HomePost ItΚεγκέρογλου: «Το Υπουργείο Εργασίας παραδέχεται τα λάθη που περικόπτουν τις συντάξεις λόγω ένταξης στο ειδικό καθεστώς αγροτών»

Κεγκέρογλου: «Το Υπουργείο Εργασίας παραδέχεται τα λάθη που περικόπτουν τις συντάξεις λόγω ένταξης στο ειδικό καθεστώς αγροτών»

«Και λόγω απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών και δεσμεύεται για τη διόρθωσή τους και την επιστροφή των αναδρομικών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Β.Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σχετικά με τηνευρέως παρατηρούμενη και λανθασμένη εκ μέρους του ΕΦΚΑ περικοπή των συντάξεων δημοσίων υπαλλήλων κατά 30%-60% που είτε δεν απασχολούνται καθόλου, είτε έχουν ένα ελάχιστο εισόδημα από αγροτική απασχόληση ως αγρότες ειδικού καθεστώτος.

Ο κ. Κεγκέρογλου, στην πρωτολογία του τόνισε ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα που επιφέρει δραματική μείωση της σύνταξης εκατοντάδων πολιτών είναι αποτέλεσμα της προχειρότητας της fast-track διαδικασίας έκδοσης συντάξεων που η Κυβέρνηση επέλεξε για να αντιμετωπίσει τις χιλιάδες εκκρεμότητες.

Χαρακτηριστικές , συνέχισε ο βουλευτής , οι περιπτώσεις δύο κατηγοριών πολιτών- συνταξιούχων:

α) συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων – αγροτών ειδικού καθεστώτος: προϋπόθεση υπαγωγής των τελευταίων στον πρ. ΟΓΑ/ΕΦΚΑ είναι η κατά κύριο βιοποριστικό επάγγελμα απασχόλησή τους στην αγροτική οικονομία, η οποία αποδεικνύεται από το εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας ΔΟΥ.

Η προϋπόθεση όμως αυτή δεν ισχύει, αφού το αγροτικό εισόδημα τους δεν ξεπερνά τις 2.000- 3.000 ευρώ.Επιπλέον, το αγροτικό εισόδημά τους είναι πολύ χαμηλότερο από το εισοδηματικό κριτήριο (10.000 ευρώ) που ο νόμος 4387/2016, ως ισχύει, θέτει για να περικοπεί η σύνταξή τους.

β) συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων – εκπαιδευτικών, οι οποίοι, αν και δεν απασχολούνται, ούτε δήλωσαν στην αίτηση συνταξιοδότησής τους ότι απασχολούνται, βλέπουν την fast track απόφαση συνταξιοδότησής μειωμένη κατά 30% ή και 60% λόγω … απασχόλησης!

Καταλήγοντας ο βουλευτής Ηρακλείου ζήτησε από τον Υφυπουργό κ. Τσακλόγλου, εφόσον αναγνωρίζει το πρόβλημα:

1.να γίνουν οίκοθεν και άμεσα οι απαιτούμενες διορθώσεις στα ποσά των συντάξεων και να επιστραφούν τα αναδρομικά και

2.Να σταματήσουν να καθοδηγούνται οι θιγόμενοι σε υποβολή προσφυγής στο Ελεγκτικό Συνέδριο, αφού τούτο αφενός είναι κοστοβόρο και χρονοβόρο, αφετέρου προσβάλλει το Κράτος Δικαίου.

Ο κ. Π. Τσακλόγλου παραδέχτηκε το πρόβλημα, περιορίζοντας ωστόσο την έκτασή του μόνο σε 130 λανθασμένες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, για τις οποίες, όπως δήλωσε, ήδη έχουν δοθεί οδηγίες να διορθωθούν οίκοθεν και να επιστραφούν στους δικαιούχους  τα αναδρομικά από τις λανθασμένες περικοπές. Κατέληξε ότι έχει διορθωθεί το λογισμικό και οι συντάξεις που εκδίδονται από 1/8/2022 δεν θα παρουσιάζουν ανάλογες αστοχίες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση