HomeΕΛΛΑΔΑΤαξίδια: Η δεύτερη φύση του ανθρώπου

Ταξίδια: Η δεύτερη φύση του ανθρώπου

Η διαρκής πρόκληση - Το ταξίδι ως ευκαιρία εορτασμού - Διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων μας - Ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την πανδημία χιλιάδες ταξίδια ακυρώθηκαν. Οι άνθρωποι έμειναν μέσα στα σπίτια, αλλά κι όταν οι απανταχού αρχές ξεκίνησαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς, όλοι ήταν συγκρατημένοι. Ήταν αυτή η συνθήκη που έκανε τον κόσμο να επανεκτιμήσει τα ταξίδια για όλα όσα προσφέρουν. Μια νέα προοπτική αντιμετώπισης της πραγματικότητας, των καθημερινών και συνήθως πεζών πραγμάτων ξεκίνησε.

Τα ταξίδια ήρθαν ως διέξοδος στον κόσμο, μια πύλη για έναν απέραντο όμορφο κόσμο. Από την άλλη μεριά, λόγω των περιορισμών και προκειμένου να βρουν έναν τρόπο να αλλάξουν τα τετριμμένα, πολλοί άρχισαν να παρατηρούν πράγματα, που ήταν εκεί και δεν είχαν προσέξει ποτέ.

Το να καθόμαστε δεν υπήρξε ποτέ μέρος της φύσης του ανθρώπου. Είμαστε πλασμένοι να κινούμαστε, να αλλάζουμε μέρος. Ήταν κομμάτι της επιβίωσης των πρώτων ανθρώπων μέχρι να φτάσουμε στον homo sapiens. Στοιχεία της νομαδικής μας φύσης δεν μας έχουν εγκαταλείψει γι’ αυτό και όλοι αποζητούν τα ταξίδια.

Η διαρκής πρόκληση

Ίσως λοιπόν είναι η φύση μας, που μας σπρώχνει να ψάχνουμε για τον επόμενο σταθμό της περιπέτειάς μας. Οι εξορμήσεις στο ύπαιθρο, η ανακάλυψη νέων μονοπατιών. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια η πεζοπορία κατακτά όλο και μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

Αφενός γιατί είναι ένας ενδιαφέρον τρόπος άθλησης, αφετέρου γιατί ενέχει και το στοιχείο της ανακάλυψης του αγνώστου, της περιήγησης στο πράσινο, χαρακτηριστικά που αποζητούν και όσοι επιλέγουν το δρομολόγιο ραφήνα άνδρος, καθώς το νησί φημίζεται για τα μονοπάτια πεζοπορίας, που διαθέτει. Κάποιος αισθάνεται κολλημένος στην καθημερινότητα και λαχταρά κάτι συναρπαστικό, που θα ταράξει τα νερά.

Τα ταξίδια είναι ο ιδανικός τρόπος να προκαλέσει κανείς τον εαυτό του και να γνωρίσει τα όριά του. Πως θα το κάνει αυτό; Βγαίνοντας από τα όρια ασφαλείας. Αυτά για τον καθένα είναι διαφορετικά. Για άλλον είναι να βρεθεί σε ένα μέρος άγνωστο και να γίνει μέλος μια ομάδας αγνώστων, να εμπιστευθεί τους συνανθρώπους τους και όλοι μαζί να ακολουθήσουν έναν κοινό σκοπό.

Για κάποιον άλλον η πρόκληση είναι να βρεθεί ξένος σε μια πολύβουη πόλη ή ακριβώς το αντίθετο, κάπου απόλυτα ήσυχα μην έχοντας τι να κάνει, σε πλήρη επαφή με… τον εαυτό του. Κάποιος μπορεί να αισθάνεται δύσκολο να παραγγείλει ένα γεύμα σε μια ξένη γλώσσα. Οτιδήποτε μπορεί να είναι πρόκληση και η ομορφιά του ταξιδιού είναι, ότι μόλις την ξεπεράσει κανείς συνεχίζει με αυτοπεποίθηση θέτοντας περισσότερους στόχους.

Ραφήνα πάρος: Πύλη προς τη γνώση

Η επαφή με το ανοίκειο και η κατάκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων ήταν κάτι που πάντα συγκινούσε τον σύγχρονο άνθρωπο και τον ωθούσε σε νέα ταξίδια. Ανακαλύπτοντας το πως ζει ο κόσμος σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη καλύπτει μια ευρεία γκάμα γνωστικών πεδίων, από την ιστορία μέχρι και την κοινωνιολογία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που πολλοί επιλέγουν το δρομολόγιο ραφήνα πάρος, καθώς στο αρχαιολογικό μουσείο του νησιού βρίσκεται ένας μικρός θησαυρός γνώσης. Το Πάριο χρονικό απαντά συμπληρωματικά σε ερωτήματα για ιστορικά γεγονότα, όπως ο Τρωικός πόλεμος και μας βοηθά να κατανοήσουμε τον τρόπο που οι αρχαίοι αντιλαμβάνονταν την ιστορία των προγόνων τους.

Βέβαια υπάρχουν κι εκείνοι, που δεν είναι ιστοριοδίφες. Είναι όμως γλωσσομαθείς, είναι περιέργοι για τις διαφορετικές κουζίνες ή για τις διαφορετικές πτυχές ενός πολιτισμού ή τρέφουν μια βαθιά εκτίμηση για την πίστη και την πνευματικότητα.

Ταξιδεύοντας όλοι τους θα ανακαλύψουν τους ποικίλους τρόπους μέσα από τους οποίους η ζωή… συμβαίνει. Νέα ήθη, άλλοι άνθρωποι, διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες θα τους παρουσιαστούν στο πλαίσιο ενός ταξιδιού. Κι ακριβώς επειδή θα είναι βιωματική όλη αυτή η εμπειρία, θα εγχαραχθεί στη συνειδήση τους, στο είναι τους. Αυτό θα τους κάνει τους ανθρώπους, που προορίζονται να γίνουν.

Διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων μας

Μπορεί να είναι κλισέ, αυτό δεν αναιρεί την αλήθεια που κρύβει η φράση: «Τα ταξίδια διευρύνουν τους ορίζοντές μας». Μέσα από τα ταξίδια κατανοεί κανείς, πως δεν υπάρχει ένας τρόπος να ζει κάποιος. Συναντώντας ανθρώπους από διαφορετικά μέρη κατανοούμε, ότι δεν βλέπουν όλοι οι άνθρωποι τον κόσμο με τα δικά μας μάτια. Αυτό είναι μια γνώση, που κατακτά εκείνος που επιλέγει το δρομολόγιο ραφήνα μύκονος ακριβώς λόγω του ετερόκλητου κοινού, που επισκέπτεται το νησί.

Είτε κοσμοπολίτες είτε οικογενειάρχες, διάσημοι ή απλοί άνθρωποι, το νησί είναι αυτό που λένε οι ξένοι mutli cutli και προσφέρεται για να δει κανείς τον διαφορετικό τρόπο σκέψης όλων. Μέσα σε όλους αυτούς υπάρχουν και οι κάτοικοι του νησιού, που ζουν εκεί μόνιμα και η νοοτροπία τους όλη έχει διαμορφωθεί άσχετα και πέρα από τους περιστασιακούς επισκέπτες του νησιού. Είναι μια τέτοια εμπειρία άλλωστε, που σε κάνει πολίτη του κόσμου.

Ραφήνα τήνος: Επικοινωνία με τον εαυτό

Η δυνατότητα να αποδράσει κανείς από την καθημερινότητα συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία ανασκόπησης. Χρειάζεται χρόνο και χώρο για να αφήσει κανείς το μυαλό του να περιπλανηθεί και να συλλογιστεί. Το ταξίδι είναι ο ιδανικός τρόπος για να μπορέσει κάποιος να μάθει περισσότερα για τον εαυτό του. Κατά τη διάρκειά του θα προκύψουν ζητήματα προς επίλυση και ευκαιρίες.

Το πως τα διαχειρίζεται κανείς, δείχνει πολλά πράγματα για τον χαρακτήρα του. Μπορεί να έχει γίνει ευρύτερα γνωστό για το προσκύνημα της Παναγίας Ευαγγελίστριας κάθε Δεκαπενταύγουστο, παρόλα αυτά το νησί της Τήνου αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για στοχασμό και περισυλλογή. Ίσως πάλι υπάρχει διάχυτη στο νησί μια πνευματικότητα λόγω και των καλλιτεχνών, που προέρχονται από εκεί.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πάρουν το δρομολόγιο ραφήνα τήνος για να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Επιστρέφοντας στο σπίτι τους θα γνωρίσουν τον καλύτερο εαυτό τους αποκτώντας μια φρέσκια οπτική και βαθύτερη γνώση του τι επιθυμούν στη ζωή. Θα βιώσουν μια εμπειρία από εκείνες που αλλάζουν τη ζωή του ανθρώπου.

Ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε

Όταν κάποιος βαλτώνει στην καθημερινότητά του είναι εύκολο να μην εκτιμά όσα έχει. Τα μάτια δεν μπορούν να δουν εκείνα, που κάνουν τη ζωή κάποιου ξεχωριστή. Η εξερεύνηση ενός άλλου μέρους μας κάνει να βλέπουμε με μεγαλύτερη εκτίμηση τα πάτρια εδάφη, το μέρος που ζούμε και την καθημερινότητά μας. Και κάπως έτσι φαίνεται γεννήθηκε η φράση «σπίτι μου, σπιτάκι μου».

Το ταξίδι ως ευκαιρία εορτασμού

Υπάρχει πάντα μια ευτυχής αφορμή για να πραγματοποιήσει κάποιος ένα ταξίδι. Μπορεί να είναι ευκαιρία εορτασμού των γενεθλίων ή μιας επετείου. Στο εξωτερικό πάλι συνηθίζεται ιδιαίτερα οι γονείς να κάνουν δώρο ένα μεγάλο ταξίδι στα παιδιά τους με την αποφοίτηση από το σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να ζουν για λίγο μόνα τους και να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις- οικονομικών περιλαμβανομένων- ώστε να γίνει συνειδητοί πολίτες του αύριο.

Και το πιο όμορφο μέρος ενός ταξιδιού, που αποτελεί αφορμή εορτασμού, είναι ότι συνήθως πηγαίνουν αρκετά άτομα μαζί, ώστε να μοιραστούν αυτές τις εμπειρίες. Αν για παράδειγμα σε κάποιον αρέσει η πεζοπορία μπορεί μαζί με φίλους του να πάρει το δρομολόγιο tinos andros και να επισκεφθούν δύο από τα νησιά των Κυκλάδων, που φημίζονται για το δίκτυο μονοπατιών τους. Στον γυρισμό θα έχουν να πουν και να θυμούνται πολλά από αυτή την ξεχωριστή εμπειρία τους. Τι καλύτερο άλλωστε από τις κοινές αναμνήσεις μιας ζωής;

Διαφήμιση
Διαφήμιση