HomeHL-9Μάρθα Καραγιάννη: «Αντίο Μαρθούλα» – Ράγισαν καρδιές στην κηδεία, λύγισε η Σαπουντζάκη

Μάρθα Καραγιάννη: «Αντίο Μαρθούλα» – Ράγισαν καρδιές στην κηδεία, λύγισε η Σαπουντζάκη

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το μεσμέρι της Πέμπτης στο Α΄ Νεκροταφείο όπου τελέστηκε η κηδεία της Μάρθας Καραγιάννη η οποία έφυγε από τη ζωή την Κυριακή στο σπίτι της σε ηλικία 82 ετών.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός ανήκε στην Ζωζώ Σαπουντζάκη η οποία χάιδεψε το φέρετρο της φίλης της και είπε|; «Γειά σου Μαρθούλα».

kidia-karagianni-18

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη, ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας που ήταν μαζί με την διάσημη ηθοποιό έως την τελευταία της στιγμή και η στενή της φίλη, Ντόρα Δούμα ήταν τα τρία άτομα που αγκάλιασαν το φέρετρο με τη σορό της Μάρθας Καραγιάννη.

kidia-karagianni-20 kidia-karagianni-21

Νωρίτερα η Ζωζώ Σαπουντζάκη μίλησε για την δική της Μάρθα Καραγιάννη και έστειλε το τελευταίο μήνυμά της: «Κάναμε όνειρα μάζι, με γέλασε όμως γιατί έφυγε μόνη της. Στην τελευταία μας συνάντηση δεν μπορούσε να μου μιλήσει καλά στο κρεβάτι που ήταν. Χαιρόταν και μου έσφιγγε το χέρι. Αγαπιόμαστε με τη Μάρθα. Να με περιμένει».


«Εγώ τη Μάρθα τη γνώρισα ως έναν άνθρωπο ντόμπρο και ειλικρινή με θέληση για τη ζωή» δήλωσε από την πλευρά του εμφανώς συγκινημένος ο πρώην σύζυγός της Μάρθας Καραγιάννη, Βασίλης Κωνσταντίνου.


Με εμφανή τη συγκίνησή του μίλησε στους δημοσιογράφους και ο Μάκης Δελαπόρτας: «Είμαι συντετριμμένος που αποχαιρετώ μια φίλη ζωής, δεν ήταν μια συνάδελφος αλλά μια φίλη της καρδιάς μου από μικρό παιδί δίπλα της. Η Μάρθα ήταν ένας βαθιά φιλοσοφημένος άνθρωπος, ήξερε πότε έπρεπε να αποσυρθεί και να αφήσει χώρο στη νέα γενιά. Πολύ συνειδητά και με αξιοπρέπεια έμεινε σπίτι. Από εκεί και πέρα το ότι έγινε ξαφνικά ο θάνατός της ήταν για εμάς κάτι αναπάντεχο».

«Για μένα ήταν ορόσημο στη ζωή μου. Τέτοιος άνθρωπος σπάνια βρίσκεται. Τα μηνύματα που έστειλε και δεν ήξερε ο κόσμος είναι μεγάλο μήνυμα: Η φιλανθρωπία και η φιλοζωία της. Η αναζήτηση για το μετά. Ήταν μια από τις πιο επιστήθιες φίλες και δεν πίστευα ποτέ ότι θα γινόμασταν φίλοι» είπε ο πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας.


«Καταλαβαίνετε ότι είναί μια πολύ δύσκολη ημέρα. Είμαστε κουρασμένοι και άυπνοι. Η Μάρθα είναι ένας άνθρωπος που πίστευε στον Θεό. Τα κοράκια θα πετάνε από πάνω μας, στα σπίτια δεν θα μπούνε ποτέ. Η Μάρθα πίστευε στον Θεό αλλά δεν ήθελε αυτά τα λειτουργικά, ήταν απλός άνθρωπος. Μας είχε αφήσει οδηγία καταγεγραμμένη ότι ήθελε να καεί. Μετά την αποτέφρωση η επιθυμία της ήταν η στάχτη να ριχτεί στη θάλασσα. Το μέρος δεν το ξέρουμε αλλά είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Είναι καταγεγραμμένη η επιθυμία της και για τον τόπο και για τον τρόπο. Τα είχε πει όλα η Μάρθα» αποκάλυψε ο οργισμένος και συγκινημένος ψυχίατρος και στενός φίλος της Μάρθας Καραγιάννη, Δημήτρης Σούρας.


Συντετριμμένη στο Α΄ Νεκροταφείο και η πολύ στενή φίλη της Μάρθας Καραγιάννη, Ντόρα Δούμα, η οποία ήταν δίπλα της στις τελευταίες στιγμές της, η Άννα Φόνσου, η σύζυγος του Κώστα Βουτσά, και ο γιος της τον οποίο είχε βαφτίσει η σπουδαία ηθοποιός, και ο Σπύρος Μπιμπίλας.


«Καλό ταξίδι αγαπημένη μου» ήταν το μήνυμα της Κάτιας Δανδουλάκη, «έφυγες χωρίς να προλάβω να σου πω πόσο σε αγαπώ» το «αντίο» από την Ζωζώ Σαπουντζάκη, «θα σε θυμάμαι πάντα Μαρθούλα μου» ο αποχαιρετισμός της Μαίρης Χρονοπούλου.

Από τα πιο συγκινητικά μηνύματα αυτό της κόρης του Κώστα Βουτσά, Θεοδώρας: «Καλό ταξίδι στην αγαπημένη αδελφή του πατέρα μου Μάρθα». Καλό ταξίδι στη Μάρθα Καραγιάννη ευχήθηκαν και ο Μίμης με τη Λουκίλα Πλέσσα αλλά και ο Μάρκος Σεφερλής με την Έλενα Τσαβαλιά.

Μετά την ολοκλήρωση της κηδείας η σορός της Μάρθας Καραγιάννη θα μεταφερθεί στο αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα καθώς επιθυμία της ήταν να αποτεφρωθεί. Προηγήθηκαν συντονισμένες προσπάθειες που περιβάλλοντός της για να λυθούν τελικά τα τυπικά ζητήματα που είχαν προκύψει εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπήρχε κάποιος στενός συγγενής για να την επιβεβαιώσει.

Όσο για την επιλογή της αποτέφρωσης, αυτή, όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Σούρας, δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με τις θρησκευτικές της πεποιθήσεις: «Η Μάρθα Καραγιάννη δεν ήταν άθεη. Σε όλη της τη ζωή έψαχνε να ανακαλύψει τον Θεό, διάβαζε και γύρισε όλη την υφήλιο. Απλώς δεν ήθελε το τελετουργικό, ήταν αντιστάρ» εξήγησε ο ίδιος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση