HomePost ItΒιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητάει ο Χάρης Μαμουλάκης

Βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητάει ο Χάρης Μαμουλάκης

Να δοθούν κίνητρα στους Ο.Τ.Α. για τοπικές εκθέσεις για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. - SDG,s

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αναγκαιότητα θέσπισης κινήτρων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να προχωρήσουν στην σύνταξη εθελοντικών τοπικών εκθέσεων για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης – SDG,s – του Ο.Η.Ε., αναδεικνύει με Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή του αρμόδιου Τομεάρχη Κώστα Ζαχαριάδη και 19 ακόμη Βουλευτών.

«Η διαδικασία της τοπικής εξειδίκευσης των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής»  αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των δράσεων κοινωνικής πολιτικής ή περιβαλλοντικής προστασίας, που απαιτούν διάρκεια μεγαλύτερη από τον εκλογικό κύκλο για να μπορέσουν να φέρουν θετικά αναπτυξιακά, περιβαλλοντικά ή κοινωνικά αποτελέσματα, η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη. Κρίνοντας από τα μέχρι στιγμής αναρτημένα στοιχεία στον επίσημο ιστότοπο του Ο.Η.Ε., στην χώρα μας μόνο ένα Δήμος έχει προχωρήσει στην πιλοτική σύνταξη εθελοντικής τοπικής έκθεσης για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης. Με δεδομένο το ότι η ελληνική Πολιτεία έχει δεσμευτεί στην προάσπιση και την προώθηση των SDG’s, επιβάλλεται να δοθούν κίνητρα στους Ο.Τ.Α. να εκδίδουν τακτικές εθελοντικές τοπικές εκθέσεις των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.»

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, το 2020 δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το εγχειρίδιο για τις εθελοντικές τοπικές εκθέσεις των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο η Ε.Ε. επιχείρησε να εξειδικεύσει για τους Ο.Τ.Α. την διαδικασία εμπλοκής των τοπικών κοινωνιών στην προσπάθεια επίτευξης των κοινά συμφωνημένων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. Πρόκειται για μια διαδικασία «τοπικοποίησης» (localization) που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την χρήση διαφορετικών δεικτών μέσα από τους οποίους είναι εφικτή η καταγραφή των επιδόσεων των τοπικών κοινωνιών ή των θεσμών της τοπικής διακυβέρνησης. Από την μεριά του Ο.Η.Ε., η διαδικασία λειτουργεί και μέσα από την ενθάρρυνση των τοπικών κοινωνιών να «εφεύρουν» τους δείκτες που θέλουν να καταγράφουν και να πειραματιστούν με τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποτυπώνονται οι επιδόσεις των τοπικών κοινωνιών σε συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε περιοχή.

Διαφήμιση
Διαφήμιση