HomeΚΡΗΤΗΔράσεις ενάντια στην παιδική παχυσαρκία στην Κρήτη

Δράσεις ενάντια στην παιδική παχυσαρκία στην Κρήτη

17 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Επισκεπτών Υγείας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η 17η Σεπτεμβρίου έκαστου έτους  έχει ορισθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4486/2017 ως Πανελλήνια Ημέρα Επισκεπτών Υγείας  και αποτελεί μια ήμερα που αναγνωρίζεται το έργο του Επισκέπτη Υγείας στη Δημόσια Υγεία ενώ συγχρόνως τιμάται η αξία της πρόληψης, της Αγωγής και της Προαγωγής υγείας.

Κύριο έργο του επισκέπτη υγείας είναι η προαγωγή και αγωγή υγείας του ατόμου, καθώς και της οικογένειας, της κοινότητας και του σχολικού πληθυσμού, η διασύνδεση των ατόμων με τις δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, η πραγματοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων στην κοινότητα για θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  και δημόσιας υγείας, με έμφαση στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού και η προστασία των ευπαθών και ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού

Για  το έτος 2022  ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (Π.Σ.Ε.Υ.)  προσέδωσε ως θεματική ενότητας της  Πανελλήνιας  Ημέρας Επισκέπτη Υγείας το θέμα « Η Νόσος της Παχυσαρκίας : Πρόληψη-Αναγνώριση – Αντιμετώπιση».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη το 59% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενώ το ίδιο συμβαίνει και στο 8% των παιδιών κάτω των πέντε ετών και στο 1% των παιδιών σχολικής ηλικίας. Όπως εκτιμάται κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 200.000 καρκίνοι και σημειώνονται 1,2 εκατ. θάνατοι εξαιτίας της παχυσαρκίας. Στην Ελλάδα η παχυσαρκία παίρνει τη μορφή επιδημίας. Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην ΕΕ στην παιδική παχυσαρκία ενώ στους ενήλικες το 37,9 είναι υπέρβαροι και το 24,4 παχύσαρκοι.

Ωστόσο η κατάσταση αυτή μπορεί ακόμα και τώρα να αντιστραφεί δημιουργώντας  περιβάλλοντα τα όποια θα ενθαρρύνουν τη  σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης αναγνωρίζοντας ότι η παχυσαρκία εξελίσσεται σε σύγχρονη μάστιγα σχεδιάζει το προσεχές χρονικό διάστημα να αναπτύξει στοχευόμενες δράσεις που  σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία.

Με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής ημέρας η  Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης τιμώντας και αναγνωρίζοντας το έργο των  Επισκεπτών  Υγείας των Μονάδων Υγείας αρμοδιότητας αυτή  εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες και εύχεται σε όλους τους Επισκέπτες Υγείας χρόνια πολλά και καλή δύναμη στο σπουδαίο έργο τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση