HomeHL-GreeceΈντονη ανησυχία Δένδια για την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία

Έντονη ανησυχία Δένδια για την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία

Υπάρχει διεθνές πλαίσιο αντίδρασης, αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έντονη ανησυχία του για την πρωτόγνωρη κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπογραμμίζοντας πως υπο αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει κανένα πεδίο συνεννόησης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε τεθεί ζήτημα νησιών ενώ εκτίμησε ότι η κοινή προεκλογική περίοδος στις δύο χώρες αποτελεί αρνητικό παράγοντα.

Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ωστόσο ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διεθνοποιεί τις τουρκικές προκλήσεις έχει δημιουργήσει ένα διεθνές πλαίσιο αντίδρασης.

Ο κ. Δένδιας έθεσε ως χρονικό ορόσημο της τουρκικής προκλητικότητας την συνάντηση που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγιπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Βόσπορο. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εικόνα που αποκόμισε αρχικά ήταν πως εκείνη η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα για να προσθέσει ότι αδυνατεί να ιχνηλατήσει τι συνέβη από την πλευρά της Τουρκίας και υιοθέτησε την τακτική των ακραίων εντάσεων.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι αν και η Ελλάδα από το 2019 έχει δώσει πολλές ευκαιρίες προς την Τουρκία για αποκλιμάκωση η γείτονα αρνείται πεισματικά να τις αποδεχθεί για να προσθέσει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι εγκλωβισμένες.

Παράλληλα σημείωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας την εγκλωβίζει και σε διαρκή πορεία σύγκρουσης με την Αίγυπτο.

Τέλος, σημείωσε ότι το δόγμα Καραμανλή – το οποίο παρέμενε στοχος και της αμυντικής εξωτερικής πολιτικής ήταν η αναλογία 7-10 υπερ της Τουρκίας και πως σήμερα η κατάσταση έχει ανατραπεί πλήρως με την Ελλάδα να καταγράφει 10 – 0 υπερ της.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση