Είναι λάθος ο ανταγωνισμός με την Ουγγαρία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Τζόρτζια Μελόνι «επέπληξε» την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή στοχεύει την Ουγγαρία και διχάζει το μπλοκ, ενώ η Ρωσία απειλεί να κλιμακώσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η οργή. Δεν νομίζω ότι είναι έξυπνο για την ΕΕ να διχάζει το εσωτερικό της μέτωπο εν μέσω πολέμου», είπε η ηγέτης των «Αδελφών της Ιταλίας», Τζόρτζια Μελόνι και επικρατέστερη για πρωθυπουργός της Ιταλίας στις εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Rai 1.

Σύμφωνα με την ουγγρική εφημερίδα Magyar Nemzet, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν επέκρινε την Τετάρτη τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία και ζήτησε ρητά την απόσυρσή τους. Το κόμμα της Μελόνι, από την άλλη, καταψήφισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ζητούσε την περικοπή των κονδυλίων της ΕΕ προς την Ουγγαρία, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις για πλήρη δημοκρατία.

«Διαφωνώ με τον Όρμπαν σε πολλά πράγματα, ειδικά σε αυτά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής», είπε η Μελόνι την Πέμπτη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στάση του Όρμπαν στις κυρώσεις. Τόνισε, όμως, επίσης, ότι η Επιτροπή της ΕΕ ωθεί τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης όπως η Ουγγαρία προς τη Ρωσία, επιμένοντας σε κυρώσεις περί «οπισθοδρόμησης της δημοκρατίας».

Η Μελόνι δεν συμφωνεί με την προσέγγιση Ντράγκι περί διαλόγου με Γαλλία και Γερμανία

Η 45χρονη Μελόνι ηγείται ενός δεξιού μπλοκ που αναμένεται να λάβει τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της Ιταλίας την Κυριακή. Η πράξη εξισορρόπησης στην οποία έχει επιδοθεί είναι να κατευνάσει την εθνικιστική, ευρωσκεπτικιστική βάση της, καθησυχάζοντας παράλληλα τους εταίρους της Ιταλίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Φρόντισε, μάλιστα, να απαντήσει στον σημερινό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε αυτή την εβδομάδα ότι η Ιταλία θα πρέπει να επικεντρωθεί στον διάλογο με ομολόγους της όπως η Γαλλία και η Γερμανία. «Δεν νομίζω ότι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση», σχολίασε η Μελόνι στη συνέντευξη.

Μελόνι: Υπέρ του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αέριου, «αλλά δε θα περιμένει τους Ευρωπαίους»

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η Ιταλία πρέπει να παραμείνει σταθερή στη στήριξη της Ουκρανίας και στην απομόνωση της Ρωσίας, γιατί μια «πολύ αξιόπιστη και πολύ σοβαρή στάση» θα βοηθούσε επίσης την Ιταλία να λάβει αποζημίωση από τους συμμάχους για τα οικονομικά πλήγματα που προέρχονται από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Η Μελόνι τάσσεται υπέρ του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αναδιαρθρώσει την αγορά ενέργειας της Ιταλίας μόλις πάρει την εξουσία, χωρίς να περιμένει τους Ευρωπαίους ομολόγους της. Σύμφωνα με την ίδια, η αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από αυτή του φυσικού αερίου θα κόστιζε 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι τον Μάρτιο και δεν θα προσέθετε επιπλέον βάρος στο ήδη μεγάλο χρέος της Ιταλίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση