HomeHL-Greece«Βέρτιγκο» στον αέρα για την Τουρκία

«Βέρτιγκο» στον αέρα για την Τουρκία

Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες από τη συνεχή ανανέωση και ενίσχυση των ελληνικών «φτερών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συνεχής ανανέωση και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας – με τα Rafale, τα F-16 Viper και τη δρομολογημένη απόκτηση των F-35 – και η ταυτόχρονη δυστοκία της Αγκυρας να εκσυγχρονίσει τα δικά της αεροσκάφη και να πάρει καινούργια έχουν προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου… vertigo στους τούρκους επιτελείς.

Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι ύστερα από πάρα πολλά χρόνια με μια αλλαγή ισορροπίας στον αέρα υπέρ της Ελλάδας. Αυτή η μεταβολή στο ισοζύγιο ισχύος στους αιθέρες δεν είναι μάλιστα κάτι που θα γίνει στο μέλλον, σε βάθος χρόνου, αλλά έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται.

H Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη εντάξει στο δυναμικό της 6 μαχητικά Rafale και απομένουν μέρες για να είναι 100% έτοιμα επιχειρησιακά. Είναι μαχητικά με εξαιρετικές δυνατότητες κρούσης και εντοπισμού στόχων από πολύ μεγάλες αποστάσεις 60-100 χλμ.

Οι Τούρκοι αυτό το γνωρίζουν και από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα Rafale. Οπως γνωρίζουν βέβαια ότι σύντομα η Πολεμική Αεροπορία θα έχει συνολικά 24 Rafale.

Επιπλέον, οι Τούρκοι βρίσκονται σε… «τρικυμία» στον αέρα, καθώς διαπιστώνουν ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 από τις ΗΠΑ στην έκδοση Viper προχωράει χωρίς προβλήματα και αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Οι δύο πρώτες ελληνικές «οχιές» παρελήφθησαν επισήμως την περασμένη εβδομάδα από την ΠΑ και πέταξαν για τη Σούδα και την 115 ΠΜ όπου θα είναι η βάση τους.

Οπως επισήμανε δε ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος αναβάθμισης ακολουθείται πιστά και θα εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του έτους «6 ετοιμοπόλεμα αναβαθμισμένα Α/Φ και συνεχείς τακτικές αποδόσεις μέχρι το πέρας του».

Τρέμουν για τα F-35

Και να ήταν μόνο αυτό. Οι Τούρκοι τρέμουν στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει, έστω προς το τέλος της δεκαετίας, μία Μοίρα F-35, ενώ εκείνοι, αφού τα «έσπασαν» με την Ουάσιγκτον μετά την αγορά των S-400, αποκλείστηκαν από τα F-35 και δεν μπορούν να τα αποκτήσουν. H πίεση που προκαλείται από αυτή την εξέλιξη στον Ερντογάν και στους τούρκους επιτελείς είναι τεράστια.

Και εκδηλώνεται από τώρα που τα stealth μαχητικά δεν έχουν φτάσει ακόμη στην Ελλάδα. Ο πρώην συνεργάτης του Ερντογάν και πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διερωτήθηκε προ ημερών αν ο τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να αντιμετωπίσει με το τραγούδι «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» την αλλαγή ισορροπίας στον αέρα με την απόκτηση από την Ελλάδα μαχητικών F-35.

Σε ιδιαίτερα επικριτικούς τόνους υπογράμμισε πως «αλλάζει σοβαρά η ισορροπία στους αιθέρες μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η Ελλάδα θα πάρει τα F-35 και θα ενισχύσει περισσότερο την αεροπορία της, ενώ εμείς δεν θα έχουμε F-35».

Στόλος 277 μαχητικών

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα με όλες τις προσθήκες μαχητικών και με την αναβάθμιση των 83 F-16 θα διαθέτει στο τέλος της δεκαετίας 277 σύγχρονα και εξαιρετικών δυνατοτήτων αεροσκάφη.

Αντίθετα, η Τουρκία, αν δεν καταφέρει να αναβαθμίσει τα F-16 της ή να αγοράσει νέα από τις ΗΠΑ, θα έχει 273. Eκτιμάται πάντως ότι οι Τούρκοι, αν διαπιστώσουν πως στις συζητήσεις και τα «παζάρια» με την Ουάσιγκτον συναντούν τοίχο, θα αναζητήσουν λύσεις για μαχητικά αλλού.

Εξάλλου έχουν ήδη αρχίσει επαφές για την αγορά άλλου τύπου μαχητικών. Επίσης, δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως ακόμα κι αν τελικά η Τουρκία καταφέρει να αναβαθμίσει τα αεροσκάφη της η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί σε τουλάχιστον επτά-εννέα χρόνια. Με λίγα λόγια, έχει μείνει πίσω…

In.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση