HomeHL-EconomyΠαράταση του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Παράταση του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»

Κάθε νοικοκυριό έχει δικαίωμα να λάβει επιδότηση για την αλλαγή έως και 3 συσκευών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παράταση μέχρι την 1η Νοεμβρίου παίρνει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που αφορά στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, με τους δικαιούχους να μπορούν να αντικαταστήσουν τις παλιές τους συσκευές με νέες.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την παράταση της προθεσμίας περιόδου αγορών με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι όπως προείπαμε η 1η Νοεμβρίου 2022, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου 2022.

Και νέοι δικαιούχοι

Να σημειωθεί ότι για αύξηση κατά 200.000 των δικαιούχων του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας προ ημερών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι νέοι δικαιούχοι θα είναι από τη λίστα επιλαχόντων.

Την αύξηση των δικαιούχων κατά 200.000 στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή», ανακοίνωσε και από το βήμα της 86ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την ειδίκευση των μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση έως και κατά 50% η αγορά της νέας «πράσινης» συσκευής, ενώ τα ποσοστά και τα ποσά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα του δικαιούχου και τον τύπο της συσκευή.

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Έως τρεις ηλεκτρικές συσκευές

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη. Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση